69pawel Opublikowano 26 Listopada 2013 #1 Opublikowano 26 Listopada 2013 Witam Stoję przed dylematem na jakiej wysokości podpiąć zasilanie z kotła na paliwo stałe do bufora i z jakiej wysokości wyjść z niego na grzejniki. wejścia mam na wysokościach około: 50cm 100cm 120cm 150cm 180cm Tych najniższych nie uwzględniam ponieważ tam i tak będzie powrót. Ja myślałem nad tym: kocioł - bufor - 120cm, bufor - grzejniki - 180cm A może najlepiej podpiąć wyjście z bufora na grzejniki w samym jego "czubie"? Tam jest przecież najwyższa temperatura tylko nie wiem czy tak można Z góry dziękuję za odpowiedź
mac65 Opublikowano 26 Listopada 2013 #2 Opublikowano 26 Listopada 2013 Wyjście na instalację grzejników z bufora należy wykonać w jego najwyższym punkcie . To umożliwi wykorzystanie jego całej pojemności cieplnej . Każde podłączenie poniżej prowadzi do ograniczenia jego pojemności cieplna . Niższe punkty można wykorzystać do podłączenia obwodów o wymaganej niższej temperaturze jak np. . podłogówka . Jeśli bufor posiada wężownice 1 lub więcej ( należy to sprawdzić ) to górna wężownica może służyć jako wymiennik do zasilania CWU . a dolna np. . do grzania bufora np. z solarów lub innych dodatkowych żródeł ciepła o temperaturze pracy niższej niż kocioł . Pozdrawiam .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.