sambor Opublikowano 19 Maja 2013 #26 Opublikowano 19 Maja 2013 Kocioł na pellet może mieć większą moc - przecież pracuje cyklicznie a nie tak jak zasypowy DS lu GS - tam proces grzania można przerwać przez przestanie podawania paliwa. paliwo też ma jakiś zakres regulacji podawania - dawka od 80- 100% mocy znamionowej. Dodatkowo proszę pamiętać że kocioł wielopaliwowy ma moc podawaną na paliwie podstawowym czyli eko-groszku, na pellecie moc jest mniejsza o ok 20%. Ale ja nie polecam kotłów wielopaliwowych do spalania tylko pelletu , przy tym paliwie warto kupić kocioł tylko na pellet. pozdr.
Jaro966 Opublikowano 19 Maja 2013 #27 Opublikowano 19 Maja 2013 Kotły na pellet mają modulowaną wydajność. Jeśli jest dobrany za duży, to pracuje z częściową wydajnością. Zresztą nawet dobrany z niewielką rezerwą też będzie głównie pracował z częściową wydajnością. Pewnym rozwiązaniem mogą tu być bufory ciepła. Rozwiązanie to jednak ma również swoje wady. Tym nie mniej w instalacjach przemysłowych zasilanych kotłami peletowymi i generalnie biomasą, stosuje się bufory często. Kostrzewa również przewiduje takie rozwiązanie dla swoich kotłów.
anwojcik Opublikowano 24 Maja 2013 #28 Opublikowano 24 Maja 2013 Z kotłów peletowych można obejrzeć mały kociołek MZ. http://www.nebiolo.com.pl/marki/mz/produkty/MZ-Idrobox-Evo-1822
elmo Opublikowano 29 Maja 2013 #29 Opublikowano 29 Maja 2013 Czytam co piszecie i chciałem się dopytać, bo ja mam 140 m2 domu, parterowy i chciałem kocioł Multimax od Rakoczego (bo niedaleko zakładu mieszkam) on jest dwupaleniskowy, wszystkim tam palić można, tylko moje pytanie - bo powiedziano mi, że dla mojego domu to moc 16kW i niby to jest najmniejszy jaki robią w tej serii, w katalogu mam napisane, że on jest na 100-160m2. No to jak - piszecie, że 10kW, max 14kW koledze po rozbudowie domu i ociepleniu wystarczy, to czy ta 16kW Multimaxa nie będzie jednak za dużo?
Ecoss Opublikowano 29 Maja 2013 Autor #30 Opublikowano 29 Maja 2013 Ja też już jestem mocno zmieszany co do wyboru kotła :) Pytanie jeszcze z mojej strony , co sądzicie o piecu dwufunkcyjnym na gaz ziemny? Jakie mogą być koszty eksploatacji w sezonie, oraz koszt zakupu takiego pieca. Btw. widzę że temat zszedł na piece typowo na pellet, a ja tak jak pisałem myślałem o piecu na każdy rodzaj paliwa, ale głownie chce palić pelletem. Jakie konkretnie piece możecie polecić w takim systemie, i proszę o konkretną odpowiedz co do mocy kotła, słyszałem pełno wersji od 7kw do 20kw. Pytanie ile realnie potrzebuje ?
elmo Opublikowano 29 Maja 2013 #31 Opublikowano 29 Maja 2013 Ten Multimax Rakoczego pali wszystko i 16kW to jakieś 9000. Ponoć jest dobry, ale zastanawiam się jeszcze nad czymś wygodniejszym - tj. z automatyczną rozpalarką. http://www.iv.pl/ima...98113802230.jpg Tutaj wycinek z artykułu o ogrzewaniu w kwietniowym wydaniu miesięcznika Budujemy Dom. W porównaniu z gazowym ekogroszek wychodzi taniej o jakieś 45%, w ciągu roku to jakieś 2500 zł. Ja mam podobne wyliczenia - ekogroszek ponoć jest najtańszy, potem drewno, węgiel, pellet i gaz ziemny. Tylko kotły na gaz kosztują nieraz 1/3 tego co te na paliwa stałe. A jest większa wygoda używania, oczywiście przy dobrej wentylacji i instalacji.
TIMON120777 Opublikowano 29 Maja 2013 #32 Opublikowano 29 Maja 2013 elmo w drugim wątku ci pisałem jakiej mocy kociołek nie szukaj kotła do wszystkiego bo będzie do niczego był tu kiedyś wątek o kotle firmy B.... bodajże- kolega miał 2 komorowy i 2 koszmary z tego albo dedykowany do ekogroszku i miału węglowego z dobrym palnikiem i sterowaniem albo zasypowy w którym będziesz palił wszystkim taki kombajn to nic dobrego zwłaszcza że potrzebujesz niewiele mocy do ogrzania domu
Animus Opublikowano 29 Maja 2013 #33 Opublikowano 29 Maja 2013 Ja też już jestem mocno zmieszany co do wyboru kotła :) Pytanie jeszcze z mojej strony , co sądzicie o piecu dwufunkcyjnym na gaz ziemny? Jakie mogą być koszty eksploatacji w sezonie, oraz koszt zakupu takiego pieca. Btw. widzę że temat zszedł na piece typowo na pellet, a ja tak jak pisałem myślałem o piecu na każdy rodzaj paliwa, ale głownie chce palić pelletem. Jakie konkretnie piece możecie polecić w takim systemie, i proszę o konkretną odpowiedz co do mocy kotła, słyszałem pełno wersji od 7kw do 20kw. Pytanie ile realnie potrzebuje ? kocioł kondensacyjny na gaz ziemny to lepsze rozwiązanie niż pellet
Animus Opublikowano 29 Maja 2013 #34 Opublikowano 29 Maja 2013 Ten Multimax Rakoczego pali wszystko i 16kW to jakieś 9000. Ponoć jest dobry, ale zastanawiam się jeszcze nad czymś wygodniejszym - tj. z automatyczną rozpalarką. http://www.iv.pl/ima...98113802230.jpg Tutaj wycinek z artykułu o ogrzewaniu w kwietniowym wydaniu miesięcznika Budujemy Dom. W porównaniu z gazowym ekogroszek wychodzi taniej o jakieś 45%, w ciągu roku to jakieś 2500 zł. Ja mam podobne wyliczenia - ekogroszek ponoć jest najtańszy, potem drewno, węgiel, pellet i gaz ziemny. Tylko kotły na gaz kosztują nieraz 1/3 tego co te na paliwa stałe. A jest większa wygoda używania, oczywiście przy dobrej wentylacji i instalacji. Mam kocioł Rakoczego zwie się Gigar 38kW przerobiony na Multimaxa i teraz po sezonie palnik 50 kW grzeje tylko ciepłą wodę i nie mam żadnych problemów ,skupiacie się na kotłach a to palnik ma decydujące znaczenie ,w kotłach z podajnikiem komora spalania nie jest zintegrowana z wymiennikiem tak jak w śmieciuchach .W dodatkowej komorze nad palnikiem nie palę prawie wcale ,mając kocioł z podajnikiem człowiekowi się po prostu nie chce tam certolić .
elmo Opublikowano 4 Czerwca 2013 #35 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Mam kocioł Rakoczego zwie się Gigar 38kW przerobiony na Multimaxa i teraz po sezonie palnik 50 kW grzeje tylko ciepłą wodę i nie mam żadnych problemów ,skupiacie się na kotłach a to palnik ma decydujące znaczenie ,w kotłach z podajnikiem komora spalania nie jest zintegrowana z wymiennikiem tak jak w śmieciuchach .W dodatkowej komorze nad palnikiem nie palę prawie wcale ,mając kocioł z podajnikiem człowiekowi się po prostu nie chce tam certolić . O! Jestem ciekaw jak to zrobiłeś? tzn. jak go 'przerobiłeś' ?
Animus Opublikowano 6 Czerwca 2013 #36 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Komora szamotowa ,wszystko jest w internecie : http://muratordom.pl...czy-gigar,2029/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.