lothian Opublikowano 4 Marca 2014 #1 Opublikowano 4 Marca 2014 Witam wszystkich Mam problem z niedogrzanym pomieszczeniem, zaadaptowanym na małe studio. Pomieszczenie ogrzewane jest z instalacji podłogowej. Podstawowe ogrzewanie domu to grzejniki, dodatkowo w 4 pomieszczeniach na parterze jest podłogówka, w tym to problematyczne. Instalacja wykorzystuje rozdzielacz Kan-therm 77A z regulatorem na zasilaniu (ustawiony na 50C). Przepływy próbowałem ustawić na rozdzielaczu wg obliczeń ze strony Kan-therm (w załączeniu plik), ale niestety nie wiem jak ustawić resztę tj. bieg pompy i zawór zwrotny. Aktualnie pompa pracuje na 1 biegu, zawór odkręcony na 1.5 obrotu. We wszystkich 3 pomieszczeniach jest OK, ale w tym niedogrzanym (nr 1 Sala) maksymalnie jest ok. 16C przy temp na zasilaniu 50C. Długość obu pętli w tym pomieszczeniu to ok. 100m każda, przewymiarowane z uwagi na straty na dodatkowych warstwach podłogi, czyli jastrych anhydrytowy z ogrzewaniem plus dodatkowo warstwa Fermacell 2E11 i wykładzina dywanowa. Aktualnie nawet bez tych dodatkowych warstw nie osiąga 20C. Pomieszczenie jest jeszcze w trakcie aranżacji i nie jest na razie w pełni używane. Niestety mój instalator wyjechał do UK i nie mam z nim żadnego kontaktu. Bardzo proszę o pomoc w prawidłowym ustawieniu przepływów, zaworów itd. Załączam też prosty, bardzo prosty :-)) schemat instalacji. obliczenia.pdf
majschi Opublikowano 4 Marca 2014 #2 Opublikowano 4 Marca 2014 witam Z Twojego schematu wynika, że rozdzielacz dwusekcyjny ( w pomieszczeniu niedogrzanym) został podłączony do innego rozdzielacza. Domyślam się że za pomocą rury 16 pex. W takim przypadku przepływów nie da się wyregulować "Dodatkowy" rozdzielacz powinien być podłączony w miejsce odpowietrzników (po stronie przeciwnej od pompy pierwszego rozdzielacza) przynajmniej rurą 20 pex
kiminero Opublikowano 4 Marca 2014 #3 Opublikowano 4 Marca 2014 Wrzuć foto. Zamknij też bypass i ogranicz przepływ na działających pętlach. Przydałoby się też, żebyś podaj trochę danych. Czym to jest zasilane i jaką temperaturą, jakie są aktualne przepływy, co to znaczy "ustawiona na 50", co pokazują termometry, gdzie podpięta jest kapilara itp.
lothian Opublikowano 4 Marca 2014 Autor #4 Opublikowano 4 Marca 2014 No to ładnie ! Niestety podłogi już wylane i wykończone, raczej nie da się tego zmienić. Nie ma innego rozwiązania ?
kiminero Opublikowano 4 Marca 2014 #5 Opublikowano 4 Marca 2014 Miałem nadzieję, że to spięcie na rysunku to taki skrót myślowy, ale jak faktycznie to bida może być.
sambor Opublikowano 4 Marca 2014 #6 Opublikowano 4 Marca 2014 Zwiększ bieg pompy z 1 na 2 lub 3 Ew może być zapowietrzony ten dodatkowy układ w pom 1. Pozdr. PS Twój instalator wiedział co robi wyjeżdżając z kraju - teraz to by za jaja ktoś powiesił :D
sambor Opublikowano 4 Marca 2014 #7 Opublikowano 4 Marca 2014 Nie wiem czy patrzyliście w obliczenia -tam jest PEX 18x2 a łączenie PEX 16?
lothian Opublikowano 4 Marca 2014 Autor #8 Opublikowano 4 Marca 2014 Wrzuć foto. Zamknij też bypass i ogranicz przepływ na działających pętlach. Przydałoby się też, żebyś podaj trochę danych. Czym to jest zasilane i jaką temperaturą, jakie są aktualne przepływy, co to znaczy "ustawiona na 50", co pokazują termometry, gdzie podpięta jest kapilara itp. Zasilane jest z kotła Junkers Eurostar z pogodówką, 75C maksymalna temp wody. Maksymalna temperatura zasilania podłogówki ustawiona na 50C (na głowicy termostatycznej), kapilara jest na powrocie podłogówki. Termometry pokazywały w szczycie mrozów: na kotle 75C, na zasilaniu podłogówki jakieś 45C, na powrocie 40C czy 35C (o ile dobrze pamiętam). Wszystkie przepływy ustawione jak w załączonym pliku, czyli ok 1.4l/min w niedogrzanym pomieszczeniu i 1l/min w pozostałych pętlach wg rotametrów.
lothian Opublikowano 4 Marca 2014 Autor #9 Opublikowano 4 Marca 2014 Nie wiem czy patrzyliście w obliczenia -tam jest PEX 18x2 a łączenie PEX 16? Sprawdzę jakie są rury, ale te obliczenia to ja robiłem po fakcie, żeby mieć jakiś punkt odniesienia do regulacji układu. Instalator robił bez obliczeń, niestety.
sambor Opublikowano 4 Marca 2014 #11 Opublikowano 4 Marca 2014 Jeżeli jest przepływ 1,4l w pom 1 to jest on za mały, ustaw go na 3,0l - on potem i tak rozdziela się na dwie pętle bez mozliwości regulacji W obliczeniach jest 1,1 i 0,9;l - zacznij od 2,2 l ale pewnie będzie potrzeba ustawić nawet 3,0l - 2x 1,5l
lothian Opublikowano 4 Marca 2014 Autor #12 Opublikowano 4 Marca 2014 Pompa na wyższym biegu nie pomaga? A tego nie wiem, szczerze mówiąc nie sprawdzałem. Wrzucę "drugi bieg". A jakie ustawić przepływy i zawór zwrotny ?
lothian Opublikowano 4 Marca 2014 Autor #13 Opublikowano 4 Marca 2014 Jeżeli jest przepływ 1,4l w pom 1 to jest on za mały, ustaw go na 3,0l - on potem i tak rozdziela się na dwie pętle bez mozliwości regulacji Jasne, tak zrobię. Dzięki. Hmm, a co zrobić jeżeli maksymalna podziałka na rotametrze to 2.4l/min ?
sambor Opublikowano 4 Marca 2014 #14 Opublikowano 4 Marca 2014 Ustaw ile się da, zawsze można zmniejszyć
lothian Opublikowano 4 Marca 2014 Autor #15 Opublikowano 4 Marca 2014 Jeżeli jest przepływ 1,4l w pom 1 to jest on za mały, ustaw go na 3,0l - on potem i tak rozdziela się na dwie pętle bez mozliwości regulacji W obliczeniach jest 1,1 i 0,9;l - zacznij od 2,2 l ale pewnie będzie potrzeba ustawić nawet 3,0l - 2x 1,5l Tak zrobiłem, poobserwuję jutro. Czy w tej sytuacji zmieniać ustawienie zaworu zwrotnego ?
sambor Opublikowano 4 Marca 2014 #17 Opublikowano 4 Marca 2014 Tylko jedna zmiana raz, i zapisuj co robisz bo się pogubisz. W pom 1 będzie istotne aby przepływ się równo rozdzielał - inaczej będzie trzeba zmienić ten rozdzielacz bez rotametrów na model z rotametrami. Pozdr.
lothian Opublikowano 4 Marca 2014 Autor #18 Opublikowano 4 Marca 2014 Jakiego zaworu zwrotnego? Tego zaznaczonego. Przepraszam, jeżeli pomyliłem nazwy
kiminero Opublikowano 4 Marca 2014 #19 Opublikowano 4 Marca 2014 To jest zawór regulacyjny, ale jak wyżej pisał @sambor, po kolei i nie wszystko na raz.
lothian Opublikowano 6 Marca 2014 Autor #20 Opublikowano 6 Marca 2014 A więc po przestawieniu pompy w mieszaczu na 2-gi bieg, w problematycznym pomieszczeniu temaperatura osiągnęła 21C ! Swoją drogą to chyba nieco za mało, biorąc pod uwagę, że podłoga nie ma jeszcze docelowych 2 warstw, o ile dobrze policzyłem to będzie razem ok. 0.25 m2K/W oporu cieplnego. Ale, i to jest chyba ważniejsza sprawa, przestały mi grzać grzejniki w całym domu, zarówno na parterze, jak i piętrze. Co ciekawe, zauwazyłem, że grzejniki na parterze, zasilane z odgałęzienia przed samym rodzielaczem, zaczęły grzać odwrotnie, tj. ciepła woda z wyjścia rodzielacza wchodzi w powrót grzejników. "Wydedukowałem", że problem może tkwić w tym, że pompa w kotle pracuje na 1-szym biegu i po prostu nie daje rady "pokonać" pompy rozdzielacza i stąd zatrzymany przepływ w instalacji. Pomóżcie proszę ...
sambor Opublikowano 6 Marca 2014 #21 Opublikowano 6 Marca 2014 Jak z przepływem na petli tego niedogrzanego pomieszczenia? czy możesz zwiększyć ten przepływ rotametrem? Pompę na kotle daj na 2 bieg. Tu jeszcze jest potrzebna regulacja zaworem przed pompą - tym co pokazujesz w poście# 18. Ale najpierw podłoga a potem reszta.
lothian Opublikowano 6 Marca 2014 Autor #22 Opublikowano 6 Marca 2014 Przepraszam, nie dopisałem, ale tę pętlę zwiększyłem maksymalnie, tj. wykręciłem rotametr, jak najbardziej się dało. Ponieważ podziałka rotametru kończy się na 2,4l/min, niestety nie mogę sprawdzić jaki jest aktualni przepływ.
sambor Opublikowano 6 Marca 2014 #23 Opublikowano 6 Marca 2014 Poczekaj do jutra aż ustabilizuje sie temp w pomieszczeniu i ewentualnie przestaw tą pompę druga pompę też na 2 bieg.
lothian Opublikowano 6 Marca 2014 Autor #24 Opublikowano 6 Marca 2014 Zonk, sprawdziłem na kotle i tam pompa jest ustawiona na 3 bieg.
majschi Opublikowano 6 Marca 2014 #25 Opublikowano 6 Marca 2014 W takim przypadku musisz przydławić zawór regulacyjny przy rozdzielaczu podłogówki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.