nerwus48 Opublikowano 31 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Witam.Pompa Co jest wyłączana,jeżeli temp.kotła spadnie poniżej nastawy o połowę ustawionej wartości histerezy.O co chodzi?
mlodzieniec Opublikowano 31 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Np. próg włączania/wył pompy 40 stopni, histereza 2, pompa wyłączy sie przy 39.
vernal Opublikowano 31 Stycznia 2014 #3 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zapewne wtedy pompa załącza się też o połowę histerezy w górę a nie na temp. ustawionej. Czyli w sumie różnica między załączeniem a wyłączeniem to jest pół histerezy plus pół histerezy równa się cała histereza.
nerwus48 Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor #4 Opublikowano 2 Lutego 2014 Hmmmmmmm.Więc pompkę mam na 45 st.histereza 2. To ile załącza ile wyłacza ?Bo jest taka sprawa.Temp.zadana 60 załączam sterownik dmuchawa śmiga 30%na 45% temp.się podnisi dochodzi nawt do 55(pompa się nie zalącza).Potem temp.spada bo woda idzie grawitacyjnie i dopiero jak spadnia do 45 załączy sie pompka CO i CWU..sterownik euroster 11wb.
vernal Opublikowano 2 Lutego 2014 #5 Opublikowano 2 Lutego 2014 To tu jest inny problem: Sterownik pokazuje 55C a nie załącza pompy c.o., którą ma załączyć przy 45C. A potem ją załącza (po jakim czasie?). Pompą cwu się nie zajmuj bo to zupełnie inna bajka, na razie zapraw działanie pompy c.o.
nerwus48 Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor #6 Opublikowano 2 Lutego 2014 Tak dokładnie .Po osiągnięciu np.temp.55 i zaczyna spadać i gdy spadnie np.do 43 zatrzyma sie i zaczyna stabilizować i zaczyna powoli iść do góry to załączy popmpę na 45.i finito w temacie.Uważasz ,że coś nie gra?Im wyższa temp. zadana tym wyżj podchodzi temp.samowładnie przy rozpalanie ,ale ciepła woda idzie w kaloryfery bo moim zdaniem grawitacyjnie .Później jak pisałe poptrzedni gra wszystko jest ok.Objętnie na jakiej temp.zadananej bym nie palił pmpka nie załączy sie na temp.jaką ma zadaną.
sambor Opublikowano 2 Lutego 2014 #7 Opublikowano 2 Lutego 2014 Poczytaj temat https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16889-temp-za%C5%82%C4%85cz-pomp/ tam był opisywany twój sterownik i jest trochę dyskusji o nim. Dodatkowo jak masz zamontowane te czujniki - przylgowo czy w tulejach zanurzeniowych? Jak przylgowo to musi być dobry docisk i dobra izolacja wokół czujnika.
nerwus48 Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor #8 Opublikowano 2 Lutego 2014 Przewody z tymi czujnikami przykręcane są do takiego panelu z tyłu kotła gdzie wszystko jest podpięte.To kolego sambor proponujesz u mnie załączenie pompy 55st.No to na ile będzie mi wyłączał pompe przy wygaszaniu.Dzięki za uwagi i krytykę nic taknie stawia do pionu jak opr.Oczywiście słuszne opr.
nerwus48 Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor #9 Opublikowano 7 Lutego 2014 Tylko dlaczego ona (pompa) CO załączy sie dopiero gdy drugi raz rośnie temp.?Wówczas też równocześnie załączy się pompa CWU.
kiminero Opublikowano 7 Lutego 2014 #10 Opublikowano 7 Lutego 2014 Hmmmmmmm.Więc pompkę mam na 45 st.histereza 2. To ile załącza ile wyłacza ?Bo jest taka sprawa.Temp.zadana 60 załączam sterownik dmuchawa śmiga 30%na 45% temp.się podnisi dochodzi nawt do 55(pompa się nie zalącza).Potem temp.spada bo woda idzie grawitacyjnie i dopiero jak spadnia do 45 załączy sie pompka CO i CWU..sterownik euroster 11wb. Jak żyję, nie spotkałem się z takim zachowaniem kotła w pracy grawitacyjnej. Bez udziału pompy temperatura na kotle nie ma prawa zmieniać się w opisany przez ciebie sposób. Sprawdź ten przebieg temperatur na termometrze rtęciowym przy wyłączonym sterowniku. Istotne jest też miejsce pomiaru (montażu czujnika). Najbardziej wiarygodny jest pomiar na wyjściu wody z kotła za pośrednictwem trójnika i tulei zanurzeniowej.
nerwus48 Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor #11 Opublikowano 7 Lutego 2014 Tak właśnie jest, a na termometrze analogowym na wyjściu z kotła który jest zamontowany przed rozgałęzieniem na pompy CO i CWU jest różnica 10 st.Piec pracuje temp.się podnosi grawitacyjnie i np.jak dziś 57 temp.zadana i se rośnie nawet było 55( pompa CO stoi a załączenie nastawione na 45) dopiero gdy temp. wody zaczęła spadać i spowrotem rosnąć to pompa CO załączyła sie przy 45 st.razem z pompą CWU.
kiminero Opublikowano 7 Lutego 2014 #12 Opublikowano 7 Lutego 2014 Jedyne wytłumaczenie jakie mi do głowy przychodzi, to "przyklejanie" się ZR, który dopiero przy wyższej temp puszcza i uskutecznia grawitację. Musi zachodzić jakaś zmiana, która powoduje zachwianie wzrostu temperatury na kotle, a nawet jej spadek. "Normalnie" to jest start pompy.
nerwus48 Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor #13 Opublikowano 7 Lutego 2014 hmmmmmmmmmm,a co to ZR?jest jakieś rowiązanie?
nerwus48 Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor #15 Opublikowano 7 Lutego 2014 a ZZ co to? .Da się coś z tym zrobić czy dzwonić do serwisu?
MIQ Opublikowano 7 Lutego 2014 #16 Opublikowano 7 Lutego 2014 czy jest włączony priorytet cwu, jaka temp zadana cwu?
kiminero Opublikowano 7 Lutego 2014 #17 Opublikowano 7 Lutego 2014 a ZZ co to? .Da się coś z tym zrobić czy dzwonić do serwisu? Ja tylko domniemam, że ty tam masz ZR, ale ZZ-ety to przy dwóch pompach obowiązkowo być muszą.
nerwus48 Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor #18 Opublikowano 7 Lutego 2014 Priorytet wyłączony.temp.zadana 50 histereza 4 CWU.TYLko jeszcze pytam raz jeszcze co to ZR i ZZ
sambor Opublikowano 7 Lutego 2014 #19 Opublikowano 7 Lutego 2014 TYLko jeszcze pytam raz jeszcze co to ZR i ZZ Robisz se jajca kolego ZZ http://www.ferro.pl/produkt-zawor-zwrotny-z-plastikowym-elementem-zamykajacym-2200-ZZ.html ZR http://alejka.pl/zawor-roznicowy-1-quot.html szkoda słów :P
vernal Opublikowano 7 Lutego 2014 #20 Opublikowano 7 Lutego 2014 Co się chłopakowi dziwicie, a wiecie co jest HGW?
sambor Opublikowano 7 Lutego 2014 #21 Opublikowano 7 Lutego 2014 Niestety wiemy - bufetowa a tu inne http://www.acronymfinder.com/HGW.html
Gość lysy1l Opublikowano 7 Lutego 2014 #22 Opublikowano 7 Lutego 2014 Skrót od Hanna Gronkiewicz Waltz? A może?
sambor Opublikowano 7 Lutego 2014 #23 Opublikowano 7 Lutego 2014 Skrót od Hanna Gronkiewicz Waltz? Dla warszawiaków i okolicznych - bufetowa.
MIQ Opublikowano 7 Lutego 2014 #24 Opublikowano 7 Lutego 2014 A ja bym poprosił o wypisanie po kolei wszystkich parametrów tego sterownika oraz podanie wersji. Mam wrażenie, że jest gdzieś błąd w konfiguracji tego urządzenia. Pozostaje jeszcze oddać je do naprawy...
vernal Opublikowano 7 Lutego 2014 #25 Opublikowano 7 Lutego 2014 Niestety wiemy - bufetowa a tu inne http://www.acronymfinder.com/HGW.html Dlatego pisałem, żeby się z nerwusa nie naśmiewać. Jak widać internet nie musi wszystkiego wiedzieć, liczy się przede wszystkim człowiek. Normalne, (mało)polskie "..j Go Wie"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.