vincet Opublikowano 10 Grudnia 2008 #1 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Chodzi o kocioł na miał z pleszewa UK/GSM 21kw + sterownik komfort, dmuchawa RT04,z tego co juz wyczytalem nie byl to dobry wybor ale nie moj,ten piec jest u teściowej, która jest sama w domu i ciężko jej palic codziennie a na dodatek ma kłopoty ze zdrowiem , wiec wzialem sie za rozpalenie i powiem nerwy tarce, przy zasypoie blisko 30 kg mialu ten piec maximum trzyma 15h, dom 100m z poddaszem,nowe okna, stare budownictwo,strop nie ocieplony, rury tez atare dość grube,kaloryfery metalowe. Ustawilem sterownik na 50 stopni temperatura zadana,czas przedmuchu 6s,przerwa w przedmuchu 6 min, zakres pracy ciągłej 5, moc dmuchawy 6,w czoraj o 19 napaliłem dzisiaj o 8 rano juz sie kończyło palic, dla mnie taki piec tragedia to, moze trzeba inaczej sterownik ustawić, doradźcie cos bo bedzie trzeba dwa razy na dzien jeździć i rozpaliac Cytuj
grinch Opublikowano 27 Lutego 2011 #2 Opublikowano 27 Lutego 2011 możesz troszkę się pobawić w ustawieniach ale to ci dużo nie da jak przeczytałem nie ma termostatów na grzejnikach i pewnie jest dość ciepło w pokojach przy takich mrozach spalanie jest ok :D uwierz czy nie u teścia wsypałem 40 kg. węgla groszek na dworze -14 trzymał 8 godzin i wygasł z braku opału :lol: poważnie no, ale na strychu -6 i przewiew i w piwnica gdzie stoi piec z dmuchawą +3 stare budownictwo to może wyjaśnia :lol: Cytuj
robogaz Opublikowano 28 Lutego 2011 #3 Opublikowano 28 Lutego 2011 W dniu 10.12.2008 o 08:45, vincet napisał(a): Chodzi o kocioł na miał z pleszewa UK/GSM 21kw + sterownik komfort, dmuchawa RT04,z tego co juz wyczytalem nie byl to dobry wybor ale nie moj,ten piec jest u teściowej, która jest sama w domu i ciężko jej palic codziennie a na dodatek ma kłopoty ze zdrowiem , wiec wzialem sie za rozpalenie i powiem nerwy tarce, przy zasypoie blisko 30 kg mialu ten piec maximum trzyma 15h, dom 100m z poddaszem,nowe okna, stare budownictwo,strop nie ocieplony, rury tez atare dość grube,kaloryfery metalowe. Ustawilem sterownik na 50 stopni temperatura zadana,czas przedmuchu 6s,przerwa w przedmuchu 6 min, zakres pracy ciągłej 5, moc dmuchawy 6,w czoraj o 19 napaliłem dzisiaj o 8 rano juz sie kończyło palic, dla mnie taki piec tragedia to, moze trzeba inaczej sterownik ustawić, doradźcie cos bo bedzie trzeba dwa razy na dzien jeździć i rozpaliac Witam Przede wszystkim wydaje mi się ze jeżeli chcesz uzyskać stałopalność na powiedzmy 24h to musisz zmienic paliwo na np. groszek. Poniewaz prawdopodobnie masz do d... mial i to jest pierwsza przyczyna. Na tym forum niejednokrotnie takie sytuacje jak twoja były opisywane musisz tylko poszukac Ale wracając do tematu to napisz jak palisz w tym kotle krok po kroku bo ustawienia już znamy. Intalacje też opisałeś Coś zaradzimy :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi