nespe Opublikowano 19 Grudnia 2008 #1 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Witam,mam problem muszę wymienić boiler który jest podłoczony pod stary piec kuchenny gdzie jest podkowa,chodzi Mi oto czy nowy boiler może być z wężownicą (podłączoną z trzonem kuchennym) ,jeśli nie to dlaczego(zaznaczam że jestem humanistą).Jeśli ktoś zechciałby Mi odpowiedzieć ...z góry dziękuję. Cytuj
automatyk Opublikowano 19 Grudnia 2008 #2 Opublikowano 19 Grudnia 2008 musisz miec taki sam bez wezownicy grzyz kuchnia podgrzewabezposrednio ta sama wode ktora uzywac czyli pracuje na wysokim cisnieniu (sieci wodociagoej) takie zasobniki sa wsprzedazy i nie maproblemu tylko zeby sie upewnic to opisz dokładnie jak to było czesniej podłaczone czy tylko piec=zasobnik ,czy są jeszcze jakie zbiorniki przelewowe lub cos innego to pozwoli na upewnienie sie czy napewno o tym myslimy co napisałes? Cytuj
nespe Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor #3 Opublikowano 19 Grudnia 2008 musisz miec taki sam bez wezownicy grzyz kuchnia podgrzewabezposrednio ta sama wode ktora uzywac czyli pracuje na wysokim cisnieniu (sieci wodociagoej) takie zasobniki sa wsprzedazy i nie maproblemu tylko zeby sie upewnic to opisz dokładnie jak to było czesniej podłaczone czy tylko piec=zasobnik ,czy są jeszcze jakie zbiorniki przelewowe lub cos innego to pozwoli na upewnienie sie czy napewno o tym myslimy co napisałes? Witam,dom nie jest podłączony do sieci wodociągowej ...woda jest pompowana do hydroforu z studni(nie wiem czy to jakieś ma znaczenie)...a boiler jest podłączony bespośrednio z piecem...jest poziomy,powieszony pod sufitem ok. 3-4 m od pieca. Cytuj
automatyk Opublikowano 19 Grudnia 2008 #4 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Witam,dom nie jest podłączony do sieci wodociągowej ...woda jest pompowana do hydroforu z studni(nie wiem czy to jakieś ma znaczenie)...a boiler jest podłączony bespośrednio z piecem...jest poziomy,powieszony pod sufitem ok. 3-4 m od pieca. czliu idą tylko dwie rury to ok musisz kupic poprostu zasobnik z kruccami pod podkowe kazdy producent takiema w swojej ofercie bez wezownicy wyglada tak samo koszt to 350-400 zł mniej wiecej za ok 100 l nie wiem jaki tam masz Cytuj
trumoter Opublikowano 21 Grudnia 2008 #5 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Witaj, Jeżeli jesteś humanistą to być może nie pamiętasz, że woda pod wpływem ciepła rozszerza się (najmniejsza objętość określonej masy wody odpowiada +4 st. Celsjusza w innej temperaturze zawsze jest większa), ale tak jest więc jeżeli połączysz podkowę w piecu z wężownicą to po rozgrzaniu wody w wężownicy do 150 st. Celsjusza ten obwód musi pęknąć - to nie będzie ciche pęknięcie tylko eksplozja (przegrzana para wodna). Dlaczego? Wężownicą ma bardzo małą sprawność wymiany ciepła i nie nadąży oddawać całego ciepła z pieca do bojlera, czyli ciepło - energia będą magazynowane w masie wody w zamkniętym obwodzie, a co za tym idzie objętość cieczy się zwiększy a wężownica i podkowa w piecu mają stałą objętość. Zatem musi nastąpić pęknięcie układu zamkniętego, ale to nie będzie ciche pęknięcie, będziesz miał przegrzaną parę wodną pod dużym ciśnieniem w postaci cieczy i nastąpi wybuch (jest to bardzo niebezpieczne). Dlatego podkowa - trzon kuchenny musi stanowić jedną objętość z bojlerem, a bojler musi być zabezpieczony zaworem bezpieczeństwa, który upuści nadmiar wody z bojlera gdy ta powiększy swoją objętość pod wpływem ciepła dodatkowo ten układ zabezpieczony jest zaworem zwrotnym, aby ciepła woda nie cofała się do instalacji wodnej. W normalnych warunkach zawsze w bojlerze znajduje się trochę powietrza, które w porównaniu z cieczą rozpręża i spręża się w określonej objętości zachowując stałe ciśnienie, co powoduje, że przez zawór bezpieczeństwa nie cieknie ciągle woda, gdyby w bojlerze nie było w ogóle powietrza to zawór bezpieczeństwa ciągle by przeciekał. Mam nadzieję, że wystarczająco jasno wyjaśniłem Ci procesy, które zachodzą w czasie podgrzewania wody. Wniosek: do trzonu kuchennego bojler może być tylko bez wężownicy - bo tylko taki będzie stanowił jedną objętość z bojlerem i dodatkowo musi być powieszony ponad trzonem kuchennym tak aby zachodziła samoczynna cyrkulacja wody wystarczy różnica poziomów podkowa dno bojlera minimum 1m. Pozdrawiam Cytuj
mezik0 Opublikowano 21 Grudnia 2008 #6 Opublikowano 21 Grudnia 2008 proste jak dasz z wężownicą to zamykasz obwód z podkową i bum ,w takim układzie musi być naczynie wzbiorcze.pozdrawiam Cytuj
nespe Opublikowano 21 Grudnia 2008 Autor #7 Opublikowano 21 Grudnia 2008 witam, dzięki za odpowiedzi...miałbym ładne (burdelo bum bum)...jeszcze jedno stary boiler był zaistalowany 20 lat temu i jakoś nie widzę tego zaworu zwrotnego... Cytuj
himani Opublikowano 22 Grudnia 2008 #8 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Witam,mam problem muszę wymienić boiler który jest podłoczony pod stary piec kuchenny gdzie jest podkowa,chodzi Mi oto czy nowy boiler może być z wężownicą (podłączoną z trzonem kuchennym) ,jeśli nie to dlaczego(zaznaczam że jestem humanistą).Jeśli ktoś zechciałby Mi odpowiedzieć ...z góry dziękuję. Witaj, Wężownica w bojlerze służy do połączenia obiegu kotłowego z CO,podejście do trzonu kuchennego służy do połączenia podkowy z kuchenki.Zawór bezpieczeństwa zainstalowany na wejściu zimnej wody do bojlera posiada funkcję zaworu przelotowego,zwrotnego i bezpieczeństwa.A więc nie szukaj go w innych miejscach.Najważniejszą rzeczą jest aby on był sprawny ,nie powinien on być dłużej niż 10 lat przy bojlerze.Co do sprawności jego- należy przeprowadzić test pod ciśnieniem.Nie wiem jaki jest jego model,jeśli jest od spodu nakrętka należy ją odciągnąć i lekko obrócić,jeśli napinacz lekko pociągnąć,nastąpi wypływ wody.Montowany 20 lat temu może być na obciążniku -do wyrzucenia.Ważną rzeczą jest moc podkowy w stosunku do ilości wody w bojlerze i pobór wody.Jeśli jest mały pobór wody i duża moc podkowy ,nastąpi przeciążenie zaworu bezpieczeństwa i uszkodzenie go.Należy w takim razie upuszczać częściej wodę. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi