Nimitz Opublikowano 4 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Witam! Czytam forum od kilku dni i mam sporo watpliwosci. Nie wiem jaki piec wybrac i ktory spelni moje wymagania. 1. Niewielka moc. Wydaje mi sie ze max 10 -12 kW. A moze i to bedzie za duzo? 2. Mozliwie jak najwiekszy wachlaz paliw. (Podstawowe to ekogroszek, pelet moze jeszcze mial) 3. Latwy w obsludze. 4. Latwy w czyszczeniu. 5. Mozliwosc sterowania i kontroli przez internet. 6. Najmniej istotne kryterium cena. Ma byc poprostu jak najlepszy. Parametry domu sa w stopce dodam ze ogrzewanie to w 50/50 podlogowka i kaloryfery. Zasobnik 220 l poza sezonem grzewczym bedzie podgrzewany grzalka elektryczna w czasie taryfy nocnej. Chyba ze macie jakis lepszy patent. Ps. Sorry za brak polskich znakow ale nie mam ich w telefonie.
TIMON120777 Opublikowano 5 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 5 Grudnia 2013 przy takich parametrach domu zapotrzebowanie na ciepło nie przekroczy 5KW szukaj innego rozwiązania nawet najmniejszy kocioł będzie dużo za duzy
Gość Visitor1230 Opublikowano 5 Grudnia 2013 #3 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Mozna pokusic sie ewentualnie o jakis kociol z funkcja rozpalania i wpiac bufor. Przykladowo ladowany do 70°. Przy rozladowaniu na poziomie 50° kociol sie rozpala i ponownie laduje. Za buforem jakies podmieszanie zeby wrzatek nie szedl na kaloryfery. Tylko nie nalezy tego dawac komus przypadkowemu do zrobienia. Instalacja musi byc dobrze przemyslana.
TIMON120777 Opublikowano 5 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 5 Grudnia 2013 JEDYNIE tylko że wtedy to raczej kociołek na pellet nie znam konstrukcji węglowych z zapalarka- możliwe że są takowe - chętnie poszerzę swą wiedzę jednak przy tak niskim zapotrzebowaniu i niewielkiej powierzchni to węgiel w ostateczności
Gość Visitor1230 Opublikowano 5 Grudnia 2013 #5 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Nimitz wymienil pellet jako jeden z mozliwych opalow.
sambor Opublikowano 5 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Mini Bio z Kostrzewy na pellet będzie dobry
Nimitz Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor #7 Opublikowano 5 Grudnia 2013 No to mnie zmartwiliscie. Moim mazeniem bylo posiadanie w pownicy zabawki takiej jak np. ktorys z kotlow firmy D z doposkiem uni w nazwie, ktory moze pracowac na wielu paliwach, nawet na owsie, lub cos rownie uniwersalnego o mniejszej mocy. Moja powirzchnia do ogrzania to 110 m domu plus garaz w mniejszym stopniu. Czy mniejsze kotly ptacujace w zakresach od 3-4.5 kW do 10-15 kW tez beda za duze? Gdzie jest blad w moich obliczeniach zapotrzebowania na energie? Liczylem sobie tak dom 110 + 10 (pol garazu) × 60W + 3kW (cwu) = 10.2 kW. ???
mlodzieniec Opublikowano 5 Grudnia 2013 #8 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Przy kotle stałopalnym potrzebna moc do wyrównania strat będzie wynosić ok. 5 kW albo i mniej, stąd różnice w obliczeniach. A nie myślałeś o ogrzewaniu gazowym? Nowy dom z dobrą izolacją, po co się brudzić węglem, martwić spiekami, narzekać na coraz gorszy węgiel? I do tego z popiołem kłopot.
Robercikus Opublikowano 5 Grudnia 2013 #9 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Jeżeli gaz sieciowy, to może być jeszcze alternatywą dla automatycznego kotła na groszek, ale gaz z butli, to już kompletna ekonomiczna porażka... Wychodzi stanowczo za drogo. Ja bym się nie zdecydował - nawet przy tak małym domu.
Pieklorz Opublikowano 5 Grudnia 2013 #10 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Nie wiem jak to docieplone, ale kotły na węgiel z podajnikiem nie mają gibac na maxa. One głównie pracuja w okolicy 30% mocy dla uzupełniania strat ciepła i wówczas popiół jest oki. Znamionowa, czy też będąc bardziej precyzyjnym ok. 60-70%mocy będzie potrzebne w duże mrozy. Jak ma dobrze chodzić na dole mocy i spalac węgiel, to odpowiednio małe musi być wyjście na paliwo do strefy spalania. Odpuściłbym sobie przy bdb izolacji strikte palnik żeliwny, bo najmniejszy ma wygar 20kW..... Uniwersalny na groszek, miał i domieszki pellet czy owsa to np. małe ardeo. Przez neta tez idzie sterować, zalezy ile tych fajerwerków ma być, sa prostsze stery sterowane z neta z obsługa 2pomp, jak wystarczy, to i cena lepsza
Gość Visitor1230 Opublikowano 5 Grudnia 2013 #11 Opublikowano 5 Grudnia 2013 No to mnie zmartwiliscie. Moim mazeniem bylo posiadanie w pownicy zabawki takiej jak np. ktorys z kotlow firmy D z doposkiem uni w nazwie, ktory moze pracowac na wielu paliwach, nawet na owsie, lub cos rownie uniwersalnego o mniejszej mocy. Moja powirzchnia do ogrzania to 110 m domu plus garaz w mniejszym stopniu. Czy mniejsze kotly ptacujace w zakresach od 3-4.5 kW do 10-15 kW tez beda za duze? Gdzie jest blad w moich obliczeniach zapotrzebowania na energie? Liczylem sobie tak dom 110 + 10 (pol garazu) × 60W + 3kW (cwu) = 10.2 kW. ??? Jakis kociol o mocy X dla wegla bedzie mial nizsza moc dla pelletow a jeszcze nizsza dla owsa. Wartosc opalowa wegla to jakies 27 MJ , 19 dla pelletow a owsa 17.
Nimitz Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor #12 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Bajery per net... mialem na mysli jakies zmiany temp ewentualnie, dobre by bylo gdyby bylo widac ile w podajniku paliwa jest, ew. jakies alarmy. Siec gazowa jest przy domu ale ciagle slysze opinie od znajomych, ze bardzo duzo ich kosztuje ta wygoda?! Pierwornie myslalem o piecu jednofunkcyjnym z zasobnikiem wody, ktory mial wspomagac kominek z plaszczem wodnym, uruchamiany w czasie najwiekszych mrozow dla zmniejszenia zuzycia gazu oraz uciechy domownikow. Zaczynam sie jednak zastanawiac czy nie wrocic do poprzedniej koncepcji. Czy roznica w kosztach ogrzewania na gazie jest faktycznie az tak duzo wieksza w wypadku nowego domu, czy jest ekonomiczne uzasadnienie zeby szarpac sie z weglem itp.?? Dodam ze mam dojscie do dobrego, niedrogiego drewna martwil mnie jednak fakt robienia z salonu kotlowni i ewentualne uniedogodnienia.
Nimitz Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor #13 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Mini Bio z Kostrzewy na pellet będzie dobry Podoba mi sie ten piec. Fajnie ze odpala sie sam. To ze jest ekologiczny tez jest ok i podoba sie mojej corce. Czy instalacja na tym kotle bedzie wymagala bufora i jesli ktos wie jak to zwiekszy koszt inwestycji. Bufor ktos pisal 1000 l gezie to by mialo byc, jesli w piwnicy to juz sie nie da tam tego umiescic raczej przez drzwi standard 90 lol.
TIMON120777 Opublikowano 5 Grudnia 2013 #14 Opublikowano 5 Grudnia 2013 poszukaj w sieci kalkulatorów energetycznych można za ich pomoca policzyć oriemtacyjne koszty dla róznych paliw przy danym zapotrzebowaniu na ciepło dla nowego domu musisz zrobić certyfikat zrób go porządnie a nie tylko dla papieru aby móc mieszkać z niego dowiesz się ile potrzebował będzie dom i podstawiając dane do kalkulatora będziesz znał różnice w kosztach
sambor Opublikowano 5 Grudnia 2013 #15 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Tu masz trochę opisu pracy podobnego kotła - posty użytkownika @parrot https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/121-czy-warto-kupic-piec-na-pellet/page-9?do=findComment&comment=146502 Mini Bio jest mniejszy ale to takie same rozwiązania. Bufor jest przydatny ale przy większym kotle - ja mam bufor 800l do kotła 20kW , w twoim może będzie niepotrzebny.
Nimitz Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor #16 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Kalkulator koszt roczny: 1. Gaz - 4320 zl 2. Groch - 3193 zl 3. Pelet - 3868 zl Zalozylem zapotrzebowanie 60 W m2. Dodatkowo kominek obnizy te koszty najmocniej w konfrontacji z piecem gazowym. Szczerzem wowiac zaczynam watpic czy gra jest warta swieczki.
TIMON120777 Opublikowano 5 Grudnia 2013 #17 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Nimitz koszty będą niższe ponieważ Twój domek będzie mniej potrzebował niż zakładasz. zmieniłbym jeszcze grubość wełny w dachu z 20 na przynajmniej 30cm i o dobrych parametrach a będzie jeszcze niżej z kosztami wtedy przy różnicy na poziomie poniżej 1000zł to bym się nie bawił w węgiel nie padło tu jeszcze magiczne słowo Pompa ciepła poczytaj o powietrznych tylko tych dobrych a nie za 6tys co pracują tylko latem wtedy koszt będzie niższy niż w przypadku ekogrochu i nic cię nie interesuje a na najgorsze napalisz w kominku
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.