Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Uniwersalny

feherypetahy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Powtórze zdanie, które dosyć często pojawia się na forum: Jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Ja nie znam takiego kotła, który prawidłowo spalałby pellet a do tego także miał i ekogroszek. WIelu producentów kotłów, na miał czy ekogroszek podaje, że można palić także pelletami-chodzi im chyba o to, że takie paliwo także przeciśnie się przez podajnik i jakoś tam się spali- niestety z prawidłowym spalaniem wiele wspólnego to nie ma. Do pelletów, czy zrębków są specjalne kotły, których konstrukcja pozwala odpowiednio spalić to paliwo :). Musisz zadecydować, czy bardziej chcesz palić węglem czy biomasą i wybrać odpowiedni kocioł do danego paliwa.

Pozdrawiam

Rafał

Takim najbardziej przybliżonym kotłem do wymagań autora tematu jest kocioł z podajnikem tłokowym

Tu dużo do powiedzenia na ten temat ma kolega Vlad24 który ma takowy, ale z naszych wspólnych doświadczeń wynik uzyskany ze spalenia w tłokowcu pelletu jest o 10-15% niższy niż wynik ze spalenia pelletu w kotle na pellet -czyli nie tak źle.

Ale Vlad to pasjonat- perfekcjonista jego wynik jest lepszy niż wielu kotłów dedykowanych tylko na pellet, przeciętny wynik to 20 -30% gorsze wyniki ( wytworzona ilość ciepła z 1 kg paliwa)

Musisz określić paliwo podstawowe i tego się trzymać, albo jak u mnie dwa kotły - na pellet i na wszystko inne.

Pozdr.

Nareszcie wrócił rozum ,kocioł do wszystkiego będzie spalał różne paliwa ale z większą stratą niż kocioł wyspecjalizowany do spalania jednego rodzaju .Nie wystarczy spalać paliwo trzeba to robić z dużą sprawnością kotła ,wtedy są oszczędności .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.