piotrekpiter2 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 #1 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Witam, chcę przerobić piec kaflowy tak aby wstawić palenisko z kominka. Czy już ktoś z was coś takiego robił? czy jest tez możliwy płaszcz wodny ?
tsa78 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 #2 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Bardziej nadaje się kaseta niż wkład z płaszczem wodnym. Woda odbiera ciepło i temperatura spalin jest niższa niż kominku "powietrznym".A żeby nagrzać piec kaflowy musi być wysoka tem spalin by szamotka sie nagrzał i oddał ciepło przez kafle.
InzyinerProjektant Opublikowano 28 Stycznia 2016 #3 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Jestem w temacie, będę coś takiego robił Wkład kominkowy firmy L12 KAW-MET mam zamiar wykorzystać ponieważ jest tani. Czy ktoś miał z tym wkładem lub firmą styczność? Jakiej jakości ma wkłady żeliwne? Piec kaflowy z wkładem kominkowym, jest spoko. Wiele osób w naszym regionie przerabia stare piece i co słyszę są zadowoleni. Tylko kwestia jakości wkładu. Na co zwrócić uwagę?
papasmurfek Opublikowano 29 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Jest to dobre rozwiązanie, bo ciepło które "normalnie" poszło by w komin zostanie zakumulowane w kaflaku. Wkład z płaszczem się do tego nie nadaje.
sambor Opublikowano 29 Stycznia 2016 #5 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Jestem tylko ciekaw jak ten wkład do kaflaka wstawi, przecież musi go rozebrać do popielnika i na nowo murować, Lepiej same drzwiczki i wymurować odpowiednie palenisko.z dopaleniem spalin.
InzyinerProjektant Opublikowano 29 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zrobię zdjęcia jak to zrobię krok po kroku. Patrząc na zdjęcie łatwiej zrozumieć. Mogę zdradzić, że piec będzie niższy o jeden poziom kafelków. Piec będę rozbierać od góry, kafle które mi zostaną wystarczą na bok gdzie były drzwiczki do paleniska i górę pieca tak aby wyglądało estetycznie. Wkład którego zdjęcie i producenta podałem ma dobre wymiary w stosunku do pieca kaflowego który przerobię. Niestety nie wiem z jakiej jakości żeliwa wyprodukowany.
sambor Opublikowano 29 Stycznia 2016 #7 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Patrząc na cenę to wkład jest bardzo przeciętny, sama metoda przeróbki jest taka jak podawałem.
Hermogenes Opublikowano 29 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Sambor dobrze podpowiada wykorzystaj tylko z tego wkładu front panel i drzwiczki,do śrub mocujących plecy przykręcisz kotwy ustalające ,montuj bez drzwi trochę ważą .poz Hermogenes
sambor Opublikowano 29 Stycznia 2016 #9 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Można kupić same drzwi z ramką zewnętrzną , robione na dowolny wymiar.
InzyinerProjektant Opublikowano 29 Stycznia 2016 #10 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Chciałem wykonać projekt tak jak na poniższym zdjęciu. Kominek dobrze nagrzeje kafle i szamot. lub nie ;-D to się jeszcze okaże. Ale słyszałem, że taki pieco-kominek nagrzewa kafle i jest ciepło w domu. Klient akceptuje to co na zdjęciu. Oczywiście jest możliwość przerobienia paleniska w takim piecu kaflowym na kominkowe. Koszt to około 450 zł. Obejmuje wymianę rusztu i drzwiczek.
Hermogenes Opublikowano 29 Stycznia 2016 #11 Opublikowano 29 Stycznia 2016 To raczej kominek obudowany inaczej : ja się po Tobie spodziewałem 3 ciągowego kaflaka grzanego spalinami .poz Hermogenes
InzyinerProjektant Opublikowano 29 Stycznia 2016 #12 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Znalazłem w necie zdjęcia projektów kominków kaflowych. Sprawdzałem ceny kafelków. Nie są tanie. Ale sam kominek wygląda Świetnie. Mój model to budżetowa wersja ;-)
HP79 Opublikowano 29 Stycznia 2016 #13 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Ciekawe czy producent wkładu przewidział jego pracę bez chłodzenia.
InzyinerProjektant Opublikowano 29 Stycznia 2016 #14 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Też o tym myślę. Sprawdziłem instrukcje w której pisze,że wkład nie jest do ciągłego palenia. Szamot i kafle będzie odbierać ciepło. Lub Zastosuje kratki wentylacyjne na górze pieca. Natomiast wkłady z płaszczem wodnym tego producenta są do ciągłego palenia.
Raul1975 Opublikowano 23 Stycznia 2017 #15 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Ciekawe czy producent wkładu przewidział jego pracę bez chłodzenia. Witam. Mam też w domu piec kaflowy. Myślę już od jakiegoś czasu o jego przebudowie. Przeglądałem pionowe wkłady kominkowe. Możecie coś więcej napisać o tej pracy bez chłodzenia? W kafloku pale ponad 20 lat i trochę mnie to zaskoczyło. W piecu dokładam max 3 godz. Potem go zamykam. Pozdr.
HP79 Opublikowano 24 Stycznia 2017 #16 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Jeśli chodzi o wkłady tzw. powietrzne (czyli bez płaszcza wodnego) to producenci określają jaka powinna być szczelina pomiędzy wkładem a jego obudową i jaka powierzchnia (czynna!) otworów wlotowych i wylotowych - dla zachowania odpowiedniego chłodzenia. Absolutnie niedopuszczalne jest obkładanie wkładu "na ciasno" jakimkolwiek materiałem, bo się przegrzeje i wygnie. Żeliwne się rozszczelniają i nieszczęście gotowe. Tak mogą pracować wyłącznie wkłady przeznaczone do obudów "zamkniętych" (musi to być wyraźnie zaznaczone) lub tzw. paleniska "zduńskie" wykonane w całości z ceramiki (poza drzwiczkami. Ceny za samo palenisko lub wkład zaczynają się od jakichś 6 tys. zł (górnej granicy nie znam). Na dodatek takie paleniska nie mogą być włączone bezpośrednio w komin, bo żaden nie wytrzyma temp. rzędu 1000 stopni. Konieczny jest dodatkowy wymiennik np. w postaci klocków/krążków z betonu (też kilka tys. zł). Można to wszystko ładnie zabudować kaflami - też kilka tys. zł (co najmniej). Raul, W kaflaku można spróbować wymienić drzwiczki na takie z szybą - o ile jest w dobrym stanie. Ale jeśli ma np. więcej niż 10 lat bez remontu to nie odważyłbym się bez całkowitej rozbiórki. Z innego wątku wiem, że masz przyzwoity kominek, który jest sprzedawany przez jedną z najlepszych firm zduńskich w Polsce. Zwróć się do nich z zapytaniem. Lepiej pytać niż zrobić coś niebezpiecznego.
Raul1975 Opublikowano 24 Stycznia 2017 #17 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Bardzo dziękuję za informacje. Nawet do głowy by mi nie przyszło żeby dobierać wkład pod tym kątem. Jedną informacje też jestem winien.....w kafloku pale ...drewnem :-) więc temperatury też nie będą jak przy spalaniu węglem. Komin też będę dobudowywał bo z lokatorem z parteru mamy ten sam komin. W przypadku pieca i wkładu bez dobudowy komina się nie obejdzie. Pomysł z wymianą tylko drzwiczek tez ciekawy, muszę rozeznać temat. Pozdr.
HP79 Opublikowano 24 Stycznia 2017 #18 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Temperatury przy paleniu drewnem też sięgają 1000 stopni - w dobrym palenisku.
alex33 Opublikowano 13 Lutego 2017 #19 Opublikowano 13 Lutego 2017 Wkład do piecokominka powinien mieć w oznaczeniu kodowym literę A -co oznacz iż nadaje się do akumulacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.