Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kominek Z Płaszem Wodnym Nie Grzeje-Prośba O Pomoc

lence

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy słabym odbiorze ciepła spalin a takie jest w kominkach średnica komina nie będzie aż taką przeszkodą, jak w komin leci 300 st. C to przepływ jest tak szybki że i przez 150 mm rurę na taką moc nie będzie miał co robić, chyba że jest w środku zalepiony smołą co tu akurat jest bardzo prawdopodobne. Myślę, że kol. HP79 też idzie dobrym tropem, ewidentnie za mało powietrza a i te jeszcze może jest podkradane. No i to co pisali koledzy powyżej nie taki kominek do grzania tak dużej chałupy.

Opublikowano

Tu regulacja spalania powinna być przez przepustnicę doprowadzanego powietrza a takowej nie ma.

regulacja przymykaniem wylotu spalin może doprowadzić do zaczadzenia.

Co do temp spalin to w niektórych modelach są dodatkowo wbudowane deflektory hamujące wypływ spalin a tym samym pozwalające na lepsze odebranie ciepła ze spalin.

Opublikowano

To co Panowie podsumowując, oficjalne stanowisko forumowiczów:) :

- moc kominka nie odpowiednia do ogrzewanej powierzchni

- niedostateczna ilość powietrza doprowadzona do kominka (choć w to ciągle ciężko mi uwierzyć)

- poprawa uzyskanych parametrów może nastąpić po montażu przepustnicy

- wylot spalin ma być otwarty maxymalnie i go nie ruszać:)

Opublikowano
Opublikowano

Na razie niech autor tematu zamontuje ten nawiew z zewnątrz oraz ew poprawi komin.

Na sterowanie przyjdzie czas później - lecz wg mnie najlepsze jest sterowani ręczne. przepustnicą.

• 6 lat później...
Opublikowano

Witam .podłącze się pod temat 

Zobaczyłem smole na ścianach kominka ,i postanowiłem coś z tym zrobić .

Poradzićie czy mogę tak zrobić 

Chciałbym dołożyć szamot na ściany 

Na zielono szamot tak chciałbym obłożyć i wymienić dolny .

Różowy to obecne palenisko małe .

Na czarno po powiększeniu paleniska  chcem zrobić wieksze .

Na czerwono jest taki niski próg. Też chcem to zrobić tak z 10cm żeby miał zasłon i śmieci co lecą na szybe 

A na niebiesko chcem zrobić otwory 6.8mm na wylot przez szamot przez blachę tam gdzie cóg . Żeby też trendy powietrze szło nie będzie kopcic szyby

Ci o tym myślicie. I czy macie inne rady co zrobić jak przerobić. 

20200128_214406.jpg

20200128_214341.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.