lazialo Opublikowano 27 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Witam chciałem wymienić sznur szczelinowy w drzwiczkach CO piec ogniwo biecz 16 kw zmierzyłem głebokość dziury i wyszlo mi 8mm wiec kupiłem sznurek w castoramie 10mm na wszelki wypadek ale jak przyszedłem do domu okazało się że sznurek chowa sie do środka i ma luz wiec wychodzi że jest za mały jest to możliw(chyba musi być 12mm)czy jest możliwośc wypełnienia tej szczeliny sylikonem +1200 C i wlepienie w niego tego sznurka żeby troszke go wycisło ku górze??
mareckir1 Opublikowano 27 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Witam ,to chyba logiczne że gdy głębokość "rowka" wynosi 8 mm to sznurek musi wystawać i to dużo aby szczelnie docisnąć drzwiczki.
mlodzieniec Opublikowano 28 Grudnia 2013 #3 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Życie nie jest warte oszczędności. Dziurką wszelkie gazy polecą i możesz się otruć. Kup sznurek taki jak potrzeba, może zadzwoń do serwisu i powiedzą jaki ma być. Jak swój wymieniłem, to nie mogłem drzwiczek domknąć przez pół godziny, w końcu jakoś na chama się dało, teraz jest poprawnie. A kupiłem sznur taki jak rekomenduje producent.
spidoman Opublikowano 28 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Sznur kupuje się też na szerokość rowka, sznury są ceramiczne i szklane, lepiej się dopasują ceramiczne bo są miękkie. Duży wybór na "domer"
lazialo Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor #5 Opublikowano 30 Grudnia 2013 dzieki za pomoc , poszukam na "domer" bo allegro i castorama ma tylko 12mm najgrubszy sznurek (zmieniłem na szczeliwo i znalazłem grubsze) a wymieniał ktoś może sznur w tak starym piecu i mógłby doradzić jaki to wymiar jest// a mam jeszcze jedno pytanie gdzieś słyszałem że zamiast sznurka można stosować silikon próbował ktoś może??
emus Opublikowano 30 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 30 Grudnia 2013 zamiast sznurka można stosować silikon próbował ktoś może??Najlepszy jest sznur. Jak dba się o czystość przylg to powinien wytrzymać wiele lat.
rybniczanin Opublikowano 31 Grudnia 2013 #7 Opublikowano 31 Grudnia 2013 dzieki za pomoc , poszukam na "domer" bo allegro i castorama ma tylko 12mm najgrubszy sznurek (zmieniłem na szczeliwo i znalazłem grubsze) a wymieniał ktoś może sznur w tak starym piecu i mógłby doradzić jaki to wymiar jest// a mam jeszcze jedno pytanie gdzieś słyszałem że zamiast sznurka można stosować silikon próbował ktoś może?? Wpisz ten adres do zobaczysz czy allegro ma tylko 12mm. http://allegro.pl/listing/listing.php?string=sznur+uszczelniaj%C4%85cy
Hentacap Opublikowano 2 Stycznia 2019 #8 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Cześć, wiem że temat ma 5 lat i trochę odkopuję więc przepraszam. Chciałbym zapytać z jakiego tak właściwie sznurka należy korzystać do drzwiczek? Wydaje mi się, że taki sznurek sizalowy będzie w porządku, jak myślicie?
Ksieciunio Opublikowano 2 Stycznia 2019 #9 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Cytat Sznurki sizalowe wykorzystywane są bardzo często jako materiał do drapaków dla zwierząt (zwłaszcza kotów).
Gość witek1234 Opublikowano 2 Stycznia 2019 #10 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Kup z włóknem szklanym, są przystosowane do kotłów c.o. Nie ma gwarancji że z sizalu się nie będzie upalal na wskutek wysokich temperatur.
Duck Opublikowano 2 Stycznia 2019 #11 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Właśnie kupiłem taki 12mm żeby po 14 latach wymienić w Ogniwie, ale to drogie, ponad 16zł metr, sprawdzę jak pokrywa się teoria z praktyką :).
spidoman Opublikowano 3 Stycznia 2019 #12 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Szklany jest bardzo twardy, według mnie lepszy ceramiczny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.