HP79 Opublikowano 14 Października 2013 #26 Opublikowano 14 Października 2013 A czemu masz "komin zamknięty do połowy"? Co to ma dać? Masz w domu jakiś wentylator wyciągowy - łazienka, kuchnia? Działa cały czas?
SONY23 Opublikowano 14 Października 2013 #27 Opublikowano 14 Października 2013 Przy słabym odbiorze ciepła spalin a takie jest w kominkach średnica komina nie będzie aż taką przeszkodą, jak w komin leci 300 st. C to przepływ jest tak szybki że i przez 150 mm rurę na taką moc nie będzie miał co robić, chyba że jest w środku zalepiony smołą co tu akurat jest bardzo prawdopodobne. Myślę, że kol. HP79 też idzie dobrym tropem, ewidentnie za mało powietrza a i te jeszcze może jest podkradane. No i to co pisali koledzy powyżej nie taki kominek do grzania tak dużej chałupy.
sambor Opublikowano 14 Października 2013 #28 Opublikowano 14 Października 2013 Tu regulacja spalania powinna być przez przepustnicę doprowadzanego powietrza a takowej nie ma. regulacja przymykaniem wylotu spalin może doprowadzić do zaczadzenia. Co do temp spalin to w niektórych modelach są dodatkowo wbudowane deflektory hamujące wypływ spalin a tym samym pozwalające na lepsze odebranie ciepła ze spalin.
lence Opublikowano 14 Października 2013 Autor #29 Opublikowano 14 Października 2013 To co Panowie podsumowując, oficjalne stanowisko forumowiczów:) : - moc kominka nie odpowiednia do ogrzewanej powierzchni - niedostateczna ilość powietrza doprowadzona do kominka (choć w to ciągle ciężko mi uwierzyć) - poprawa uzyskanych parametrów może nastąpić po montażu przepustnicy - wylot spalin ma być otwarty maxymalnie i go nie ruszać:)
dako1970 Opublikowano 15 Października 2013 #31 Opublikowano 15 Października 2013 http://www.tanie-grzanie.net/product/STEROWNIK-KOMINKA-Z-PLASZCZEM-WODNYM-EUROSTER-Z-PRZEPUSTNICA-NOWOS/?id=1952 taki sterownik lub podobny sterujacy przepustnica np aircom 300(200) http://www.plum.pl/pl/?id=257
sambor Opublikowano 15 Października 2013 #32 Opublikowano 15 Października 2013 Na razie niech autor tematu zamontuje ten nawiew z zewnątrz oraz ew poprawi komin. Na sterowanie przyjdzie czas później - lecz wg mnie najlepsze jest sterowani ręczne. przepustnicą.
Marcin201180 Opublikowano 28 Stycznia 2020 #33 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Witam .podłącze się pod temat Zobaczyłem smole na ścianach kominka ,i postanowiłem coś z tym zrobić . Poradzićie czy mogę tak zrobić Chciałbym dołożyć szamot na ściany Na zielono szamot tak chciałbym obłożyć i wymienić dolny . Różowy to obecne palenisko małe . Na czarno po powiększeniu paleniska chcem zrobić wieksze . Na czerwono jest taki niski próg. Też chcem to zrobić tak z 10cm żeby miał zasłon i śmieci co lecą na szybe A na niebiesko chcem zrobić otwory 6.8mm na wylot przez szamot przez blachę tam gdzie cóg . Żeby też trendy powietrze szło nie będzie kopcic szyby Ci o tym myślicie. I czy macie inne rady co zrobić jak przerobić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.