Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kalvis 2-16 Pomoc W Podjeciu Decyzji

dyncel1970

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Jestem nowicjuszem na tym forum więc z góry proszę o zrozumienie.Otóż padł mi kocioł(dakon dor )i pilnie poszukuje kotła do ogrzania 160m2 i nagrzania cwu 160litrów.Dom jest stary ale przeszedł renowację(wymiana okien,docieplenie ścian wełną 10cm).Po przewertowaniu kilku forum wytypowalem kocioł kalvin 2-16,co prawda dość drogi bo 5900zł ale znalazłem taki kocioł na litwie(150km od miejsca zamieszkania)za 4500zł.Sądzę ze to rozsądna cena?Czy to dobry wybór i czy jest może jakąś konkurencja dla tego kotła?Co polecicie ?Nadnieniam ze w grę wchodzi tylko kocioł ds w którym będę mógł spalić drzewo liście i węgiel o dużej komorze zasypowej (nie tak jak dakon dor).Pozdrawiam i czekam na propozycje.

Opublikowano

Kalvis sprawia bardzo dobre wrażenie, a model 16kW ma większą komorę załądowczą niż Dakon DOR 32D 28kW. Jeśli tylko masz możliwośc go kupić i bezproblemowo przewieźć to się nie zastanawiaj.

Tak poza tematem: którą wersję Dakona miałeś, jak się sprawował i co się z nim stało?

Opublikowano

Te liście to bym sobie darował , chyba , że chodzi o drewno liściaste :) . Napisz jaką masz instalację i komin , bez bufora będziesz go musiał pilnować , jest wydajny i ciężko będzie palić non stop przy + temp. , ale alternatywę trudno znaleźć .

Opublikowano

Uzytkuje kalvisa juz od tygodnia pracuje z buforem 1000 l kociol pracuje na tem 80_85 st powrot 55_60 pale wylacznie drewnem sezonowanym obecnie dab i buk ogrzewam powierzchnie 140 m² budynek nieocieplony bez bufora bylo by bardzo ciezko.spisuje sie rewelacyjnie wedlug mnie godny polecenia

Opublikowano

Witam.

Sprawia fajne wrażenie,chociaż myślę że moc może być dla Ciebie za mała.

Waga podana na stronie producenta też wydaje się odpowiednia.

Podoba mi się patent dokładania dodatkowego zbiornika od góry kotła.

Tylko cena bardzo wysoka i nie wiem czym uzasadniona.

Opublikowano

Jeszcze masz kocioł vienybe też litewski http://www.umega.lt/index.php?cid=8854&pid=8761

Opublikowano

Kalvis sprawia bardzo dobre wrażenie, a model 16kW ma większą komorę załądowczą niż Dakon DOR 32D 28kW. Jeśli tylko masz możliwośc go kupić i bezproblemowo przewieźć to się nie zastanawiaj.

Tak poza tematem: którą wersję Dakona miałeś, jak się sprawował i co się z nim stało?

Mam tego dakona nadal w kotłowni (dakon dor 24).Służył 10lat i nie narzekał bym wcale gdyby nie zawieszanie się opału które zdarzało się nawet przy węglu.Pozatym piec bardzo dobry i ekonomiczny.Niestety popłynął na spawie i chociaż udało się to pospawac nie będę zwlekał i czekał na następną powódź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.