Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Do Spalania Dymu?! - Wasze Opinie

odi69

Rekomendowane odpowiedzi

Gość miki1212
Opublikowano

A cały autorki piec kosztuje 7500 więc tylko marketing tego pana ratuje. O ile ta płyta nazywana palnikiem może być zakupiona i założona osobno przez użytkownika co obniża koszty bo odchodzi montaż to zakup zasypowca za 7500 to chyba tylko po dopalaczach.

Opublikowano
4 minuty temu, Andrzej_M_ napisał:

Można iść do normalnego sklepu i i zakupić nieco drożej (dopłata 232 zł + koszt wysyłki 16 zł).
źródło:
http://klima-sklep.pl/klimatyzacja/9071-klimatyzator-scienny-kaisai-focus-kwf-18hrdi-kwf-18hrdo.html

ps. 
@sambor w Onnshop są aktualnie dwie sztuki.

Nie znam się na takim sprzęcie, ale coś mi się zdaje że te 5KW w funkcji grzania to raczej mało realne, chyba że tylko od czasu do czasu a nie jako stałe źródło ogrzewania a tym bardziej w mrozy i na suwalszczyźnie ?

Opublikowano

To pomyliłeś się w indeksie! ten klimatyzator ma indeks CGN369 a nie CGN390, jest 9 szt, a moja cena to 1962zł netto (brutto - 2413zł)

I mówisz że warto ten zestaw kupić?

Gość berthold61
Opublikowano

Na okresy przejściowe i leciutkie mrozy jak znalazł , też pewnie za jakiś czas (5-7 lat) wejdę w PC ale tylko i wyłącznie monoblok z tego względu że sam sobie założę i nie wydam więcej jak 8 patyków .

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witajcie, 

śledzę wasze poczynania na tym forum od kilku lat i nie tylko i jestem pełen uznania wiedzy kotlarskiej. 

Jakiś czas temu przeszedłem z Heiztechnika peletowego na GSa zrobionego pod zamówienie przez mojego kolegę. Teraz kocioł zrobiłbym inny ale póki co przerobiłem w/w GSa na DS. Kociołek ma 4 półki poziome 50cm d.łx 38cm szer. Komora spalania w tej chwili po przeróbce na DSa to 50 x 38cm. Niestety były zrobione ruszta wodne ale zasłoniłem je całe praktycznie płytkami szamotowymi.  

Pytanie mam do @sambori jego palników. Palisz drewnem w układzie z buforem. Ja też, w planie jest jeszcze zrębka. 

W jednym ze swoich postów pisałeś o swoich palnikach (wlot 6x17, wylot 2,5x17, dł. 12cm - x 2sztuki ). Mam do Ciebie 3 pytania:

1. Palniki masz położone w poziomie czy w pionie? (może głupie pytanie ale mnie intryguje:))

2. Jaki twoim zdaniem ma wpływ stosunek przekroju wlotu i wylotu palnika? Czy jedynie chodzi o pęd i ciśnienie jak np w zwężce Venturiego czy jeszcze coś innego?

3.  @drewniak podaje 4cm2 powietrza do zwężki o przekroju 28cm2. Stosunek PW do spalin jest więc jak 14% do 86%. U Ciebie jest jakieś 42% do 68%, czy się mylę? Ile podajesz PW w cm2 jeśli tak można w ogóle się wyrazić o tym na koniec palnika 2,5x17? Czy powietrze dozujesz w środku?

Pozdrawiam

Opublikowano

ad1 - palniki są w linii poziomej, obok siebie

ad2 - aż tak mocno się nie zagłębiałem w te stosunki- wynikły one z możliwości konstrukcyjnych oraz z praktyki

ad3 - PW u mnie to 4 otwory fi ok 16-18mm każdy czyli całe PW to też ok 4cm2, powietrze podawane jest otworami do przestrzeni za dyszą,

na przeciw gazów z paleniska

Podaję przybliżony rys jak to u  mnie jest.

PS

Samo wzorowanie się na innych rozwiązaniach prowadzi na często na manowce, więc moje rozwiązanie może ci nic nie dać, lub być dla ciebie niewykonalne

dysza z PW.png

Opublikowano

Dzięki za pioruńsko szybką odp. :)

1. A co zadecydowało u Ciebie o dwóch palnikach a nie jednym szerszym, lepszy rozkład gazu do dopalania? 

2. Podłogę paleniska wyłożyłeś lużno szamotkami  i popiół uszczelnił czy specjalnie doszczelniałeś?

3. Jak uważasz czy jest możliwość skrócenia długości palnika? Testowałeś może dłuższy/krótszy przy tych samych przekrojach poprzecznych?

Opublikowano

Szerokość paleniska wynikała z reszty konstrukcji, z resztą jakby była 1 szczelina to trzeba by stosować specjalne płyty szamotowe  , a tak dałem po 1 cegle standardowej , 3cm grubości na kanał,

a podłogą to różnie robiłem, w każdym razie powinno być jakieś podawanie PP z popielnika, a jak uszczelnisz palenisko to jak podasz PP od dołu?

Opublikowano

Specjalnie o ten popielnik zapytałem, u mnie mam całość wyłożoną z tym że jakoś super szczelnie nie są szamotki ułożone, natomiast z tyłu pod rusztem przy tylnej ściance zasysa sobie PW przez dwa otwory. Wszystko to ułożone z elementów rozbieralnych, 3 min. i rozebrane, tyle samo na złożenie . Spróbuję z jednym kanałem i dam znać.

Wynika z tego że masz większą zdecydowanie komorę spalania niż moja (50x38cm), tak?

Opublikowano

Sambor tak to u mnie wygląda. Palnik zrobiony z jednej cegły ściętej wg twoich zaleceń.

Jedno co zauważyłem to ogromna ilość powietrza, którą musiałem dostarczyć przez drzwiczki.

Dzisiaj przesunąłem palnik o połowę długości do tyłu kociołka. Powietrza w miarę starcza a i spaliny poszły do 140 stopni. Wcześniej były koło 100.

Dwa pytania mam w związku z tym:

1. Czy długość palnika ma znaczenie? Co by było gdyby był krótszy, np zamiast 12cm 6cm, wymiary wlot/wylot byłyby zachowane ale z racji krótszej długości kąt wpadania spalin byłby bardziej agresywny? Jak myślisz?

2. Jak na drewno masz małą tę komorę spalania, specjalnie ją ograniczałeś?

Wynika z tego że w zasadzie masz dwa palniki praktycznie na całej szerokości komory, tak?

U mnie do załadowania jest 1000l bufora (800CO+200CWU). W tej chwili do komory wkładam 5 większych kawałków drewna i koniec. Trochę mnie to wkurza i myślałem żeby przenieść wszystko w dół popielnika co wiązałoby się z wycięciem ruszt wodnych ale to chyba latem bym zrobił.

3. Co tu wykombinować aby drewno nie wieszało się na palniku a żar był zawsze przed palnikiem?

DSC_0834 (Medium).jpg

DSC_0833 (Medium).jpg

DSC_0832 (Medium).jpg

Opublikowano
27 minut temu, tomdx napisał:

Co tu wykombinować aby drewno nie wieszało się na palniku a żar był zawsze przed palnikiem?

Przy takim palniku wstawionym w centrum paleniska nic nie wykombinujesz, palnik powinien być cofnięty po za ścianki komory załadowczej.

Komora załadunkowa w moim przypadku jest bez zmniejszeń- taka była od początku, ale ja mam kocioł robiony od zera pod swoje wymagania

a Ty masz przeróbkę kotła GS.

Opublikowano

Pytanie nie jest "głupie", jest prawidłowe.

Będzie działał, tylko PW musiałoby być podawane na wylocie dyszy palnika, oczywiście zaraz za dyszą musi być trochę szamotu- 15cm albo i więcej ,lub innego izolatora ciepła.

U mnie kanał dopalający jest cały wyłożony szamotem na dł ok 50cm.

Opublikowano

I już mi się podoba ta idea. Póki co jest prowizorka. Chyba kupię płyty szamotowe z prawdziwego zdarzenia i zrobię ten tył jak się należy.

Sambor na moim miejscu w takim razie robiłbyś palnik x2 na całej szerokości czy na środku?

Ten pion mnie niecnie zainteresował :)

Opublikowano
14 minut temu, tomdx napisał:

Sambor na moim miejscu

Tego tak się nie określi, tu trzeba się pobawić i zobaczyć jak ma być, inaczej wyjdą bzdury.

Nie zapominaj o tym że po pierwsze trzeba mieć co spalić - czyli musi być odpowiednie palenisko wstępne a po drugie ważna jest też droga spalin do komina, inaczej może być problem z rozpalaniem.

Palnik w pionie to jedno z rozwiązań, wcale nie znaczy że będzie idealnie działać.

Opublikowano

Tak na oko to głębokość komory załadowczej zbyt duża ( jaka ? ) , drewno powinno z góry cały czas zasłaniać wlot do palnikag. Przegroda musi być na równo z wlotem do palnika. Ja mam 30 cm dł poziomego palnika. Za przegrodą podłoga musi być szczelna, tylko z otworami na pw i to bliżej wlotu niż dalej. W komorze  na ruszcie wodnym miałem kiedyś szamot ale wywaliłem i jest lepiej.

Opublikowano

No ja nie mam gdzie zrobić tego w poziomie bo od grodzi komora/za komorą mam jedynie jakieś 12cm. Minus jeszcze 3cm na szamotki na tylną ściankę z wodą to już jest ciasno.Teraz i tak wsunąłem palnik o połowę zostawiając kilka centów pomiędzy palnikiem a tylną szamotką.

Póki co to jest prowizora ale układ który najbardziej się sprawdzi chciałbym zrobić już na tip top.

@drewniak zobaczę twoje rozwiązanie bo jest łatwe do wykonania.Wystarczy że obrócę palnik do góry nogami i bez szamotki na ruszcie.

Ruszta z tyłu mam całkiem zakryte tak jak widać na zdjęciu chamsko wyrzeźbione otwory na PW. 

Ale temat pionowego rozwiązania mnie bardzo nęci bo komora miałaby 50cm głebokości i drewno by przysłaniało swobodnie palnik. A za płytą nie problem wstawić palnik x1 lub x2.

Dlaczego mówisz że komora 50x38 jest za duża?

Opublikowano

Ja mam 28 głębokości i 37 szer. i zmniejszam w cieplejsze dni na 22 cm gł. bo lepiej się pali. Kocioł ds winien być wysoki i nie głęboki. Takie mam doświadczenia.

Opublikowano

Jak widzisz z tą wysokością nie poszaleję, musiałbym wyciąć ruszta wodne i przedłużyć wszystko w popielnik.

Tak się zastanawiam nad jeszcze jedną rzeczą. Widzę że przy tej prowizorce kociołek bardzo ładnie reaguje na odcięcia i otwarcia powietrza PW i PG. Tak się zastanawiałem czy do pracy z moim buforem nie zrobić takiego myku:

1. W drzwiczki popielnika i zasypu montuje po jednej zasuwie powietrznej z silniczkami na 220V. Sterownik ma jeszcze z Heitechnika peletowego, podłączam wszystkie czujki, silniczki od zasów pod wyjście wentylatora i przechodzę na sterowniku w tryb ruszt tak jak teraz. Kociołek zaczyna rozpalanie zasuwy są max otwarte, osiąga 70 stopni i się zamykają całkowicie. Sterownik czeka 10 stopni histerezy (a to bardzo długo w moim przypadku) i przy 49 stopniach zasuwy się otwierają a palniki swoje robią z pełną parą. Co Wy na to? 

Opublikowano

Kocioł zasypowy im prostszy tym lepiej, bez zbędnej elektroniki. Jak masz bufor to otwierasz na maxa i jazda do pełnego naładowania, na stałej szczelinie pp i pw. Tak ja mam bez bufora i jest ok. Jeszcze co do głębokości komory to jak będą np 3 kawałki drewna obok siebie i palnik odsłonięty to kicha a jak te 3 kawałki jeden na drugim i przysłaniają wlot palnika to aż miło posłuchać tego dźwięku.

Opublikowano
46 minut temu, tomdx napisał:

Co Wy na to? 

Totalny odlot i bzdura.

Ja mam 7 lat na miarkowniku + stałe szczeliny, jedynie co robię ręcznie to podczas rozpalania blokada RCK a potem odblokowanie i praca na 10Pa.

Jedyna elektronika to start pompy ładowania bufora, wyłączanie już ręczne albo czasowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.