Gość lysy1l Opublikowano 3 Października 2013 #51 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Powołujac sie na twoja wiedze napisze prosze jak NALEŻY w tym kotle palić. Sorry za trochę słowa, ale już dawno temu dostałeś porady jak w nim palić. Między innymi: Witam. Posiadam taki sam kocioł ale, spalanie mam na poziomie 40kg na dobę. Co ja bym zaproponował: 1. przede wszystkim zacznij palić od góry 2. załóż regulator pokojowy - w tym przypadku jak pokój w którym będzie tenże regulator nagrzeje się nastąpi praca pompy z przerwami, ja mam ustawiony współczynnik pc 2 czyli pompa załącza się co 2min na 30sek, 30sek jest stała, a minuty można regulować od 1-10 3.żeby spalanie górne miało miejsce, należy w popielniku zasunąć dwie zasuwy w kierunku do komina ( czytaj instrukcje obsługi) 4. dmuchawa na minimalnych obrotach 5. temperatura kotła 60st. Pozdrawiam Sławek D. Po prostu pal w nim od gou po wczesniejszym zamurowaniu dolnego otworu i rusztow za nim. Powietrze wtorne zapewnisz przez rozszczelnieni klapy zaladowczej Jeśli zapalasz od góry to dolny przelot (i ruszt pod wymiennikiem) musisz zatkać szczelnie - to bardzo ważne. i wiele innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sarzyk Opublikowano 3 Października 2013 #52 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Witam nie bede wprowadzal zadnych przerobek w kotle bo ktos tak kociol wymislil i tak musi dzialac jesli jest inaczej to teraz mam tego skutki - po prostu zle zaprojektowany kociol. Regulator pokojowy to podobno nie dobre rozwiazanie przynajmniej w tym sensie ze zatrzymuje pompa w tym temacie co przytoczyles z tego jak sie nie myle ktos napisal by tego nie ustawiac bo wtedy dopiero sie zacznie wykraplanie w kotle. Mam sterownik st431 i on steruje pokojowym tak ze jak osiagnie temp zadana w pokoju obniza mi temp na grzejniki o zadana wartosc. O blachach w popielniku wiem od samego poczatku. Dmuchawa zawsze ustawiona pomiedzy 20 a50 % mniej sie nie da. Temp na kotle 60 jest. Czyli dalej nie wiem jak palic w tym kotle bez przerobek. Zreszta dalsza rozmowa z mojej strony w tym temacie jak sadze nie ma sensu co chcialem przekazalem kazdy sobie to zinterpretuje na swoj sposob dziekuje. Dzwonili z cichewicza ze w tym tyg przyjedzie ktos kociol zobaczyc. Naprawia to dobrze jak nie to tez. Kupuje podajnik juz mie sie nie chce w tym syfie babrac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlad24 Opublikowano 3 Października 2013 #53 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Kupuje podajnik juz mie sie nie chce w tym syfie babrac. :D powiedział bym z pod rynny na deszcz ale skrobnę kilka rad na nową grogę ... - kocioł wielkości 15-20 kW z poziomym wymiennikiem i palnikiem retortowym - nie kiś, nie oszczędzaj nadmiernie, ustaw min moc palnika ok 7-10 kW - pilnuj i kontroluj t spalin, jak będzie za niska zwiększ moc palnika - pal dobrym, drogim ekogroszkiem, nie eksperymentuj z czechami i innymi sąsiadami - na lato, albo wietrzysz piwnice tak intensywnie, że t wewnątrz jest taka sama jak na zewnatrz, albo nie wietrzysz w ogóle - kocioł po sezonie wyczyścić do gołych blach wysmarować mlekiem wapiennym, albo 1,5% roztworem sody kaustycznej i wody. Po czym wysuszyć i zamknąć szczelnie, jak się da odłączyć lub zatkać jakimiś szmatami wylot z kotła do komina. Jak się zastosujesz przynajmniej do części tych rad, to jest duża szansa, że nowym kotłem pojeździsz dłużej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sarzyk Opublikowano 3 Października 2013 #54 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Bogaty w doswiadczenia chce od nastepnego kotła: Wymiennik poziomy, Wymiennik musi byc zeliwny Kociol dwupaleniskowy podajnik plus tradycyjny Palnik rynnowy I firma z doswiadczeniem ktora nie olewa klientow. Moim nowym kotlem bedzie klimosz multicombi ng 20kW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlad24 Opublikowano 3 Października 2013 #55 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Nie wiem jak obecne, ale te wcześniejsze robione przez lazara były w dwóch wersjach z podstawą z płaszczem wodnym i bez. Gdyby tak bylo nadal, to nie bierz tego z płaszczem na dole. Druga sprawa te kotły są drogie mniej więcej x dwa. Zal też może być mniej więcej dwa razy taki jak teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 3 Października 2013 #56 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Bóg jeden wie, czym tam jeszcze paliłeś i w jakich warunkach? Jesteś na tym forum mistrzem komplikacji i problemów, założyłeś ponad 80 nowych tematów (!!!) i zadałeś jakieś dziesięć tysięcy pytań, niektórych tak infantylnych, że za przeproszeniem aż w d..pie szczypie. Do tego wprowadzasz swoimi deklaracjami innych użytkowników w błąd co pokazałem wyżej. Prawda jest taka, że kocioł zarżnąłeś na własne życzenie, a teraz chcesz w to ubrać producenta. Ładnie kolegę prześwietliłeś. Trzeba uważać co się piszę, bo za chwilę ktoś nam o tym przypomni. Mimo wszystko jestem ciekaw co z tym kotłem będzie, jak firma podejdzie do tematu,bo te akurat ich zabawki najtańsze nie są . Swoją drogą... ostatnio w jakimś artykule znalazłem, że podobno w dolniakach, na wymiennikach łatwiej występuje kondesat, nie było poparte to żadnymi dowodami, tylko tak rzucone zdanie. Nie wiem jak obecne, ale te wcześniejsze robione przez lazara były w dwóch wersjach z podstawą z płaszczem wodnym i bez. Gdyby tak bylo nadal, to nie bierz tego z płaszczem na dole. Druga sprawa te kotły są drogie mniej więcej x dwa. Zal też może być mniej więcej dwa razy taki jak teraz. Oj tam, oj tam. Kolega ewidetnie lubi wspierać swoimi ciężko zarobionymi pieniędzy znane marki, w końcu cichewicz logica to jeden ze słabszych kotłów, niczym szczególnym sięnie wyróżniający, a kosztuje ponad 5 tys. W tej cenie to bym chyba wolał najtańszy kocioł z podajnikiem :) http://kotly.com.pl/...-2254.html?l=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sarzyk Opublikowano 3 Października 2013 #57 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Kupilem piec 2, 5 roku temu jak dla mnie nie jasna byla sytuacja wegla ekogroszek na rynku. Dzisiaj widze ze cena sie ustabilizowala na cenie orzecha. Zreszta mi to obojetnie 8 ton mam z kopalni co roku. W podajniku mi zalezy by byl 2 paleniskowy i przede wszystkim zeliwny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 3 Października 2013 #58 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 To prawda, że cena była niepewna i w dalszym ciągu jest moim zdaniem, dlatego mimo, że kocioł wymienialiśmy zaledwie rok temu, trafił ponownie zasypowy. Jakoś nie przemawiają do mnie ceny kotłów z podajnkiem + różnica w cenie węgla i jakbym tego nie liczył, to mi wychodzi lepiej gaz + zasypowy. Inna sprawa, przy takiej ilości opału jaką spalasz, podajnik to błogosławieństwo, a gaz zrobiłby w kieszeni wir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_M_ Opublikowano 3 Października 2013 #59 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Bogaty w doswiadczenia chce od nastepnego kotła: ,,,, ,,,, Moim nowym kotlem bedzie klimosz multicombi ng 20kW Raczej ubogie masz te doświadczenia, lub nie wyciągnąłeś odpowiednich wniosków. ,,,, Wymiennik poziomy, Wymiennik musi byc zeliwny Kociol dwupaleniskowy podajnik plus tradycyjny Palnik rynnowy ,,,, Wymiennik poziomy i żeliwny nawzajem się wykluczają. W tym dodatkowym palenisku żeliwnym nic nie spalisz, jedynie możesz zutylizować 8 ton przydziałowego węgla. (mnie to wystarcza na 4 sezony) Palnik rynnowy Klimosza jest przeznaczony do spalania węgla brunatnego lub węgla o dużej zawartości części lotnych ( ma takie fajne opatentowane potrójne ROGI). Poczytaj najpierw o problemach z tymi palnikami. Nie lubisz grzebać w kotle (modyfikować) to ten typ kotła sobie odpuść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lysy1l Opublikowano 3 Października 2013 #60 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Kolego Sarzyk, na Twoim miejscu mając do wydania tą kasę, która masz kupiłbym sobie kociołek Vienybe 20 i palił spokojnie węgielek na miarkowniku (a jak będziesz miał kaprys, to i drewienko), schodząc do kotła raz na dobę (komora zasypowa 120 dm/3). Nie chcę być złośliwy, ale Twój pomysł na kocioł z podajnikiem wygeneruje następnych sto tematów z problemami i na następne parę sezonów grzewczych uczyni Cię najnieszczęśliwszym użytkownikiem tego forum ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sarzyk Opublikowano 3 Października 2013 #61 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Kolego andrzej_m to co bys polecil? Jajuz tego nie ogarniam kociol multicombi to nic innego jak kociol u 22 z opcja podajnika.Tak mi sie wydaje. Tu na forum kociol u22 jest kotlem cenionym sam zamontowalem taki u rodzicow i musze przyznac ze rewelacyjna jakosc wykonania. Sasiad ma ling klimosza chyba jak sie nie myle 4 lata bardzo zadowolony a na spalaniu nie zna sie wogole - jak 95% zwyklych palaczy w domowych kotlowniach. Jesli piszesz ze to zly wybor jaki twoim zdaniem automat byl by lepszy? Co do kotla vienybe wiem co to jest bo czasem czytam o nowych kotlach ale dla mnie to takie. Rozwiazanie jak w kotle irlech. Super kotly ale dla pasjonatow ktorzy lubia dlubac regulowac a tu podam pp a tu pw itp. Pamietam jak swego czasu za najlepsze kotly dolnego spalania uchodzily dakon dor , viadrus superclass i buderus logano to i tak jedno. No i jeszcze ceniony za niezawodnosc kwkd zebca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lysy1l Opublikowano 16 Października 2013 #62 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Kontynuacja tematu Sarzyk-Logica: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220153-Przestroga-przed-sklepami-internetowymi!&p=6175435&viewfull=1#post6175435 Widzę, że gość się wypisał z forum, a Logica po naprawie rozpocznie swoje "drugie życie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 16 Października 2013 #63 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Nie wytrzymał bez nas - Dzisiaj z powrotem się zapisał :P A na FM pisze zupełnie w innym tonie - to nie on to zły sprzedawca. ;) pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SONY23 Opublikowano 16 Października 2013 #64 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Post napisany tak, jakby mu ktoś trzymał pistolet przystawiony do głowy. Dziwne, że mając do wyboru nowy kocioł wybrał naprawę starego. Może postraszyli kolegę lepszymi prawnikami, niż ci na których byłoby go stać ? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piastun Opublikowano 16 Października 2013 #65 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 "Jednak musze pochwalic firme Cichewicz dzieki im profesjonalnemu podejsciu do sprawy i nie olewania klienta kociol zostanie naprawiony. Bardzo sie ciesze ze firma Cichewicz naprawi kociol bo to serio porzadny kawal kotla, kotla ktory cenie przede wszystkim za stalopalnosc i szczelnosc." Tylko zabrakło "łubudubu łubudubu niech nam żyje..." :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amber36 Opublikowano 16 Października 2013 #66 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Mój sąsiad też wykończył Logicę od nowości paląc mokrym drewnem i jak wiadomo wszyscy winni tylko nie on . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lysy1l Opublikowano 17 Października 2013 #67 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Jednak nie dalo mi to spokoju zaczelem drazyc temat i okazalo sie ze wina za moj stan rzeczy byl sklep internetowy wlasnie. Dowiedzialem sie ze kotly przechowywane sa na dworze a teren firmy czesto podmywa woda. No tak, to by było racjonalne wytłumaczenie. Wielka woda i kocioł. Trzeba mieć pecha... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sarzyk Opublikowano 20 Października 2013 #68 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Witam wreszcie znalazłem czas by tu tez opisac co udało mi sie ustalic. Tak jak napisałem na forum muratora sprawa mojego kotła dotyczy też sklepu w którym kupiłem kocioł. Jak udało mi sie ustalić w tej firmie która sprzedaje różne rzeczy z materiałami instalacyjnymi jest taki problem natury technicznej. Część artukułów sprzedawanych jest magazynowana pod gołym niebem. Wczesniej nie byłem swiadom że coś takiego może mieć miejsce - jak sie okazało nie tylko moze to jeszcze na dodatek dzis odczuwam tego skutki. Na szczescie dzieki pomocy Pana Cichewicza moja logica zostanie naprawiona. Wczesniej myslałem ze zostane z problemem sam ale postanowili mi pomóc. A co do samego tematu i mojego wyrejestrowania z forum uznałem że w zasadzie moja obecnośc tu nic nie wnosi. Dlatego podziekuje za wspolnie spedzony czas. A ponownie zarejestrowałem sie bo jak napisałem od poczatku. Ja opisałem to co sie przytafiło z moim kotłem logica - dzisiaj juz wiem dlaczego.- tylko chciałem napisać ze nie potrzebnie pisałem ze winny był producent. Tylko co ja mogłem myslec jak wszystko robiłem jak zakładał producent. Jak juz opisałem okazało sie ze winny był spoisób przechowywania kotła przed jego zakupem. I tak jak na forum muratora przestrzegam przed sklepami internetowymi gdzie może i jest taniej ale czasem może sie to nie opłacać. Pozdrawiam i dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 20 Października 2013 #69 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Nie bardzo rozumiem jak fakt przechowywania na wolnym powietrzu miałby wpłynąć na to jak wygląda aktualnie kocioł, nawet jeśli był zalany. Ile taki kocioł mógł stać, przecież prawdopodobnie nie było żadnych widocznych śladów, skoro zapłaciłeś jak za nowy. U mnie wiele różnych sprzętów swego czasu stało niemal cały rok na powietrzu i nic się z nimi nie działo, a blachy z pewnością cieńsze. Ogólnie to ta historia się kupy nie trzyma, szkoda, że nie dali nowego, bo taka naprawa to zwykłe druciarstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piastun Opublikowano 20 Października 2013 #70 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Kurde może kolega został postraszony jakimś pozwem cywilnym przez firmę i tyle.... Nie ma co się doszukiwać tutaj żadnej ideologii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 20 Października 2013 #71 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 To tylko sam @sarzyk wie, gdzie jest prawda ;) Może po środku - gorsze blachy, złe przechowywanie i transport oraz niewłaściwe palenie dają taki a nie inny efekt sumaryczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sarzyk Opublikowano 20 Października 2013 #72 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Witam pozwem przez nikogo nie zostalem postraszony bo niby dlaczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sarzyk Opublikowano 20 Października 2013 #73 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 To tylko sam @sarzyk wie, gdzie jest prawda ;) Może po środku - gorsze blachy, złe przechowywanie i transport oraz niewłaściwe palenie dają taki a nie inny efekt sumaryczny. Jak dla mnie nie ma juz co gdybac jak problem jest rozwiazany wiem co bylo tego powodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sarzyk Opublikowano 24 Października 2013 #74 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Jak napisalem na poczatku ze postaram sie uczciwie podejsc do sprawy wiec dzisiaj z mojej strony czapki z glow dla Cichewicza, Wczoraj byli ludzie wszystko wycieli pospawali na nowo. Pelny profesjonalizm. Dostalem w klapki wyczystek i dodali cegle szamotowa do komory spalania gratis. Uczciwie przyznaje ze z poczatku zle ocenilem sprawe z co przepraszam. Z mojej strony temat definitywnie zamkniety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszkowaty Opublikowano 24 Października 2013 #75 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 skoro już tak "nasłodziłeś" Panu Cichewiczowi to może teraz trzeba wylać wiadro pomyj na ten "wszystkiemu winny sklep internetowy" Chciałeś nas ostrzec przed zakupem od Cichewicza to teraz powinnyśmy się dowiedzieć w którym sklepie nie kupować (żeby któregoś z nas nie spotkała taka niemiła niespodzianka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.