DECO Opublikowano 14 Maja 2013 #1 Opublikowano 14 Maja 2013 Witam Proszę was koledzy o pomoc w doborze mocy kotła do budynku mieszkalnego 403m2 Zacznę od tego że już ze dwa tygodnie śledzę to forum i z działu o kotłach zasypowych przeczytałem już wszystko . Doszedłem do wniosku że najbardziej odpowiadał by mi kocioł Viadrus U24 , podoba mi się możliwość jego rozbudowy ( co w moim przypadku akurat wiele znaczy ) no i raczej jestem za żeliwem :) . Dom jest położony w południowo zachodniej części Polski nie daleko Wałbrzycha jest budowany od 1996r ( w dalszym ciągu do końca nie wykończony zresztą <_< ) Jest to budynek 4 kondygnacyjny Instalacja Co. Wykonana z miedzi bez grawitacji z pompką grzejniki konwektorowe http://convector.pl/...dne-typu-gp-gc/ okna plastikowe 3 i 5 komorowe U1.1 Zasobnik CWU 200l Przez większość sezonu grzewczego użytkowane jest góra 180 m czyli parter i piętro ( 21oC)resztę tylko się podtrzymuje do znośnych temperatur. Grzanie zaczyna się w okresach świątecznych kiedy to rodzinka się zjeżdża . interesuje mnie kocioł z możliwością rozbudowy (gdy już wszyscy zjadą na stałe , dołożymy potrzebne człony i będziemy grzać cały budynek do 21oC :) ) chciałbym dobrać moc kotła do realnego zapotrzebowania bo nie wiem kiedy dom będzie cały zaludniony :unsure: Co do zużycia opału to Nigdy nie było to monitorowane ( nie mieszkałem w tym domu ) obecny piec to jakaś samoróbka Opał jakim zamieżam palić to węgiel , może koks i pewnie od czasu do czasu troszkę drzewa się też wrzuci :) Piwnica 101.2m2 wys 2,4 242m3 Warstwy od środka pomieszczenia: tynk około 2cm + 30cm żelbeton + 10cm styropian + płytki betonowe imitujące piaskowiec Piwnica jest do wysokości 1,50m w ziemi Małe plastikowe okienka trzy komorowe U1.1 Podłoga ocieplona 5 lub 10 cm styropianem ( już nie pamiętam ile :/) ale bardzo ciepła + chyba 5 cm betonu strop żelbetonowy Parter 101,2m2 wysokość 2,70m 273m3 Ściany wymurowane z cegły, częściowo pełnej , częściowo z dziurawki (tzw. Max) 25cm cegła+10cm styropian +12cm cegła pełna +tynk 2cm + 10cm ocieplenie dodatkowe styropianem + tynk strukturalny około 0.5cm Okna plastikowe 5 komorowe 2 szybowe u1.1 + rolety zewnętrzne opuszczane na noc strop z żerańskich płyt betonowych z otworami 1 Piętro 83.31m2 wys 2,65 220m3 Sciany i ocieplenie j/w Okna plastikowe 3 komorowe 2 szybowe U1.1 bez rolet strop z żerańskich płyt betonowych z otworami 2 Piętro 83,31m2 wys 2,45 204m3 Sciany i ocieplenie j/w Okna plastikowe 3 komorowe 2 szybowe U1.1 bez rolet strop drewniany izolowany wełną mineralną 15cm Strych 34m2 82m3 Dach dwuspadowy ocieplony 10cm styropianem kryty gontem Komin Murowany wewnątrz budynku z cegły pełnej 15 x37cm i 14 x14cm , kilka pionów wysokość 14,5m Z góry dziękuję za wszystkie cenne wskazówki :)
Rafal71642 Opublikowano 14 Maja 2013 #2 Opublikowano 14 Maja 2013 Witam Masz dobrze ocieplony budynek. Dla domów izolowanych w takim standardzie jest taki przelicznik 60-70 Watt na każdy metr kwadratowy. Więc u Ciebie wyglądałoby to tak: 403m2*65watt=26195 Watt, no czyli powiedzmy już z tym bardzo drobnym zapasem 27kw. Najbezpieczniej jednak byłoby zrobić OZC i wtedy wszystko byłoby jasne w 100%. Pozdrawiam Rafał
mac65 Opublikowano 14 Maja 2013 #3 Opublikowano 14 Maja 2013 W zasadzie kocioł już wybrałeś . U24 czteroczłonowy powinien Ci wystarczyć przy ciągłym grzaniu a gdyby zdarzyło się minus 20 przez miesiąc to podasz więcej powietrza przez zasyp i będziesz miał pare kW więcej .Strata ciepełka przez komin będzie ciut większa ale lepsze to niz bujac sie przez cały sezon z za dużym kotłem . Pozdrawiam
DECO Opublikowano 14 Maja 2013 Autor #4 Opublikowano 14 Maja 2013 Koledzy . 27kw Rafała i 25kw maca65 to jak rozumiem górna granica wielkości kotła do 403m . Nie wiem czy dobrze kombinuję , ale jak już pisałem wcześniej to na razie grzane jest góra 180m2 i nie wiem kiedy będzie grzane wszystko . Kombinowałem sobie tak żeby teraz dobrać kocioł do tych 180m2 czyli parter i piętro a jak zajdzie taka potrzeba to dokupić dodatkowe człony i rozbudować kocioł . Dobrze myślę ? czy raczej do bani ?
sambor Opublikowano 14 Maja 2013 #5 Opublikowano 14 Maja 2013 W przypadku rozbudowy to tylko kocioł żeliwny skręcany - wtedy masz możliwość skokowej rozbudowy, oprócz kotła warto kupić od razu luźny człon lub dwa aby uniknąć przypadkowych modyfikacji kotła przez producenta. Pozdr.
DECO Opublikowano 14 Maja 2013 Autor #6 Opublikowano 14 Maja 2013 Czyli wychodzi na to, że chyba źle nie myślę :P Tylko czy lepiej kupić viadrusa u24 z 4 członów 25kw i na razie skręcić tylko 3 16kw , czy lepiej kupić 16kw i dodatkowy człon lub dwa do rozbudowy na później ? . Jest jakaś różnica ? czy wielkość członów dla różnych mocy jest taka sama ? Pozdrawiam.
januszj26 Opublikowano 14 Maja 2013 #7 Opublikowano 14 Maja 2013 Witam Piec bardzo dobry tylko czy po kilku latach palenia da się go rozkręcic bez problemu.
DECO Opublikowano 14 Maja 2013 Autor #8 Opublikowano 14 Maja 2013 Mam bardzo małe doświadczenie z kotłami żeliwnymi , ale wydaje mi się że jeżeli wymieniają uszkodzone człony , to i rozbudować powinno dać się też bez większych problemów ;)
Gość mak Opublikowano 15 Maja 2013 #9 Opublikowano 15 Maja 2013 Koledzy . 27kw Rafała i 25kw maca65 to jak rozumiem górna granica wielkości kotła do 403m . Nie wiem czy dobrze kombinuję , ale jak już pisałem wcześniej to na razie grzane jest góra 180m2 i nie wiem kiedy będzie grzane wszystko . Kombinowałem sobie tak żeby teraz dobrać kocioł do tych 180m2 czyli parter i piętro a jak zajdzie taka potrzeba to dokupić dodatkowe człony i rozbudować kocioł . Dobrze myślę ? czy raczej do bani ? Rozumowanie może i słuszne ale niestety błędne. Dołożenie czy wymiana członów kotła to dość żmudna operacja i dla min 2 sprawnych facetów to może kilka godzin pracy. Zgadzam się z jednym z kolegów że powinieneś zacząć od okreslenia zapotrzebowania na ciepło. Dalej można mówić o kotle, chociaż przy okresowym dużym zapotrzebowaniu zamiast kupować dodatkowe człony do kotła kup dodatkowy kocioł. Dwa czy wiecej kotłów w kotłowni to zadna nowość. Na forum może za dużo informacji nie znajdziesz( w domkach jednorodzinnych to właściwie niespotykane rozwiązanie) ale w internecie są schematy takich instalacji. To będzie bardziej sensowne rozwiązanie niż dokładanie członów.
mac65 Opublikowano 15 Maja 2013 #10 Opublikowano 15 Maja 2013 @mak Złożenie 7-o członowego kotła żeliwnego zajęło mi z pomocą kolegi ok. 45 minut oczywiście mając kocioł pod ręką nie w instalacji bo w tym przypadku doszły by opróżnianie demontaż i ponowne napełnianie instalacji . Na pewno nie jest to działanie na zawołanie i okazyjne rozwiązanie . Co do kupowania dodatkowych członów to jest mało opłacalny interes -wychodzi znacznie drożej niż kupienie większego kotła i demontaż na jakiś czas jednego elementu poza tym unika się tego co napisał @sambor ewentualnej zmiany modelu . Obudowa kotła wraz z ociepleniem to również istotna sprawa i należy się liczyć z jej wymiana . Dwa kotły -super sprawa ale dwa kotły to dwa kominy a to już nie mały wydatek . Pozdrawiam
DECO Opublikowano 15 Maja 2013 Autor #11 Opublikowano 15 Maja 2013 Czyli wychodzi na to że lepiej kupić większy , obliczony do powierzchni całego domu i zdemontować na razie nie potrzebne człony , lub kupić mniejszy a za jakiś czas drugi (mój komin ma kilka pionów więc z podłączeniem dwóch kociołków to nie było by problemu :) Teraz wydaje mi się że zainstalowanie dwóch kociołków powinno być bardziej ekonomiczne w spalaniu opału , tylko jakie dobrać moce? na cały budynek wychodzi mi 25kw . Przy 180m2 wydaje mi się że 16kw powinno wystarczyć , wychodzi różnica 9kw a takiej mocy kociołka U24 to ja raczej nie dostanę :( Koledzy, pisaliście też że powinienem zacząć od określenia zapotrzebowania na ciepło. Jak się do tego zabrać ? Czy są jakieś przeliczniki , programy, czy może trzeba wziąć jakąś firmę do tego?
Gość mak Opublikowano 15 Maja 2013 #12 Opublikowano 15 Maja 2013 Pewnie że trzeba zacząc od zapotrzebowania. I dalsze działania zależą od tego jaki wynik Ci wyjdzie. Chcesz się zabawić i policzyć sam to są do pobrania bezpłatne programy OZC, można też skorzystać ze wskaźników czy pomocy audytora. przy obliczeniach powinieneś uwzględnić sytuacje gdy ogrzewasz cały budynek i gdy ogrzewasz tylko część utrzymując na górze temp. np 15 C. Dobór kotła pod zapotrzebowanie to oddzielny problem. Zależy wszystko od wyników obliczeń i możliwości dopasowania kotła do zapotrzebowania max, średniego i minimalnego. Jak uda Ci się znaleźć kocioł który będzie mógł pracować w szerokim zakresie mocy to wcale nie musisz rozważać instalacji 2 kotłow. Ale raczej daj sobie spokój z koncepcjami dokładania członów.
DECO Opublikowano 15 Maja 2013 Autor #13 Opublikowano 15 Maja 2013 Znalazłem taki programik Audytor OZC wersja pełna na 14 dni http://www.procad.pl...lna_wersja.html Będzie dobry? czy może macie coś sprawdzonego i prostego ;) zarejestrowałem się i dostałem takiego emaila Witamy, Twoje zgłoszenie zostało zarejestrowane. W ciągu 3 dni roboczych zostanie przesłany link skąd można będzie pobrać program oraz kod umożliwiający aktywację Audytora OZC w pełnej wersji komercyjnej na okres 14 dni. pozdrawiamy, PROCAD SA może znajdę coś innego szybciej ;)
DECO Opublikowano 15 Maja 2013 Autor #14 Opublikowano 15 Maja 2013 Znalazłem jeszcze coś takiego UPONOR OZC :) właśnie go zainstalowałem i zabieram się do pracy :D Jednak program niestety daje możliwość policzenia ozc tylko do 600m3 więc muszę to liczyć piętrami i zsumować ;)
DECO Opublikowano 15 Maja 2013 Autor #15 Opublikowano 15 Maja 2013 UPONOR OZC zainstalowany odpalony i ……………………..niestety :( widzę że sam sobie z tym nie poradzę . Chyba będę musiał poszukać kogoś w okolicy kto robi OZC . Spróbuję jeszcze w Audytor OZC , może będzie prostszy. Zastanawiam się jeszcze czy da się wykorzystać Danę z projektu według którego został dobrany kocioł SI-25 moc 29kw OGNIWO I grzejniki żeliwne . W projekcie nie było brane pod uwagę 10cm ocieplenia styropianem i okna drewniane zostały zastąpione PCV Dane z projektu Zapotrzebowanie ciepła na grzejniki Piwnica 31 żeberek nr1 Parter 56 --||-- nr1 10 --||-- nr4 1.Piętro 58 --||-- nr1 Poddasze 54 --||-- nr1 31+56+58+54 --||-- = 199żeberek nr1 10 --||-- nr4 x180W = 1800W +10% 180 1980 E=198 x 100w = 19.800 +10% = 1.980 . 21.780 + 2.000 23.780W zaokrąglone do 24KW Przepraszam że dane tak porozrzucane ale jakoś nie mogę tego wyrównać
Rafal71642 Opublikowano 15 Maja 2013 #16 Opublikowano 15 Maja 2013 Witam Instalacja dwóch kotłów, nie głupi pomysł.Napewno ekonomiczniej wyjdzie grzanie dwoma mniejszymi niż jednym dużym przez cały sezon. W okresach przejściowych palisz jednym, gdy temperatury na zewnątrz spadną do takiego stopnia, że jeden nie da rady odpalasz drugi. Kiszenie opału w okresach przejściowych zostanie mocno zredukowane :). Pozdrawiam Rafał
przemyslaw2ar Opublikowano 15 Maja 2013 #17 Opublikowano 15 Maja 2013 Kiedyś z kol.@reded zastanawialiśmy się nad budową kotła dwupaleniskowego ale odłożyliśmy to w czasie:) Tu kol. @DECO proponował bym zakup kotła z podajnikiem o mocy ok.25-28kW i dodatkowo podpięcie tego do bufora (wówczas w zależności od instalacji moc może być wyższa) Rozwiązanie z dwoma kotłami o mniejszej mocy to też nie głupi pomysł a wydaje się nawet najbardziej ekonomiczny np 1 ok 16-18kW a drugi do 10kW jednocześnie niema problemu z zabawą z modulacją mocy kotła albowiem: wiosną i latem możesz przepalać w maluchu, na jesień w tym większym a jak jemu zabraknie mocy to odpalić oba
DECO Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor #18 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Stało się . Herkules U24 stoi w moim garażu :) Udało mi się kupić U24 5 członowego po okazyjnej cenie ;) troszkę za duży ale odchudzę go o 2 człony . Znalazłem filmik z Klimosza na youtube, wymianę członów w U26 W sumie, skomplikowanie to nie wygląda, wydaj mi się że z U24 będzie podobnie, tylko zastanawiam się jakich uszczelniaczy sylikonowych użyć :unsure: Do członów znalazłem coś takiegohttp://kotly.com.pl/...c-404.html?l=pl myślę że będzie się nadawał. Na filmie serwisant smaruje jeszcze (czymś) pierścienie łączące człony i tutaj nie mam pojęcia czego użyć . Fajnie by było jakby ktoś z was kto już to robił, dał mi jakieś pomocne wskazówki . .
DECO Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor #19 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Kociołek już jest rozebrany , wyczyszczony i ponownie go skręcam :) Zastanawiam się tylko czy nie wyłożyć komory spalania i dopalania gazów szamotem lub ceramiką dla poprawiena spalana gazów . Mam jeszcze jeden problem :wacko: Niestety okazało się że kociołek będzie stał w innym miejscu niż planowałem i muszę postawić nowy komin. Zdecydowany jastem raczej na komin ceramiczny systemowy , zastanawiam się jaka średnica będzie do niego najlepsza . Aktualnie jest skręcony z trzech członów 16kw dla węgla w razie konieczności mogę dokręcić jeszcze dwa człony . komin będzie miał wysokość 12m czopuch w kociołku ma fi.156mm. Mam możliwość kupienia taniej fI.200mm , tylko boję się że może być za duży :/ Jak myślicie ? brać ten 200mm czy może raczej 160 lub 180 ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.