pasik1002 Opublikowano 31 Marca 2013 #1 Opublikowano 31 Marca 2013 witam usłyszałem od pewnego hydraulika ze odpowietrzenie kanalizacji jest zbędne wystarczy tylko napowietrzenie czy jest to prawda?
majschi Opublikowano 1 Kwietnia 2013 #2 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 ja osobiście wykonuje odpowietżenie każdego pionu w nowo powstałych domach Uważam to za zoś niezbednego do prawidłowo funkcjonującego domu
sambor Opublikowano 1 Kwietnia 2013 #3 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Tak powinno być ale w przypadku tylko jednego wywietrznika dachowego na innych pionach powinny być napowietrzniki , inaczej może być kłopot ze spływem wody w rurach np od umywalek. Pozdr.
zioleks Opublikowano 1 Kwietnia 2013 #4 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Testowałem u siebie kwestię napowietrzania w pionie nie wyprowadzonym ponad dach i okazało się że mojej kanalizacji bardziej niż napowietrzenie potrzebne było odpowietrzenie - woda nie chciała schodzić z umywalek a przy spuszczaniu wody w wannie i kibelku bulgotało w umywalce. Przedłużyłem podejście do pralki na strych i problemy zniknęły.
KubaSko Opublikowano 1 Kwietnia 2013 #5 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Tylko wyciągnij ponad dach odpowietrzenie, widziałem kiedyś w zimę belkę konstrukcji dachu przy wypuszczeniu odpowietrzenia na strych - masakra.
kiminero Opublikowano 1 Kwietnia 2013 #6 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Testowałem u siebie kwestię napowietrzania w pionie nie wyprowadzonym ponad dach i okazało się że mojej kanalizacji bardziej niż napowietrzenie potrzebne było odpowietrzenie - woda nie chciała schodzić z umywalek a przy spuszczaniu wody w wannie i kibelku bulgotało w umywalce. Przedłużyłem podejście do pralki na strych i problemy zniknęły. Wszystko zależy od warunków indywidualnych przebiegu rur kanalizacyjnych, średnicowania oraz miejsc i sposobów podpięcia przyborów. Główne piony kanalizacyjne, czyli te przechodzące między kondygnacjami, powinny mieć wywiewki. Napowietrzacz jest urządzeniem jednokierunkowym i zapobiegnie powstawaniu podcisnienia w pionie jednak z nadciśnieniem sobie nie poradzi. Na przykład gdy z jednego pionu "schodzi" woda z wyższej kondygnacji, to w pozostałych pionach mamy niewielkie nadciśnienie, ponieważ woda "pcha" powietrze przed sobą. Pytanie czy bariera wodna w syfonach wystarczy by zapobiec ucieczce sprężonego w ten sposób gazu? Przykład powyżej pokazuje, że niekoniecznie.
pasik1002 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor #7 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 a czy odpowietrzenie może iść tak jak na rysunku rura kanalizacyjna to ta czarna piska
majschi Opublikowano 3 Kwietnia 2013 #8 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 witam uważam że jest to dopuszczalne i będzie to działać jedyny mankament to kapanie skroplin na zewnątrz budynku
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.