Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Deditrich Mcr Ii/24T - Z Termostatem Czy Bez ?

kozi291

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na jakiej zasadzie działa piec gazowy MCR 24T jeżeli nie jest podłączony termostat pokojowy (zamiast termostatu zworka wg instrukcji).

Co decyduje o tym czy piec ma załączyć grzanie czy nie i kiedy wyłączyć ?

Proszę o wyjaśnienie.

Opublikowano

Witam

w sytuacji gdy zamiast sterownika jest zworka kocioł pracuje z zadaną temperaturą zasilania praktycznie bez przerwy.

Może się wyłączyć na chwile jeśli temperatura powrotu zbliży się do zadanej

Opublikowano

Jak nie przeszkadza Ci chodzenie włączanie i wyłączanie kotła to nie widzę żadnego problemu kocioł grzeje i pilnuje temperatury ustawionej na kotle a w połączeniu z termostatycznymi zaworami grzejnikowymi może nawet poprawnie działać. Jak chcesz trochę luksusu i mieć możliwość stosowania obniżenia nocnego i jak cię nie ma w domu to zastosuj termostat pomieszczenia. Przy pierwszym sposobie eksploatacji o załączeniu kotła decyduje temperatura wody w kotle przy eksploatacji z termostatem pomieszczenia temperatura pomieszczenia.

Opublikowano

Właśnie chodzi mi o to dzialanie z termostatami grzejnikowymi - pytanie co się stanie jeżeli wszystkie grzejniki osiągną zadaną temperaturę i zawory termostatyczne sie pozamykają - to wtedy powrót będzie zimny i co piec się nie bedzie wyłaczał ?

Opublikowano

Dodam, że w instalacji z grzejnikami z zamontowanych głowicami praca kotla na zworce zapewni lepszy komfort niż z termostatem - bo grzejniki zawsze będą choć trochę ciepłe i nie będzie skoków temperatury s9powodowanych histereza termostatu. No i przy ciągle ciepłych grzejnikach dzięki promieniowaniu IR będzie wrażenie wyższej temperatury.

Wprawdzie kocioł zuzyje trochę więcej prądu na pracę pompy i skróci się jego żywotność, ale moim zdaniem warto.

Opublikowano

No własnie zauważyłem że w układzie bez termostatu pokojowego komfort jest dużo większy i ogólnie jest cieplej.

Czy zużycie gazu wzrasta - raczej chyba nie powinno ?

Opublikowano

Wzrasta, ale niewiele - wzrost zuzycia bierze sie z tzw. strat rozruchowych kotla - im wiecej startow, tym minimalnie wieksze zuzycie gazu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

jest tez jeden minus jak wszystkie grzejniki sie pozamykają nie będzie żadnego by-passu to kocioł może przejść w stan awarii wynikający z braku przepływ.

jak nie ma termostatu pompa pracuje cały czas co skraca jej żywotność i zwiększają się koszty zużycia prądu

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No tak tylko wtedy w łazience robi się gorąco jak w piekle - bo grzejnik grzeje na full czy trzeba czy nie.

Komfort przy tym jak pompa chodzi cały czas jest faktycznie lepszy i nie ma skoków temperatury.

Jakie są jeszcze rozwiazania aby przy termostacie pokojowym uzyskać lepszy komfort - może obniżyć temperature zasilania na piecu wtedy piec będzie się częściej właczał a tym samym chyba komfort wzrośnie - pytanie co z ekonomiką pieca ?

A tak przy okzaji jaka macie ustawioną max temperature zasilania na piecu - ja teraz mam 65 stopni ? 

Opublikowano

Ja mam w teraz 42 st. na stałe,a jak przyjdą mrozy to włączam sterowanie pogodowe, wtedy max. temperatura CO wynosi u mnie 47 st. ( przy temperaturze zew. w okolicach  - 20 st. )

Opublikowano

Mam tylko grzejniki - 140 żeberek alu + jedna  drabinka + jeden płytowy "Radson" - pow. ogrzewana około 160 m2 , temperatura wew. wg. ustawień sterownika pokojowego -  19,5 st. noc , 21/22 st . dzień.

PS. Mała korekta - przy moich aktualnych ustawieniach pogodówki kocioł ma temperaturę wyjsciową CO = 47 st. przy temperaturze zewnętrznej w okolicach - 15 st. a nie - 20 st.

Opublikowano

Jeszcze jedna korekta do powyższego postu - włączyłem na stałe pogodówkę w/g krzywej grzewczej : temperatura zewnętrzna + 10 = temp. zasilania  CO 40,5 st. , temp.zew. - 20 = temp. zasilania CO 48 St. czyli mniej więcej na każdy stopień spadku lub wzrostu temperatury zewnętrznej zmiana temperatury zasilania CO o 0,25 st.C . ( oczywiście teoretycznie,bo z taka dokładnością kocioł na pewno nie reaguje na zmiany,raczej w praktyce będzie to na każde 4 st. na zewnątrz 1 stopień na kotle )

Opublikowano

olinek, myślę, że dużo zależy od sterownika, obserwując ostatnio temperaturę kondensacyjnego, to potrafiło być 44 przy -4, ale też 49 widziałem, a temp. maksymalną mam ograniczoną do 55. Wcześniej myślałem, że jest to liniowa zmiana, a jednak bywa różnie. Zauważyłem, również, że chyba nie warto włączać trybu dzień/noc, po prostu grzeje non stop, na 21/22

Z ciekawości, jakie masz aktualnie spalanie, powiedzmy na wszystko bez rozdrabniania się na cwu, kuchenkę? U mnie zeszło od w ciągu 6 dni 59m3, od 25-31 grudnia. 

Opublikowano

Do tej pory miałem przy takich temperaturach jak teraz ustawioną sztywno temperaturę wyjściowa CO 42 st. teraz temperatura okresowo spada troszkę poniżej zera,to spróbuje z pogodówką z tak ustawioną krzywą.

Ja ma kocioł Termet Eco Condens i tutaj jest to chyba wartość stała przypisana do temperatury zewnętrznej w/g wybranej  krzywej i przesunięcia krzywej.

Zużycie gazu za okres 1-31 grudzień wyszło u mnie  dokładnie 283 m3 na całość.

Opublikowano

A tak przy okzaji jaka macie ustawioną max temperature zasilania na piecu - ja teraz mam 65 stopni ?

jak na kocioł kondensacyjny 65stopni to malo ekonomiczne ustaw na 55 i na piwno będzie duża większa sprawność kotła

Opublikowano

Też mi się wydaje sporo te 65 st. , u mnie temperatura na kotle nigdy jeszcze nie przekroczyła 47 st., nawet w czasie prawdziwych mrozów  15/20 st.,kocioł pracował po kilka godzin bez przerwy z minimalna mocą aby utrzymać ustawioną na regulatorze pokojowym temperaturę,ale o to chyba chodzi w kondensacie ?

Teraz przy temperaturze zew. w okolicach zera kocioł pracuje z temperaturą około 41-43 st.  w cyklach mniej/więcej 2,5 godz. praca 1 godz. przerwa.

Opublikowano

Kociol ktory jest w temacie jest kondensatem wiec grzanie na 65stopni mija sie z celem

Chyba ze w domu talej zimno to gdzies jest blad albo grzejniki zle dobrane albo zla izolacja

Opublikowano

Oczywiscie te 65 stopni to jest ustawiona temperatura maksymalna - do kotła podpięty jest czujnik temp. zew. tak więc przy 0 stopni na zewnatrz kocioł pracuje w temp. około 40 stopni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.