Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fajnie Dodan ,ale proponował bym ci więcej asertywności w wypowiedziach.

Dzięki temu unikniemy niepotrzebnych emocji .

Jak bym miał dom docieplony to bym się nie zastanawiał tylko wchodził w gaz.

Musisz zrozumieć że nie każdy ma taką sytuacja jak ty i kieruje się czym innym przy wybieraniu

rodzaju opału.

W naszym kraju mieszkają ludzie dla których nawet 1000 zł zaoszczędzone wciągu sezonu grzewczego

to wymierna korzyść.Zwłaszcza że są to ludzie pracy i brudzenie rak nie jest im obce.

Najczęściej nie stać ich na termo modernizacje budynków bo cała kasa idzie na opał.

Nie mogą zainwestować i koło sie zamyka.

Opublikowano

Dodan - pierwsze i ostatnie ostrzeżenie. Teksty w stylu "Gosciu bredzisz idź spać" nie będą na tym forum tolerowane.

Opublikowano

Sory, oczywiscie postaram sie byc bardziej asertywny :) Pawlo, mysle ze nie o koszty tu chodzi, zdenerwowalem sie dla tego bo ktos wybral taki system ogrzewania a nie inny i probuje sam sobie udowdnic, ze zrobil dobrze oszukujac siebie samego i przy okazji wszystkich innych, ktorzy to czytaja. Twoja wypowiedz jest zupelnie inna, rozumiem to i ja tez jesli nie planowalbym ocieplenia domu sytyro tez bym ogrzewal sie mialem lub eko bo taki piec tez posiadam i znam ten bol nie nalez do bogatych.

Marcin - naprawde nie musisz straszyc to sie nie potworzy :) A jak jest kara po pierwszym i ostanim ostrzezeniu, tak z ciekawosci pytam? :)

Opublikowano

Zupełnie nie straszę - wszystko zostało już spisane w regulaminie oraz zasadach korzystania z forum, z którymi każdy rejestrujący się zapoznał. Teraz tylko o tym przypominam. Kara wg uznania i "cieżkości" przewinień - ban na forum, moderowanie postów przez administracje i wyświetlanie ich dopiero po akceptacji, inne :)

Opublikowano
Posiadam piec Ling Duo 25KW od trzech miesięcy. Od początku / rozruchu / do chwili obecnej nie wygaszałem go - zasobnik CWU 200 litrów. Chciałbym zapytać kolegów: czy zużycie 50kg ekogroszku na dobę -workowany 24000kJ/kg/ tak jest napisane/ :) jest zużyciem normalnym :) . Szczegóły : dom 250m2, nieocieplony /lata siedemdziesięte/,ogrzewane 220m2, ściany 42cm, temperatura wody użytkowej -50 stopni, temperatura pomieszczeń 23 - 24 stopnie, nowe okna w 90%, zawór czterodrogowy bez siłownika, sterownik pieca - Economic 3000. Proszę o informację. Dzięki .

Witam,wszystkich forumowiczów. Tych uczonych i mniej, ja jestem laikiem w sprawach instalacyjnych, nawet niedawno sam zasięgałem info na forum,bo wydawało mi się,że instalator troszkę przedobrzył,ale kolega Automatyk (Pozdrowienia) uświadomił mi,że nie jest najgorzej.

Teraz jednak chylę czoła przed moim instalatorem(Pozdrowienia dla pana Marka z Ełku) bo razem z retorciakiem dał mi wiele wskazówek jak palić oszczędnie i moim zdaniem masz troszkę za mały kociołek na taką powierzchnię ja mam 200m c.u.w 140l i dobrał mi 36kw spaliłem nieco ponad 3 tony ekogroszku od listopada do końca kwietnia, nie wiem jak będzie w przyszłym sezonie, ale na pewno taniej niż moim olejakiem (5500l sezon)ale nie o tym,rady pana Marka to:

Powietrza do pieca tyle,żeby spalało się bezdymnie i dopalało węgiel, ale nie za dużo bo ile powietrza w piec tyle w komin,groszek kupować w Maju,Czerwcu jak jest pogoda bo jest suchy, luzem a nie w workach, bo w workach jest sama woda.

Co do sterownika pokojowego to on podłączył mi dwa na każdy poziom osobno i podłączył je do pomp a nie do sterownika,jak osiągnie temp staje pompa temp ok 22c,

start pompy mam ustawiony 2 stopnie poniżej zadanej temp kotła,daje to taki efekt,że jak temperatura spada (Histeryza 2st)pompy stają kocioł, goni temp i wyłącza się bezwładem rośnie ok 5 st,jak pompy stoją to grzejniki i tak są jeszcze długo gorące.

Nie wiem jak by to było u innych u mnie działa. pozdrawiam.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam. Ja mam sterownik pokojowy który steruje pompami i sterownikiem pieca (podajnik). Sterownik ten daje same plusy.

1 Nie biegam do pieca aby przykręcać zawory lub po pokojach aby przykręcać lub odkręcać zawory na grzejnikach jak są wachania temp na zewnątrz. Jak słoneczko wyjdzie to u wszystkich rośnie temperatura w pomieszczeniach i biegaja i przykręcają zawory bo robi się gorąco. Przy sterowniku pokojowym tego efektu niema.

2 Z tego powodu co w pnkt1 nastepuje mniejsze zużycie ekogroszku. Sąsiad ma mniejszy i ocieplony dom i ma te same zużycie ekogroszku co u mnie ok 360m dom narazie bez ocieplenia.

3 Kontrola pieca widać dokładnie jaka temp na piecu stan pomp, kontrola dmuchawy

4 Niski koszt ok. 100zł sterownika pokojowego zwraca się po pierwszym sezonie kilkakrotnie.

Spalanie przy 360m kw domu to ok 50kg na dobę przy nieocieplonym jeszcze budynku. przy temp 0stopni +- 5 stopni.

Opublikowano

Co do sterownika pokojowego to on podłączył mi dwa na każdy poziom osobno i podłączył je do pomp a nie do sterownika,jak osiągnie temp staje pompa temp ok 22c,

start pompy mam ustawiony 2 stopnie poniżej zadanej temp kotła,daje to taki efekt,że jak temperatura spada (Histeryza 2st)pompy stają kocioł, goni temp i wyłącza się bezwładem rośnie ok 5 st,jak pompy stoją to grzejniki i tak są jeszcze długo gorące.

Nie wiem jak by to było u innych u mnie działa. pozdrawiam.

Ale w efekcie daje to większe wychładzanie wody w zasobniku - bo z powrotem wraca woda o niższej temperaturze niż przy standardowym podłączeniu?

Opublikowano

Wracając do tematu zużycia.

Mój dom 110m2 + poddasze (jeszcze niezagospodarowane),

podłogówka 100m2 (8 obwodów)

kaloryfery: jeden w ganku i jeden na poddaszu,

czujnik pogodowy,

zawór 4d z siłownikiem,

od niedawna regulator pokojowy Auraton 2005,

moje spalanie to około +25kg/24h przy temp. 0-10st C

przy temp.-15st. pełny podajnik wystarcza na 3 doby.

Nie kupuję taniego ekogroszku. Trzeci sezon męczę się z tym piecem.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam serdecznie, chciałbym odnowić temat, posiadam właśnie taki piec dom o powierzchni 170 m2 zasobnik cwu 140l podłogówka 80m2

nie mam sterownika pokojowego tylko zawór 4dro z siłownikiem nie mogę zejść z zużyciem 31kg na dobę wydaje mi się że to dużo czytając forum znalazłem mniejsze zużycia choć to były inne kotły. Może użytkownicy dokładnie tego pieca mają dla mnie jakieś dobre rady. Pozdrawiam