ryszardl Opublikowano 4 Września 2013 #1 Opublikowano 4 Września 2013 Witam Jest sobie taka instalacja: Problemem jest mała ilość ciepłej wody z bojlera. Podejrzewam, że większość przepływu idzie przez wymiennik i dlatego woda w bojlerze nagrzewa się bardzo wolno. Czy zamontowanie zaworu dławiącego nieco przepływ przez wymiennik zaradzi temu problemowi? Pozdr
kiminero Opublikowano 4 Września 2013 #2 Opublikowano 4 Września 2013 Jeżeli przepływ przez boiler jest za niski, to powinieneś czuć wyraźną różnicę pomiędzy temperaturą rury zasilającej boiler a rurą jego powrotu. Zazwyczaj przy takim podpięciu to boiler trzeba dławić, a nie wymiennik, który ma większy opór niż wężownica boilera. Napisz jeszcze ile masz na kotle, a ile chcesz mieć na boilerze. Bywałem u ludzi, którzy na kotle trzymali 50 i tyle samo chcieli mieć na zasobniku, a rozbiór wody był solidny. Im mniejsza różnica temperatur, tym wolniej boiler będzie się rozgrzewał lub zadanej nigdy nie osiągnie. Z tego min. powodu sterowniki kotłów w priorytecie CWU podnoszą automatycznie temp wody w kotle o ok 10 stopni na czas grzania biolera.
ryszardl Opublikowano 4 Września 2013 Autor #3 Opublikowano 4 Września 2013 Też mi się tak wydawało... (tzn. dławić bojler...) Na piecu zawsze min 70C i tyle też teoretycznie powinno być w bojlerze PS. A tak poza tematem to ile czasu taki bojler powinien się nagrzewać? Bojler 140 l
ryszardl Opublikowano 6 Września 2013 Autor #4 Opublikowano 6 Września 2013 Chyba problemem faktycznie jest zbyt mały przepływ przez wężownicę bojlera - zasilanie 70C, powrót góra 30C... Pozostaje chyba zdławić przepływ przez wymiennik - poprawcie mnie jeśli się mylę
gersik Opublikowano 6 Września 2013 #5 Opublikowano 6 Września 2013 Raczej na pewno się mylisz. Wymiennik płytowy ma dużo większy opór niż bojler i nie powinien on stanowić przeszkody. Zrób więcej zdjęć i z innej perspektywy bo może jest gdzie indziej problem. Czy ten stan jest od początku działania instalacji?
ryszardl Opublikowano 6 Września 2013 Autor #6 Opublikowano 6 Września 2013 Temp. powrotu do pieca: Temp przed i za wymiennikiem: Temp rury powrotnej z bojlera: Widok na instalację: Tak, taki stan jest od początku działania instalacji. Proszę zwrócić uwagę na temp rury powrotnej z bojlera i ogólną temp powrotu do pieca - wygląda na to, że jednak przez wymiennik jest większy przepływ. Możliwe jest, że coś blokuje wężownicę bojlera? ale to rury 1" i 5/4" ?? Tak sobie myślę: a może powrót z bojlera jest wpięty nie w tym miejscu?
Gość Digitrax Opublikowano 6 Września 2013 #7 Opublikowano 6 Września 2013 Ilu płytowy jest ten wymiennik ? jakiej mocy ? może jednak rzeczywiście mniejszy opór przepływu jest przez niego niż przez wężownicę wymiennika pojemnościowego. Zwiększałeś bieg pompy ?
ryszardl Opublikowano 6 Września 2013 Autor #8 Opublikowano 6 Września 2013 Zmiana biegów pompy nic nie daje.W tej chwili - piąta godz palenia - powrót z bojlera 31C na pierwszym biegu pompy, 34C na trzecim. Wymiennik to Secespol LB 31-30, a więc 30-płytowy
vernal Opublikowano 6 Września 2013 #9 Opublikowano 6 Września 2013 Nie wiem jak masz tam poziomy tego bojlera, ale może jest tak, że ten odpowietrznik jest niżej niż wężownica. Tak czy owak, pasowałoby zdławić przepływ na wymiennik ale tu nie za bardzo jest czym.
ryszardl Opublikowano 6 Września 2013 Autor #10 Opublikowano 6 Września 2013 Odpowietrznik przy bojlerze jest zakręcony. W zasadzie nie jest tam potrzebny, był założony w razie "w" Tak czy owak, pasowałoby zdławić przepływ na wymiennik ale tu nie za bardzo jest czym. Właśnie co do tego chcę się upewnić - wg mnie pasowałby zawór dławiący zaraz na wyjściu powrotu z wymiennika (po stronie kotłowej rzecz jasna ;) )
Gość Digitrax Opublikowano 6 Września 2013 #11 Opublikowano 6 Września 2013 Ja bym zamiast trójnika z termometrem przed wymiennikiem wstawił zawór 1" z dużym przepływem i nastawa wstępną, Są na Allegro ;)
majschi Opublikowano 6 Września 2013 #12 Opublikowano 6 Września 2013 ogólnie temat zagadka jak wężownica bojlera może mieć mniejszy przepływ niż wymiennik ? obawiam się że bez wizyry jakiegoś instalatora się nie obejdzie
ryszardl Opublikowano 6 Września 2013 Autor #13 Opublikowano 6 Września 2013 ...przed wymiennikiem... Myślałem, by raczej za... Chyba, że się nie znam ;)
ryszardl Opublikowano 6 Września 2013 Autor #14 Opublikowano 6 Września 2013 ogólnie temat zagadka jak wężownica bojlera może mieć mniejszy przepływ niż wymiennik ? obawiam się że bez wizyry jakiegoś instalatora się nie obejdzie Taaaa.... też mnie to dziwi - wygląda, że wężownica przytkana.... ale w jaki sposób?? Kurcze, nie chce mi się tego rozkręcać, ale chyba będę musiał...
majschi Opublikowano 6 Września 2013 #15 Opublikowano 6 Września 2013 tak jak wcześniej pisałem zaproś jakiegoś instalatora na pewno znajdzie przyczynę trudno na forum zweryfikować co jest przyczyną braku ciepłej wody ogólnie temat zagadka hehe
Gość Digitrax Opublikowano 6 Września 2013 #16 Opublikowano 6 Września 2013 Myślałem, by raczej za... Chyba, że się nie znam ;) Nieistotne to jest za czy przed. W węzłach cieplnych zawór instaluje się za wymiennikiem bo tam już jest niższy parametr. W warunkach domowych może być za lub przed, spełni to samo zadanie.
ryszardl Opublikowano 6 Września 2013 Autor #17 Opublikowano 6 Września 2013 Sam to poskręcałem, to i sam porozkręcam ;) tylko nie chciałbym niepotrzebnej roboty, więc wpierw "zasięgam języka" ;)
vernal Opublikowano 6 Września 2013 #18 Opublikowano 6 Września 2013 Odpowietrznik przy bojlerze jest zakręcony. W zasadzie nie jest tam potrzebny, był założony w razie "w" To jak to się ma odpowietrzyć?
ryszardl Opublikowano 6 Września 2013 Autor #19 Opublikowano 6 Września 2013 Może przez naczynie wzbiorcze? ;)
majschi Opublikowano 6 Września 2013 #20 Opublikowano 6 Września 2013 to chyba mamy odpowiedz odpowietrznik jest tam bardzo potrzebny żeby nie powiedzieć niezbędny
ryszardl Opublikowano 6 Września 2013 Autor #21 Opublikowano 6 Września 2013 Tyle, że po odkręceniu ( a nawet wykręceniu) tegoż odpowietrznika jest tam woda. Powietrza brak :blink:
Gość Digitrax Opublikowano 6 Września 2013 #22 Opublikowano 6 Września 2013 http://allegro.pl/przelotowy-zawor-regulacyjny-herz-dn25-1-i3519362419.html
ryszardl Opublikowano 6 Września 2013 Autor #23 Opublikowano 6 Września 2013 Tak, o tym właśnie myślę
automatyk Opublikowano 7 Września 2013 #24 Opublikowano 7 Września 2013 yyyyyyy a co robi ten zwór termostatyczny obok zasobnika???? jaką on ma funkcję????
automatyk Opublikowano 7 Września 2013 #25 Opublikowano 7 Września 2013 Też mi się tak wydawało... (tzn. dławić bojler...) Na piecu zawsze min 70C i tyle też teoretycznie powinno być w bojlerze PS. A tak poza tematem to ile czasu taki bojler powinien się nagrzewać? Bojler 140 l przy 70st to około 3 godziny i masz 55st
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.