albin Opublikowano 3 Grudnia 2008 #1 Opublikowano 3 Grudnia 2008 witam :) potrzebuje pomocy przy napisaniu pracy mam za zadanie "ZAPROJEKTOWAC SYSTEM SOLARNY DO WYTWARZANIA CWU DLA OBIEKTU CEAMPINGOWE" mam problemy z obliczeniami bo nie wiem jak się do tego zabrać mam wybrać sobie jakiś ceamping albo go wymyśleć, i w jednym z budynków ( np. łaźni, tam gdzie jest potrzebna woda do mycia) w grę wchodzi tylko okres tetni . bo kto w zimie jedzie na ceamping. z góry dzięki za wszelaką pomoc. KAROL albin1981@o2.pl Cytuj
himani Opublikowano 4 Grudnia 2008 #2 Opublikowano 4 Grudnia 2008 Należy wziąść pod uwagę ilość osób korzystających,średnią zużycia wody na daną osobę, temperaturę wody gorącej,oraz zużycie energii na ogrzaną ilość wody.Tu nie ma znaczenia okres letni czy zimowy. Cytuj
himani Opublikowano 4 Grudnia 2008 #3 Opublikowano 4 Grudnia 2008 Należy wziąść pod uwagę ilość osób korzystających,średnią zużycia wody na daną osobę,temperaturę wody gorącej,oraz zużycie energii na ogrzaną ilość wody.Tu nie ma znaczenia okres letni czy zimowy. Popełniłem błąd okres ma znaczenie bo to kolektory słoneczne,zimą jest minimalna sprawność. Cytuj
albin Opublikowano 5 Grudnia 2008 Autor #4 Opublikowano 5 Grudnia 2008 czesc odnośnie tej mojej pracy to mam problm z obliczeniami jak jesteś w stanie mi pomódz to odezwij sie na gg 6510029 z góry dzieki :)) Cytuj
himani Opublikowano 5 Grudnia 2008 #5 Opublikowano 5 Grudnia 2008 czesc odnośnie tej mojej pracy to mam problm z obliczeniami jak jesteś w stanie mi pomódz to odezwij sie na gg 6510029 z góry dzieki :)) Nad tą pracą sam musisz popracować. Mogę Ci podpowiedzieć założenia . Przyjmij typ kolektora ,okres letni miesiąc VI,VII ,VIII sprawność na granicy 80-85%. Zapotrzebowanie system oszczędny to 40l na osobę,typowy 60l.Temp.wody 35-55s celc. w zasobniku.Przeliczenie kolektora 1.5 m2 na osobę jeśli to kolektor płaski ,próżniowy0,6m2 .Ilość wody w zasobniku 1000l .Zużycie ok 60 KWh na dobę.Reszta to już Twoja działka.To są przybliżenia robione na szybko ale pod rzeczywisty stan. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi