Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piece Z Pleszewa Firmy Tobix

wojtass84

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem na etapie kotłowni i wyboru pieca. Ma to byc coś z podajnikiem + możliwość awaryjnego palenia np. drewnem (stały ruszt wodny). Myślałem o Stąporkowie KRS TECH AQUA DUO. Hydraulik poleca mi pleszewskie piece firmy TOBIX. gwarancja 5 lat, blacha 6mm, prosty sterownik (co moze być zaletą).

Czy ktoś używa piec z tej firmy, może podzielić się jakimis spostrzeżeniami itp? srona mi się nie otwiera, a mam jedynie jakąś starszą ulotkę.... piec widziałem na żywo, ale jako laik mogę stwierdzić : piec jak piec. Może podpowie ktoś coś? pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli to ma byc kocioł z podajnikiem to nigdynie nie kupuj z awaryjnym rusztem wodnym . Jak już musi byc ten ruszt niech to będzie ruszt żeliwny .

Opublikowano

jaki dom jaka powierzchnia jaka izolacja jakie potrzeby cieplne????

potem dopiero dobór czajnika

jesli musi być kocioł z podajnikiem to do niego ruszt tylko sztabkowy wyjmowany.

zresztą palenie w kotle z podajnikiem na ruszcie awaryjnym to jak wiosłowanie płynąc titanic-iem

człowiek sie narobi a efektu nie widać

Opublikowano

dom "jak marzenie z garażem" LINK . 89 m2 powierchni użytkowej +garaż i kotłownia. na ścianach docelowo styro 15cm, sufity ocieplone wełną 25 - 30 cm.

podłoga ocieplona styro 10 cm.

Dlaczego nie ruszt wodny?

Piec miałby byćz podajnikiem, bo chodzi o wygodę (np. jak żona zostanie sama przez 2-3 dni), a że mam od czasu do czasu troche drewna za darmoche, to możnaby w cieplejsze dni wiosenno/jesienne przepalić drzewem.

Słyszał coś ktoś o tym Tobixie?

Opublikowano

dla tego domu potrzeby są w okolicy 5KW

daruj sobie węgiel jeśli nie jest za późno

najmniejszy kociołek to 7KW- robiony na zamówienie, inne zaczynają się od 9KW i to jest dużo za dużo dla Ciebie

gaz prąd czysty lub pompa ciepła a nie węgiel

jeśli nie zrobiona instalacja CO to podłogówka na całości i zmiana sposobu grzania na bezobsługowy

węgiel tylko jeśli wiszą kalafiory na ścianie a to tylko w połączeniu z buforem żeby się kocioł nie marnował 

Opublikowano

to szukaj kotła o jak najmniejszej mocy

inaczej będą wyższe koszty w sezonie grzewczym ze względu na gorszą sprawność przewymiarowanego czajnika

Opublikowano

naprawdę nie masz innych źródeł ciepła tylko wungiel???

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

koledzy pisali że tylko najmniejszy np Skam p 7kw też z pleszewa (to jest "zagłębie kotlarskie") , no i bufor też nie byłby głupim rozwiązaniem jako mniejsza wersja może być zbiornik z wężownicą do podgrzewania ciepłej wody lub z mniejszym zbiornikiem cwu w środku, zajżyj na esterownik i obejrzyj parę statystyk z urzytkowania kotłów z brulim/ecoalem zobaczysz w jakim stopniu są wykorzystywane kotły, często jest to ułamek mocy nominalnej, nie napalaj się na tobixy bo pewnie najmniejszy będzie 3 razy za duży do twojego domku, zajrzyj na stronkę czysteogrzewanie.pl, poszukaj i przeczytaj poradnik Timona120777, ewentualnie kocioł z palnikiem na pellet+bufor, palniki pelletowe pracują w systemie start/stop (tylko palnik wybierz samoczyszczący co by ten nasz nieeksportowy pellet nie spowodował zamieszkania w kotłowni,zajrzyj np na supergrzanie.pl)

pozdrawiam RedEd

ps palenie węglem nie jest z tych zasyp i zapomnij, tego trzeba się nauczyć, a i węgiel potrafi być bardziej kapryśny od.......

ps2 jak kupisz dobry kocioł z podajnikiem to na pewno nie będzie Tobie się chciało palić w nim drzewem (jakość spalania marna i syf w wymienniku) a już na pewno nie żonie

Opublikowano

przyjmując zaotrzebowanie na energię ze strony z projektem mojego domu:

• Ep - 117,6 kWh/(m2)
  • Ek - 104,6 kWh/(m2 rok)
  • EUco - 87,30 kWh/(m2 rok)

przy powierzchni po podłodze 110m2

wychodzi, że piec powinien mieć moc ok 12kW (110 m2 x średnio ok 110 Kwh/m2)

Jak to się ma do to do 7 czy 9 kW o których mówicie??

Po przeczytaniu http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/mocy-przybywaj-dobor-mocy-kotla-weglowego/#Jak_waciwie_dobra_moc_kota_wglowego

Naswietliło mi to trochę sytuację...faktycznie sprzedawcy mówia "Panie - 15 - 18 kW musisz mieć"

Opublikowano

Do prostego szacowania dla doboru kotła brałbym pod uwagę EUco

Jednak lepiej poszukaj sobie w necie jakiegos prostego arkusza do wyliczeń, wklep dane swojego domu i sam zobaczysz, co Ci wypluje.

np tutaj:

http://cieplowlasciwie.pl/

Na 89m2 pow.użytkowej to ja bym jednak szukał zdecydowanie <10kW, chyba,że jaskinie bez okien i drzwi stawiasz.....

Opublikowano

12kę mają w linii komfort eko

Tam jest napisane,że paliwem jest ekogroszek 5-25mm, więc zapewne mowa o klasycznej fajce

Ma żeliwny ruszt zastępczy

Z przekroju to prawdziwe 2półki dymowe plus krótka w górze paleniska, tego typu krótką półke uważam za taką deczko udawaną.

na górze natomiast jest przewał w ostatnim kanale, ale spaliny mają jeden kierunek przepływu, dla mnie to takie 2 i pół kanalika z dodatkową kasetką. Pytanie czy tak samo wygląda ten najmniejszy w przekroju.

W/g szkicu do pracy na automacie ruszt trzeba w tym kotle demontować.

Musiałbyś do nich napisać o przekrój takiej 12-ki, czy jest taki sam jak większych braci i czy jest z takich samych materiałów zbudowana.

Warto też zapytać jaki sterownik jest w tym modelu 12kW

Chyba w jakis kotłach stosują także dwustanowe modele sterowników DK System, ale jak mówię, warto zadzwonic i zapytać

Mocowo większego bym nie szukał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.