Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Nagrzewnicą Wodną Volcano Vr2 30-60Kw

AdamK73

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I ty Vladzie też przeciw mnie? :ph34r:

Pozdr.

PS

Z tym 30kPa to dobre, muszę u siebie podłogówkę wyłączyć! ;)

to z czego masz podłogówkę z ocynku zalaną glikolem czy co czy petle powyżej 300mb ???
Opublikowano

Niestety tak oryginalne instalacje zostawiam tobie.

Poniżej masz charakterystykę rodziny pomp UPS z zaznaczonym punktem pracy pompy i nic innego nie dobierzesz.

Co do projektowania instalacji do tej nieszczęsnej nagrzewnicy to jak zwykle nie było projektu - pan hydraulik rzucił rurki i poszedł sobie.

Pozdr.

post-18578-0-72454900-1382641322_thumb.jpg

Opublikowano

i z uporem maniaka chcesz zaparkować przez metrowe drzwi auto w garażu ,po co to powiedz????po to żeby mu te 22 rurki rozj.... czy żeby pompa zżarła tylko prąd

Opublikowano

To nie moja sprawa, autor nie chce wymieniać rur ,co ja proponowałem możesz przeczytać w postach #2 i #6 z tego tematu.

A tak naprawdę to nie moje małpy i nie mój cyrk.!

Ktoś chłopu zrobił źle i teraz chce ratować się wymianą pompy, nie patrząc na inne aspekty sprawy - jak ew trwałośc instalacji lub koszta eksploatacji.

PS Rurki tak szybko się nie rozpadną a za prąd to on będzie płacił. - nie ja czy ty.

Opublikowano

no to trzeba to wyłuszczyć gościowi to od razu a nie dopiero jak się za to wezmę to przyznajesz rację po wcześniejszym mordobiciu ,dlatego zaproponowałem pompę 25/60 wte dy przepływ będzie około 2m3/h i jakos to będzie pomimo że prędkość w rurach będzie około 1,4m/s jak dasz tą 80 pompę to prędkość sporo wzrośnie opory dramatycznie wzrosną ale ciepło będzie miał jak długo nie wiem ale to trzeba gościowi napisać a nie się na automatyka wydzierać

Opublikowano

Ta rura jest za mała i o tym od samego początku pisałem, proponowałem rurę Cu28 i pompę 25/60 co pozwoli na pracę na pełnej mocy nagrzewnicy.

Temat ucichł a tu automatyk znowu rozrabia bo pewnie nie roboty w terenie to szuka okazji aby się wyżyć przed komputerem. ;) :P :D .

A z drugiej strony ta nagrzewnica ma podejścia 3/4" to przeciętny hydraulik myśli że wystarczy miedź 22

PS Nie widzę abyś od tego wydzierania cokolwiek zmarniał, natomiast zdobyta wiedza to wartość bezcenna. :D

Opublikowano

no cieszę że ze wiedza ci służy bo widzę że po jakimś czasie piszesz całymi zdaniami co jest akurat bardzo cenne i mnie cieszy że dość szybko się uczysz

PS .roboty w terenie jest na max ....

Opublikowano

Tu wstawiam trzy charakterystyki pomp. Analizując układ i to co napisał AdamK73 wynika ,ze układ ma ok 30 kPa oporów a wydajność wymagana 2,5/h. Stąd dobór pompy UPS 32/80 ze względu na charakterystykę. Skąd u automatyka takie prędkości przepływu i przepływy w ogóle nie wiem.post-4692-0-36911500-1382683733_thumb.jpg

Wydajność pompy i wysokość podnoszenia są ze sobą ściśle powiązane. Na załączonych charakterystykach pokazałem punkty pracy dla poszczególnych pomp. Niestety pompy mają takie charakterystyki a nie inne. Najbliżej potrzeb jest pompa 32-80 który ma trochę więcej niż 30kPa przy 2,5m3/h wydajności. Przy niższych potrzebach można korzystać z I biegu. Prz instalacjach trzeba brać jej całość do analizy a nie tylko wycinek. Zresztą wyraźnie napisałem, że takie parametry są potrzebne aby wykorzystać w pełni parametry nagrzewnicy.

Opublikowano

Dlatego zastanawiałem się dlaczego proponujesz pompę 25-60 gdzie byłoby to na granicy osiągów pompy a nawet, co widać na wykresie, poniżej jej możliwości. Pompa 32-80 ma przy 2,5m3/h 3,5msłw wysokość podnoszenia co widać na wykresie.

Opublikowano

Opory jednostkowe dla rury 22mm to 1,5mbar/m tj 0,15kPa/m x 35mb=5,25kPa a więc taki jest opór instalacji + 25kPa nagrzewnica daje 30,25kPa. do tego można jeszcze dodać opory miescowe, tj. kolanka, zawory inna armatura ale to jest pomijalnie małe w granicach 4kPa co dalej mieści się w podanym punkcie charakterystyki.

Opublikowano

Dlatego zastanawiałem się dlaczego proponujesz pompę 25-60 gdzie byłoby to na granicy osiągów pompy a nawet, co widać na wykresie, poniżej jej możliwości. Pompa 32-80 ma przy 2,5m3/h 3,5msłw wysokość podnoszenia co widać na wykresie.

Pompę 25/60 proponowałem do rury Cu 28 a nie do rury Cu 22

Opublikowano

Wydaje się że te opory jednostkowe dla rury Cu22 , podane przez ciebie są za małe wg wykresu strat poniżej są większe.

Dodatkowo - mały kalkulatorek do obliczeń strat w rurze, niestety PE http://www.nawpedia.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=105:kalkulator-strat-cinie&catid=52:kalkulatory-nawadniania&Itemid=102

i do zimnej wody, ale może komuś się przyda

post-18578-0-30462100-1382688623_thumb.jpg

Opublikowano

Nie wgłębiałem się aż tak głęboko, obliczenia zrobione w uproszczeniu. Za projekt niestety trzeba płacić ale wtedy nie ma problemów z instalacją. Pompa którą proponuję dla tej średnicy jest wystarczająca.

wzory do obliczeń posiadam dla różnych rur.

Opublikowano

Nie przeliczałem tego na inną średnicę bo nie było takiej woli pytającego. Fakt ,że rura 28 byłaby właściwsza. Gdybym to projektował na pewno przyjąłbym dla tej mocy większą średnicę, być może nawet 35. Ale tu odniosłem się tylko do zapytania.

Opublikowano

Sambor, hydraulika to nie apteka :)

Masz rację - hydraulika to dział fizyki czyli nauka ścisła a aptekarstwo zawsze było przedmiotem domniemań i eksperymentów na biednych chorych ludziach. :P

Opublikowano

Wniosek jest jeden: jeśli nie masz projektu, lub choćby drobnych obliczeń to układ będzie działał albo nie będzie działał. No i warto zostawić projektowanie i montaż hydraulikom, choć wydaje się to bajecznie proste. Jak widać nawet bardzo proste układy mogą być bardzo trudne.

Opublikowano

Tak właśnie jest wykonywanych 90% instalacji. A potem spotykamy się właśnie na forach i ... jak rozwiązać coś co jest niejednokrotnie bez gruntownej przebudowy niemożliwe i powstaje erzac dzięki któremu instalacje jakoś tam działają.

Opublikowano

Wniosek jest jeden: jeśli nie masz projektu, lub choćby drobnych obliczeń to układ będzie działał albo nie będzie działał. No i warto zostawić projektowanie i montaż hydraulikom, choć wydaje się to bajecznie proste. Jak widać nawet bardzo proste układy mogą być bardzo trudne.

Hydraulik nie powinien być tylko od gwintownicy i palnika czasem musi umieć coś policzyć - miedzy innymi dla hydraulików jest fajny kalkulatorek doboru rur i spadków ciśnienia w rurach https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16124-kalkulator-doboru-rur-i-obliczenia-spadku/?do=findComment&comment=162056.a co z niego wynika można samemu policzyć.

Pozdr.

Opublikowano

Kolego Adam a dlaczego się upierasz na d tak duża pompą skoro podejzewam że wiesz to nie jest wskazane dla miedzi ,chcecie za wszelką cenę wykorzystać instalcję aby ta nagrzewnica grzała na max no ok niech będzie ale tu na forum spotykają się różni ludzie po różnych pyprokach i nie jest żadna prawidłowością aby proponować pompę 32/80 do instalacji 22 z miedzi to jest zbrodnia w biały dzień i nie chodzi o to czy ty masz rację że chcesz wycisnąć z tego co jest max czy też proponuję Ja rozwiązanie które jeszcze jakoś w praktyce pociągnie około 80% mocy nagrzewnicy bo chodzi o to aby ktoś następny kto wejdzie żeby nie zobaczył że oo nagrzewnicę 60 kW do tego rury 22 i pompę 32/80 i jest ok i będzie zadowolony bo tym sposobem udowadniania racji promujecie takie rozwiązanie które jest złe a myślę że pion tego forum nie powinien takich absurdów wypisywać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.