Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Iryd Pid+S Czujnik Spalin

gilal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cobra nie sprawdza się latem , jest kłopotliwa w przypadku konieczności mocnego wydłużenia trybu praca - problem jest w tedy ze zbyt rzadkimi przedmuchami w podtrzymaniu . Przy obecnym opale tryb pracy trwa u mnie 530 sek , aby nie wygasł w podtrzymaniu musiałem zmienić głębokość modulacji w trybie serwisowym . 

Opublikowano

Iryd PID do tłoka ma coś, czego Titanic nie posiada, bo miejsca w procku tam już nie starczyło.

Jest ustawiane podbicie i czas podbicia po dawce paliwa, to ważne w tłoku dla bardziej czystego spalania....

Możesz pid-a całkowicie wyłączyć, znikną parametry dla 1%mocy i będzie typisz dwustan

Jest mądry tryb podtrzymania z przeliczaniem wykorzystania mocy w danym trybie pracy (podtrzymanie-grzanie), co pozwala lepiej zapanować nad palnikiem i kłopotami z jego wygaszaniem.

Wreszcie można go skonfigurować z czujnikiem spalin, choć w tłoku to średni pomysł, bo łatwiej go uszkodzić... mówiąc dyplomatycznie

Opublikowano

Pieklorz czyli do tłoka polecasz lepiej bez czujnika spalin ? Czy będzie on bezproblemowo współpracował z kotłem grobelnego Ekt zamiast cobry ? W Sekomie montowaliście w skamie cobrę jak i iryda . Element odpowiedzialny za pozycjonowanie tłoka w moim kotle to zwykły czujnik zwarty/rozwarty - wiadomość z elektromizu z którego podzespoły bierze grobelny . W grobelnym  o temacie nie mają pojęcia , twierdzą że nawet sterownik jest ustawiony a nie był rzecz jasna . Powiedz mi jeszcze czy iryd rozwiąże problem wygasania kotła latem . Wszystko rozgrzane na maxa , kocioł , zasobnik z wodą  , opał jest podawany , sterownik działa w dwu stanie , jednak już nie dmucha . W irydzie można wymusić częstotliwość przedmuchów w podtrzymaniu ? Cały czas zastanawia mnie dlaczego iryda nie ma stronie firmy prond ? Wiesz coś na ten temat ?

Opublikowano

Pieklorz czyli do tłoka polecasz lepiej bez czujnika spalin ?. W irydzie można wymusić częstotliwość przedmuchów w podtrzymaniu ? Cały czas zastanawia mnie dlaczego iryda nie ma stronie firmy prond ? Wiesz coś na ten temat ?

Nie wiem jaki poziom spalin generuje Twój tłok, jak <350st.C po podaniu nowej dawki przy pracy na wyższych mocach, to można się bawić w spaliny, trochę pomagają w ogarnięciu nastaw.

Ustawiasz tryb podtrzymania w/g:

1. Co ile minut dmuchnąć

2. Jak długo dmuchnąć

3. Co które dmuchnięcie podać porcję paliwa

parametr 1 x parametr 3 = dawka paliwa w podtrzymaniu. Jest ona korygowana przy wejściu w podtrzymanie oraz przy powrocie do grzania algorytmem przeliczającym, ile %mocy wykorzystamy w danym trybie pracy... czyli dla przykładu jak masz pauze podtrzymania 8minut a krotność/cykle podajnika na wartość np.5, to wychodzi dawka co 40minut, ale jak wchodzisz w podtrzymanie pod koniec cyklu grzania, zanim poda paliwo, to algorytm skoryguje i poda na pierwszym dmuchnięciu a dopiero kolejne pójdzie sztywno z nastawy....

w serwisowym masz natomiast coś takiego jak podbicie dmuchawki po podaniu świeżej porcji i czas na jaki podbić obroty.

Wyjściowo dać 3biegi podbicia i czas ustawić na 1/3 czasu pauzy ustawionego dla 100%mocy... bardziej po ludzku jak masz pauzę dla 100%mocy 3minuty, to czas podbicia robisz 60sekund...

na stronie więcej nowszych rzeczy nie mają, bo zwyczajnie brak czasu i zarobieni są.

Co do pozycjonowania, są 2rozwiązania, nie wiem jakie montuje Twój producent

Jak masz plastikowe kółko z magnesikiem i w czarnej puszce magnesik z przewodem.. to identycznie jest w Irydzie, tyle,że końcówka podłączana do stera jest inna.... w irydzie jest to jack..... oczywiście do ogarnięcia na własną rękę bez większego bólu.

Opublikowano

Jako że palę miałem muszę dmuchać bardzo delikatnie aby nie wydmuchiwało go z palnika do popielnika , musiałem zastosować przysłonę z powodu dużego spadku wydajności mojej dmuchawy wpa120 poniżej 43% . Temperaturę spalin utrzymuję poniżej 200 stopni . 200 stopni mam jak wymiennik zarośnie sadzą . Dzięki za informacje Pieklorz

Opublikowano

Witam.

Panowie, a czy da się w irydzie ustawić "dezynfekcję CWU" raz w tygodniu ? Bo tak przeglądałem i chyba nie :(

Pozdrawiam

Opublikowano

Funkcji takiej nie ma ale strefą czasową mozesz to zrobić.

Opublikowano

tak, tak ale czy można jednego dnia np. sobota wieczorem CWU na  gogdz 75°?

Opublikowano

tak, też nastawa na CO. Ale czy można tak zrobić jednego nia? Z tego co wyczytałem są 3 możliwości: "dni wolne", "dni robocze" i "co dzień" no i chyba inwidualnie jednego dnia nie można ustawić.Kurde, może czegoś nie łapie?

Opublikowano

ok, spoko :) Dzięki

Opublikowano

gilal

tzw lagionella powstaje głównie w zbiornikach wody stojącej i zimnej...

bojler takim czymś ciężko nazwać.

Możesz jednak, jeżeli masz np. stałą nastawę CWU 45st.C zrobić sobie w nocy w strefach czasowych 1godzinę z wyższym podbiciem temp. np od 2 do 3, ustaw to na dni wolne, to podgrzeje tylko w sobotę i niedzielę, pod 65st.C w zupełności wystarczy.

Wcześniej zrób test w dzień jak do takiego podbicia zachowa się twój tłok i Twoja instalacja....

Opublikowano

Witam :)

miałem 3  strefy na CWU : nastwę główną mam 50°, a potem od 19.30-10°, 10.30 -5° i 14.00 0° Tak jest na "dni robocze" , a w "dni wolne" jest podobnie tylko czasy trochę inne. Teraz dodałem jeszczę jedną strefę w "dni wolne" od 19,30 do 21.30 +22°, czyli CWU 72°. I dodałem jedną strefę dla kotła od 19.20 do 21.30 +8°. Zadaną na kotle mam 64° PID 3

Może kurde za dużo ? Jak myślisz?

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Nie mam pojęcia jak u Ciebie wychodzi z wykorzystaniem mocy (w sensie tego ile Twój tłok przebija powyżej nastawy)

Nie wiem też jak grzejesz CWU, tj czy korzystasz z priorytetu CWU... jak nie, to nie nagrzejesz wyżej jak nastawa kotła

Jak korzystasz to rodzi się pytanie jaką masz ustawioną nadwyżkę.... np. normalnie masz nastawę 64st.C a nastawa CWU jest od tego niższa....

jak odwrócisz proporcje, czyli będziesz chciał mieć wyższe CWU od C.O. to dobierasz nadwyżkę grzania np. zadane CWU 65 a nadwyżka 3st.C, czyli fizycznie kocioł goni do 68st.C, aby nagrzac bojler do zadanych 65.... dalej po nagrzaniu dmuchawa stop, podajnik stop i zostaje sam dobieg pompy CWU dla stabilizacji układu bojler-kocioł..... np. 5minut.... a póxniej wsio stoi a temp. na kotle/sterowniku ma schodzić do wartości ustawionej dla C.O.. Tutaj rodzi się pytanie jak to wyjdzie u Ciebie jak pompy przestaną chodzić po nagrzaniu bojlera, o ile wówczas w pierwszej fazie przebije się nastawa...

Stąd moja sugestia, abyś to sprawdził pod nadzorem..... moim zdaniem ustaw sobie max. to 64-65st.C na CWU, bo kocioł i tak wyżej przeciągnie a dając dłuższą stabilizację pracy pompy CWU np. 7minut podgrzejesz chwilowo bojler wyżej....

Opublikowano

ok, zaraz się pobawię :)

Czy CWU 65° na dezynfekcję wystarczy? I na jaki czas tak podgrzewać?

Dzięki

Opublikowano

Pieklorz czy twoim zdaniem tłok + iryd ogrzewający latem tylko zasobnik z wodą nie wygaśnie , zużycie wody małe / średnie . W kobrze ratowałem się wysyłając wodę na dwa grzejniki . Wolałbym jednak ogrzewać tylko zasobnik .

Opublikowano

Nie mam pojęcia jak u Ciebie wychodzi z wykorzystaniem mocy (w sensie tego ile Twój tłok przebija powyżej nastawy)

Nie wiem też jak grzejesz CWU, tj czy korzystasz z priorytetu CWU... jak nie, to nie nagrzejesz wyżej jak nastawa kotła

Jak korzystasz to rodzi się pytanie jaką masz ustawioną nadwyżkę.... np. normalnie masz nastawę 64st.C a nastawa CWU jest od tego niższa....

jak odwrócisz proporcje, czyli będziesz chciał mieć wyższe CWU od C.O. to dobierasz nadwyżkę grzania np. zadane CWU 65 a nadwyżka 3st.C, czyli fizycznie kocioł goni do 68st.C, aby nagrzac bojler do zadanych 65.... dalej po nagrzaniu dmuchawa stop, podajnik stop i zostaje sam dobieg pompy CWU dla stabilizacji układu bojler-kocioł..... np. 5minut.... a póxniej wsio stoi a temp. na kotle/sterowniku ma schodzić do wartości ustawionej dla C.O.. Tutaj rodzi się pytanie jak to wyjdzie u Ciebie jak pompy przestaną chodzić po nagrzaniu bojlera, o ile wówczas w pierwszej fazie przebije się nastawa...

Stąd moja sugestia, abyś to sprawdził pod nadzorem..... moim zdaniem ustaw sobie max. to 64-65st.C na CWU, bo kocioł i tak wyżej przeciągnie a dając dłuższą stabilizację pracy pompy CWU np. 7minut podgrzejesz chwilowo bojler wyżej....

ustawiłem w strefach podbicie dezynfekcję CWU 65° na godzinkę (nie będzie za krótko?), a kociołek w strefach podbicie +2°. Dojdzie jeszcze PID 3, to i tak mi podbije temperaturę.Na kociołku mam teraz nastawę 63°, bo wczoraj testowałem i sporo przebijało mi (pewnie przez PID3 bo wcześniej miałem PID1 :) tak dla sprawdzenia)

Pozdrawiam

Opublikowano

Pieklorz czy twoim zdaniem tłok + iryd ogrzewający latem tylko zasobnik z wodą nie wygaśnie , zużycie wody małe / średnie . W kobrze ratowałem się wysyłając wodę na dwa grzejniki . Wolałbym jednak ogrzewać tylko zasobnik .

Swego czasu robiąc jeszcze tłoki sporo posiedzieliśmy z producentem sterownika wówczas jeszcze przy początkach titanica.

Stąd ten jak ja to sam określam algorytm przejścia. W innych sterach bywa,że jest podział co ile dmuchnąć, jak długo i co które załączenie podać, ale nie jest to powiązane z procesem wypalania dawki między przejściami z trybu grzania do przedmuchu, stąd bywało np. na sterach Fostera typu tango,że mi wygasało.

W Irydzie dodatkowo doszły rzeczy, których nie udało się upchnąć do procka titanica.

Dobrze ustawione podtrzymanie z odpowiednim opałem dają spore szanse na to,że uda się uniknąć wygaszania przy trybie letnim

Opublikowano

"Pieklorz"

Nie bedzie przymała temp CWU do dezynfekcji i nie zbyt krótko? Teraz tak czytałem o tej dezynfekcji i różnie piszą: nie trzeba, 60°, 65°,70° i 72° :(

Opublikowano

Powtarzam,że to głównie dotyczy zbiorników wody stojącej, zimnej....

Ta bakteria zaczyna zdychac już w niższych temp., zależy tylko jak długo się takie temp. utrzymuje, nie chce mi się kopać i od nowa czytać.

To co ustawiłeś wystarcza z nawiązką.

Opublikowano

o i taka odpowiedź mnie interesowała :) WIELKIE DZIĘKI :) Będe tępić bakterie na zaś :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.