Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!

Mam podobny problem z nieocieplonym stropem, u mnie na strycu to - potrafi być brr...

Jedno pytanko watę rozłożyłeś tak luzem na górze? Przykryłeś ją czymś? Dużą miałeś poprawę?

Pytanie do wszystkich... ;) czy zamiast waty może być styropian - co lepsze, czy może dać jeszcze folie paroizolacyjną?

pozdro

Rozłożyłem wełnę na całej powierzchni 2 lub 3 warstwy ,w prostokątach , dosyć ciasno obok siebie , położyłem bezpośrednio na wylewce między legarami czy jak sie to nazywa, tam gdzie chodzę mam rozłożone deski. Poprawa widoczna.

Opublikowano
robercie czy docieplajac sciany zewnetrzne tez pod styropian dajesz OBOWIAZKOWO folie ??

a czym jest strop jak nie przegroda zewnetrzna dla mieszkania

tyle bzdur co tu mozna znalesc to trudno pojąc

a czy to po zmknieciu okna tez sie popraia w domu ??

przeciez przez strop najcześciej jest to ok 10 cm betonu przenika znacznie wiecej ciepła niz przez sciane grubsza od srtopu , na dodatek pod sufitem jest wyzsza tem w pomieszczeniu o kilka st.

czy takie prawdy oczywiste trzeba tak dokładnie wyjasniac i rozbierac na czynniki pierwsze ??

czy to forum to szkoła podstawowa gdzie uczą fizyki od zera

w przypadku połozenia płyt OSB wowczas obowiazkowo to przesada ale mozna dać taką samą jak daje się przy robieniu pokoi pod skosnymi dachami i wypelnianiu wełną

wówczas przepusci pare wodną od styropianu do gory ale bedzie powstrzymywać namakanie styropianu przy nieszczelności w dachu lub nawiewaniu sniegu pod dach

ale teraz dla przypadku zrobienia wylewki na styropianie:

wówczas obowiazkowo folie pod wylewke na styropianie co wymusi danie jej również obowiazkowo pod styropianem by nie nasiakał wilgocią w wyniku dyfuzji pary od stropu

rozwazania jak w podstawówce...

Opublikowano
Rozłożyłem wełnę na całej powierzchni 2 lub 3 warstwy ,w prostokątach , dosyć ciasno obok siebie , położyłem bezpośrednio na wylewce między legarami czy jak sie to nazywa, tam gdzie chodzę mam rozłożone deski. Poprawa widoczna.

Witam!

Dzięki za info, ja u siebie też rozłożę wełnę (mam kilka płyt i nie muszę kupować - jest to miękka wełna ale to chyba nie robi różnicy), wylewka nie wchodzi w rachubę bo będe strych za parę lat adoptował i nie chciałbym zrywać wszystkiego.

Z wcześniejszych postów (13robert) wynikałoby że można dać folię ze styropianem a czy z wełną ma sens? jeśli tak to na wełnie czy między wełną a podłogą na strychu? a może folia w płynie?

pozdro

Opublikowano

w takim przypadku jak zrobic chcesz nie moze być żadnej paroszczelnej foli (ani tez paroszczelnej wykladziny np.PCV) na górze

pisząc o foli zapobiegajacej temu by nawiany snieg nie zamoczył ocieplenia (rzadki przypadek ale możliwy) mialem na mysli folie ktora przepuszcza pare w jedna strone

w takim przypadku jak chcesz zrobić po prostu polóz welne (twardą) lub styropian (pod podlogi), na to plyta OSB a ta jest juz idealnym podkladem pod panele podlogowe

Opublikowano

witam, ocieplenie wełna

i tak nic nie da! połoz lepiej parę desek na krzyż a pomiędzy papę i jest git.

styropian, wełna ha ha ha ha ha ;)

pozdrawiam

piotr

Opublikowano
w takim przypadku jak zrobic chcesz nie moze być żadnej paroszczelnej foli (ani tez paroszczelnej wykladziny np.PCV) na górze

pisząc o foli zapobiegajacej temu by nawiany snieg nie zamoczył ocieplenia (rzadki przypadek ale możliwy) mialem na mysli folie ktora przepuszcza pare w jedna strone

w takim przypadku jak chcesz zrobić po prostu polóz welne (twardą) lub styropian (pod podlogi), na to plyta OSB a ta jest juz idealnym podkladem pod panele podlogowe

Dzięki za info.

Wełne mam tylko miękką o grubości chyba 6cm, położe na razie nad 1 pokojem i zobaczymy... Jak wcześniej pisałem wylewki nie wchodzą w rachube, tylko rozwiązania tymczasowe... Dach nie jest w 100% szczelny ale jak na razie nic nie cieknie i nie zawiewa.

Mogę taką operacje zrobić tylko nad połową domu bo tam jest pusty strych, na 2 połówce są zrobione prowizoryczne pomieszczenia (graciarnia) i nie jest tam już tak zimno.

Pozdro.

Opublikowano

No i moja gehenna z piecem trwa nadal, ociepliłem cały strych watą mineralną dwie warstwy po 10cm kazda i co sie stało?? nic... nadal miał w piecu nie chce wytrzymac dłuzej niz te 10-12godzin. Okna nowe, poddasze ocieplone, co prawda sciany zewnetrzne są nieizolowane w zaden sposób, ale są dosc grube wiec chyba nie powinno miec to az atk ogromnego wpływu na stałopalnosc.... juz nie wiem co robic dalej. Kiedys sadziłem ze byc moze miał mam kiepskiej jakosci, ale wyprubowałem go juz chyba z 10 składow opałowych i zawsze historia sie powtarza. Moze ktos ma jakies sugestie i pomysły co moze byc nie tak w moim CO?? bede bardzo wdzieczny za kazda wskazowke...

Opublikowano

Witam.

Belial - jak chcesz mieć większą stało palność , zmień sposób palenia.

Po pierwsze nie używaj dmuchawy, a co z tym się wiąże, zmień sortyment węgla z mialu na np. groszek.Podpalaj od góry.żebyś miał kontrole nad temperaturą pieca użyj miarkownika ciągu.

Też mialem ten sam problem co Ty,a może i większy,bo miałem fukanie ""dalikatnie mówiąc""pieca,przez co komin mam po dwóch latach do remontu. ;)

Tak się złożyło,że trafiłem na http://forum.muratordom.pl/ekonomiczne-spa...ego,t118247.htm .

Poczytaj tę ciekawą lekturę,powinno Cię przekonać i rozwiązać problem.

Gościu,który założył ten wątek,naprawdę zna się na rzeczy.

Pozdrawiam. :P

Opublikowano
No i moja gehenna z piecem trwa nadal, ociepliłem cały strych watą mineralną dwie warstwy po 10cm kazda i co sie stało?? nic... nadal miał w piecu nie chce wytrzymac dłuzej niz te 10-12godzin. Okna nowe, poddasze ocieplone, co prawda sciany zewnetrzne są nieizolowane w zaden sposób, ale są dosc grube wiec chyba nie powinno miec to az atk ogromnego wpływu na stałopalnosc.... juz nie wiem co robic dalej. Kiedys sadziłem ze byc moze miał mam kiepskiej jakosci, ale wyprubowałem go juz chyba z 10 składow opałowych i zawsze historia sie powtarza. Moze ktos ma jakies sugestie i pomysły co moze byc nie tak w moim CO?? bede bardzo wdzieczny za kazda wskazowke...

Witam!

Jak wcześniej pisałem, tak zrobiłem. rozłożyłem na strychu na razie nad 1 pokojem (20m2) 6cm miękkiej wełny i przydusiłem ją w kilku miejscach albo deskami albo płytami które miałem. Obok na dole mam 2 pokój o identycznej powierzchni. Różnica w temperaturze w pokojach to ok. 2-3 stopnie na korzyść tego ocieplonego.

Ty położyłeś aż 20cm to różnice powinieneś mieć dużą, może nie w spalaniu ale na pewno w temp w pokojach.

pozdrawiam

Opublikowano

Hector dzieki za rade, ale ja mam identyczne spalanie w moim piecu jakie jest podane na drugim rysunku forum jakie podałes mi w linku, jedyne co u mnie jest inne to, to ze ja mam dmuchawę, ktora i tak pracuje na najnizszym stopniu obrotow, myslisz ze gdybym zastosował ten miarkownik ciagu to spalanie by napewno sie wydłuzyło?? jestem laikiem w tych sprawach tak wiec wybacz moje pytania, w jaki sposób zamontowac ten miarkownik?? ma on dopuszczac powietrze poprzez uchylanie drzwiczek?? aha dodam jeszcze to ze u mnie w piecu na czopuchu nie ma takiej jak to nazwac przepustnicy, szybra... tego czegos co przytłumia ciąg kominowy

Opublikowano
Witam!

Dzięki za info, ja u siebie też rozłożę wełnę (mam kilka płyt i nie muszę kupować - jest to miękka wełna ale to chyba nie robi różnicy), wylewka nie wchodzi w rachubę bo będe strych za parę lat adoptował i nie chciałbym zrywać wszystkiego.

Z wcześniejszych postów (13robert) wynikałoby że można dać folię ze styropianem a czy z wełną ma sens? jeśli tak to na wełnie czy między wełną a podłogą na strychu? a może folia w płynie?

pozdro

połoiz wełne najlepiej prasowana taka po której mozna chodzic zadnej folii !!!! 20 cm wełny i deska do przejscia i to wszystko

Opublikowano

witam . mam prosbe moze ktos mi powie jak mam wyslac prywatna wiadomosc do forumowicz . staram sie to zrobic zgodnie z instrukcja z pomocy ale nie udaje sie . nie wiem moze mam cos zle w ustawieniach albo cos zle robie ale nie moge tego wyslac pojawia sie komunikat "wpisz tresc wiadomosci" prosze o odpowiedz i bardzo dziekuje