xprox Opublikowano 11 Grudnia 2008 #1 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Co sądzicie o tego typu kotłach, czy zdają egzamin?. Na papierze są bardzo wszechstronne ale jak jest w praktyce? OPTIMA KOMFORT PLUS Sas UWT Cytuj
Neo Opublikowano 11 Grudnia 2008 #2 Opublikowano 11 Grudnia 2008 W Optimie Komfort Plus to działa, jednak palenie miałem w trybie górnego spalania to cykl polegający na załadunku opału, rozpaleniu w kotle, spaleniu opału, wygaszeniu, czyszceniu i od nowa. UWT - co 16 godzin, Komfotr Plus - co 18 godzin. Czyli nie ma raczej szans na uzyskanie cyklu 24 h właśnie ze wzgędu na to, że nie są to typowe miałowce. Zastanów się nad: http://kotly-taurus.pl/bawol.html Pozdrawiam Cytuj
xprox Opublikowano 11 Grudnia 2008 Autor #3 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Z wyglądu szykowny kocioł. A czy ma świadectwo ekologiczne? (ważne dla mnie, miasto mi zwróci 23% ceny) Tylko trochę niska sprawność 76% a konkurencja na papierze >80%. Cytuj
xprox Opublikowano 11 Grudnia 2008 Autor #4 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Z wyglądu szykowny kocioł. A czy ma świadectwo ekologiczne? (ważne dla mnie, miasto mi zwróci 23% ceny) Tylko trochę niska sprawność 76% a konkurencja na papierze >80%. I jaka jest cena tego kotła orientacyjna w wersji 25 lub 35 Cytuj
Neo Opublikowano 11 Grudnia 2008 #5 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Masz na myśli to jabłuszko z Zabrza ? To zabawne jak owczym pędem urzędy opierają się o ten samozwańczy certyfikat. Coraz więcej producentów nie przedłuża ważności tego certyfikatu przedstawiając po prostu wyniki badania w Instytucie Techniki Grzewczej i Sanitarnej w Łodzi. Taki OT. Pozdrawiam. Cytuj
xprox Opublikowano 12 Grudnia 2008 Autor #6 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Jak urząd chce jabłuszko to niestety ale klient też będzie chciał. A jak się to mówi klient nasz pan:-) Cytuj
xprox Opublikowano 12 Grudnia 2008 Autor #7 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Skłaniam się do Taurusa Tur albo Defro Optima Plus Tur ma certyfikat a Defro nie wiem bo nic nie pisze na stronie. Ale zastanawia mnie ciężar ich Defro zdecydowanie cięższy czyżby z grubszej stali. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🔧 Szukasz fachowca?
Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu
🔧 Potrzebujesz serwisu pompy ciepła?
Diagnostyka, naprawa, przegląd — firmy serwisowe z okolicy
Znajdź serwisDołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.