Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Schemat Instalacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

teraz ustawić temp powrotu jako cwu i wtedy w przypadku przebicia temp zadanej może nie dojdzie do wyłączenia pompy CWU.

Opublikowano

Ale mieszacie :)

Nie można zrobić raz a porządnie?

Jeżeli chcecie grzać CWU do wyższych temp np 65-80C to na wyjściu CWU powinno być zabezpieczenie przeciw oparzeniowe np zawór 3D mieszający na temp 50C a to też jest przeróbka

Już lepiej pompa kotlowa

Edytowane przez sambor

Opublikowano
  • Autor

teraz ustawić temp powrotu jako cwu i wtedy w przypadku przebicia temp zadanej może nie dojdzie do wyłączenia pompy CWU.

Czujnik CWU jest w bojlerze, odczepię go i przyłącze do powrotu  :D

Opublikowano

Porządnie można zrobić. Ale nie tanio :) powinien chyba powstać tu dział z poradami ekspertów obalający parę mitów kotłologii.

Opublikowano
  • Autor

No niestety ustawienie obiegu stałego przez bojler skutkowało ciągłym paleniem o 50% mniejszym niż przed.

Powrót - jak najbardziej zabezpieczał kocioł przed spadkiem temperatury, ale nie o to do końca walczyłem. U mnie teraz jak otworzę zawór 4d na maksa (czyli tak, jak by go całkiem nie było), to różnica temperatury wody zasilającej a powrotu to jakieś 5 stC po nagrzaniu instalacji. Czyli chyba nie jest źle, a to w jakim celu stosuje się ten zawór, to ja do końca nie wiem. Niby ma zabezpieczać kocioł, ale chyba bardziej inne źródła ciepła. Nie wiem po co w takim razie jest on u mnie?

Skoro ustawienie go na 50% przepływu zmniejszy temperaturę na zasilaniu grzejników - i tylko to, bo w żaden sposób nie wydłuża to ciągłości spalania. A jak ustawię go na 100% (otwarty) to i jak najbardziej czas spalania się wydłuża.  

Opublikowano
  • Autor

Czy zastosowanie pompy kotłowej wilo według zamieszczonego schematu pomoże? 

Może ktoś naszkicować prawidłowy schemat instalacji, ponieważ będę na dniach go przerabiać.

post-45013-0-03208300-1386142994_thumb.png

Edytowane przez kalejdoskop

Opublikowano

Powiedz jeszcze, czy masz zimno w domu przy takim spalaniu? Nadmienię jeszcze, że podniesienie temp 7m^3 betonu o 1st pochłania ca 1kg węgla. Potem podłoga robi za bufor, oddając to, co zgromadziła przez te 8h...

Opublikowano
  • Autor

No temperatura w domu 21-22*C, ale chodzi mi o schemat, czy przerabiać (jeżeli już to jak), czy zostać przy tym, wiadomo czy gra warta świeczki?

Opublikowano

mam bardzo podobny układ jak u Ciebie (nawet prawie identyczny) i mam zrobione jak Sambor zasugerował Tobie na schemacie... niestety nie do końca to działa bo podłogówka słabo się nagrzewa i niestety przez to wychładza powrót do kotła. Ja raczej zrobię tak że pompkę z zasilania bojlera założę na zasilaniu z kotła i u Ciebie będzie tak samo. Wtedy obejdzie się bez dodatkowej pompki a ta z bojlera spokojnie napędzi obieg bojlera i zastąpi pompę kotłową.  No chyba że sterujesz tą pompą bojlera sterownikiem to wtedy dodatkowa kotłowa Cię ratuje.

Edytowane przez robkom

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź, ale czy założenie tej kotłowej, czyli wpięcie jej zasilanie-powrót bezpośrednio jako by-pass coś da. Czy opłaca się przerabiać instalacje, bo dochodzi koszt: dobra pompa 300zł+robocizna? Czy gra jest warta świeczki?