feherypetahy Opublikowano 1 Czerwca 2013 #1 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 witam czy jest jakiś kocioł z podajnikiem na zrębki (pellet) i ekogroszek lub miał? szukam na forum w necie i jakoś nie mogę trafić z góry dzięki za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal71642 Opublikowano 1 Czerwca 2013 #2 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Witam Powtórze zdanie, które dosyć często pojawia się na forum: Jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Ja nie znam takiego kotła, który prawidłowo spalałby pellet a do tego także miał i ekogroszek. WIelu producentów kotłów, na miał czy ekogroszek podaje, że można palić także pelletami-chodzi im chyba o to, że takie paliwo także przeciśnie się przez podajnik i jakoś tam się spali- niestety z prawidłowym spalaniem wiele wspólnego to nie ma. Do pelletów, czy zrębków są specjalne kotły, których konstrukcja pozwala odpowiednio spalić to paliwo :). Musisz zadecydować, czy bardziej chcesz palić węglem czy biomasą i wybrać odpowiedni kocioł do danego paliwa. Pozdrawiam Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 1 Czerwca 2013 #3 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Takim najbardziej przybliżonym kotłem do wymagań autora tematu jest kocioł z podajnikem tłokowym Tu dużo do powiedzenia na ten temat ma kolega Vlad24 który ma takowy, ale z naszych wspólnych doświadczeń wynik uzyskany ze spalenia w tłokowcu pelletu jest o 10-15% niższy niż wynik ze spalenia pelletu w kotle na pellet -czyli nie tak źle. Ale Vlad to pasjonat- perfekcjonista jego wynik jest lepszy niż wielu kotłów dedykowanych tylko na pellet, przeciętny wynik to 20 -30% gorsze wyniki ( wytworzona ilość ciepła z 1 kg paliwa) Musisz określić paliwo podstawowe i tego się trzymać, albo jak u mnie dwa kotły - na pellet i na wszystko inne. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feherypetahy Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 dzięki chłopacy raczej jest tak jak pisze Rafal "Jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego" pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Animus Opublikowano 2 Czerwca 2013 #5 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Nareszcie wrócił rozum ,kocioł do wszystkiego będzie spalał różne paliwa ale z większą stratą niż kocioł wyspecjalizowany do spalania jednego rodzaju .Nie wystarczy spalać paliwo trzeba to robić z dużą sprawnością kotła ,wtedy są oszczędności . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feherypetahy Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Nareszcie wrócił rozum czy chciałeś mnie obrazić? bo rozum miałem i mam na swoim miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Animus Opublikowano 3 Czerwca 2013 #7 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Są sytuacje w życiu że rozum tak jakby nas na pewien czas opuszczał ,np. można zakochać się :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.