jigss Opublikowano 2 Listopada 2013 #1 Opublikowano 2 Listopada 2013 Witam, czy ogrzanie mieszkania 30m panelami podczerwieni jest opłacalne? orientuje się ktoś jakie byłyby koszty ogrzania takiego mieszkania? nieocieplonego nowe okna gr ścian 50cm wys 230cm
automatyk Opublikowano 2 Listopada 2013 #2 Opublikowano 2 Listopada 2013 panele sa super jak się grzeje zadaniowo natomiast jak ma być grzane mieszkanie to niezależnie czy to panel czy zwykła farelka to za prad tyle samo a ile zyjdzie za prad to jest loteria bo może wystraczy 300zł na miesiąc a może i 700 być mało
jigss Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor #3 Opublikowano 2 Listopada 2013 od czego to zależy bo ja już przejrzałem kilka forów i niektórzy piszą że za ogrzanie podczerwienią 50m płacą zimą do 170zł
automatyk Opublikowano 3 Listopada 2013 #4 Opublikowano 3 Listopada 2013 podczerwień jest super ale jak grzejemy np. sklep przez 8 godzin po uruchomieniu mamy po 15 min ciepło ,przy grzaniu mieszkania przez 24h nie sadze aby wyszło taniej niż jakim kolwiek innym grzejnikiem bo fizyka ta sama wszędzie obowiazuje
firmaremont Opublikowano 3 Listopada 2013 #5 Opublikowano 3 Listopada 2013 Rozumiem, że jak ja napiszę tutaj np tak: "Ja ogrzewam dom 200m2 panelami na podczerwień, i kosztuje mnie to 100zł" to ty weźmiesz to do siebie, i też zaczniesz grzać tym sposobem, a może mi zależało tylko na tym aby zareklamować jakiś produkt?? Niestety nie wszystko co jest napisane w internecie jest prawdą.
jigss Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor #6 Opublikowano 3 Listopada 2013 ale panelami nie grzeje się 24h na dobe tylko ok 8 godzin niby nie sądze aby wszystkie wypowiedzi to były reklamy napewno znaczna ich czasc ale nie wszystkie a nie słyszałem negatywnej opinii o nich jeszcze, już sam nie wiem co mam o tym myśleć
kiminero Opublikowano 3 Listopada 2013 #7 Opublikowano 3 Listopada 2013 Mieszkanie malutkie, więc pewnie tylko prąd lub gaz wchodzą w grę. Jeśli prąd i jeśli ma to być komfort całodobowy, to zastanów się nad grzejnikami elektrycznymi akumulującymi ciepło i wykorzystaniem drugiej taryfy. Przy braku licznika dwutaryfowego to nie ma znaczenia jakim urządzeniem będziesz grzał, oczywiście przy założeniu, że chcesz to mieszkanie użytkować "normalnie", a nie "zadaniowo" jak to określił automatyk.
jigss Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor #8 Opublikowano 3 Listopada 2013 w mieszkaniu cały czas ktoś bedzie wiec musi być ciepło gaz nie wchodzi w gre . mam do wyboru albo elektryczne albo c.o z piecokuchnią, a no i nie ma możliwości wykorzystania drugiej taryfy niestety, chyba jestem w kropce a myślałem że te panele to bedzie strzał w dziesiątke
kiminero Opublikowano 3 Listopada 2013 #9 Opublikowano 3 Listopada 2013 Wobec tego wielkiego pola manewru nie masz. Najlepiej skontaktować się z dostawcą energii i popytać o koszty zmiany rozliczenia za energię na G12. To by docelowo generowało spore oszczędności. Piecokuchnia to też dużo formalności (nie wolno ci instalować jej bez zgody wspólnoty/właściciela). Uciążliwość też nieporównywalna: "palacz" w domu musi być, miejsce na piecokuchnię, miejsce na opał, wszędobylski kurz, odpopielanie itd. itp. Prądem w pierwszej taryfie możesz się ogrzewać dowolnym urządzeniem, a zakładając osiągnięcie tego samego efektu/komfortu, to rodzaj nie ma znaczenia. Panel, olejak czy farelka, to każde z nich musi dostarczyć tyle samo ciepła. Panel daje natychmiastowy efekt grzewczy, ale pozorny. Gdy tylko go wyłączysz uczucie chłodu równie szybko się pojawia. Ogrzanie mieszkania 50 m za 170 zł prądem to fikcja lub manipulacja. Bez dodatkowych danych to żadna informacja, chociaż realna w domach pasywnych np., lub bardzo zaniżonych kryteriach komfortu cieplnego.
jigss Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor #10 Opublikowano 3 Listopada 2013 z miejscem na piec i opał nie byłoby problemu, ale zadzwonie do Tauronu i się dopytam o drugą taryfe. jeśli zmieściłbym się w 250zł za ogrzewanie miesiecznie to byłoby ok. Posiadam jeden piec akumulacyjny ewentualnie dokupiłbym jeszcze ze dwa jeśli to jest bardziej opłacalne chociaż nie ukrywam że panele bardziej za mną przemawiają i zajmują bardzo mało miejsca w sumie to wogóle
automatyk Opublikowano 3 Listopada 2013 #11 Opublikowano 3 Listopada 2013 to piec akumulacyjny w salonie tam gdzie siedzicie a panele w pozostałych pomieszczeniach i sterowane zegarem
jigss Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor #12 Opublikowano 4 Listopada 2013 A może ktoś jest na tym forum kto ma takie panele i może coś wiecej o nich powiedzieć?
Gregor887 Opublikowano 20 Lutego 2018 #13 Opublikowano 20 Lutego 2018 30 m kw. i trzy piece akumulacyjne?
Mery34 Opublikowano 6 Grudnia 2018 #14 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Ja dopiero co kupiłam pod wpływem opinii i impulsu jeden panel 600w do pokoju, jeżeli chodzi o grzanie to całkiem nieźle się sprawdza. Zaprogramowałam termostat na cały tydzień i zobaczymy jak to się będzie miało do rachunku za prąd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.