Grum Opublikowano 14 Marca 2013 #1 Opublikowano 14 Marca 2013 Witam wszystkich serdecznie 聽 Dopiero niedawno odkry艂em to forum na kt贸rym mo偶na uzyska膰 cenn膮 pomoc i znacznie poszerzy膰 sw膮 wiedz臋 nie opieraj膮c si臋 jedynie na informacjach od instalator贸w lub sprzedawc贸w. Dwa miesi膮ce temu uruchomi艂em w domu nowiutk膮 instalacj臋 c.o i c.w.u. z kot艂em Termo-Tech Aqua Duo 20kW. Gdybym zna艂 to forum wcze艣niej to z pewno艣ci膮 par臋 element贸w bym zrobi艂 inaczej, ale trudno. M贸j instalator pope艂ni艂 kilka tak ra偶膮cych b艂臋d贸w, 偶e nawet jako zupe艂ny laik je wy艂apa艂em i kaza艂em poprawia膰, ale nie wiem czy wszystko jest ok. St膮d moja gor膮ca pro艣ba o zerkni臋cie i napisanie swojej opinii. 聽 Ca艂o艣膰 pracuje w uk艂adzie zamkni臋tym z zabezpieczeniem w postaci w臋偶ownicy sch艂adzaj膮cej. W instalacji wy艂膮cznie grzejniki stalowe zasilane od do艂u. Jak wy艂膮czy艂em pompy to o dziwo grzejniki dzia艂a艂y na grawitacji, mo偶e nie tak jak z pomp膮, ale ciep艂e by艂y. Nie jestem natomiast pewien czy ten uk艂ad z umiejscowieniem pompy co jest prawid艂owy, na wszystkich schematach kt贸re widzia艂em na kr贸tkim obiegu nie ma nic poza zaworem tr贸j(cztero)drogowym. 聽 Za艂膮czam schemat i zdj臋cie instalacji. Z g贸ry dzi臋kuj臋 za pomoc. Je艣li m贸j troch臋 chaotyczny opis jest niejasny to s艂u偶臋 wyja艣nieniami na ile moja znajomo艣膰 tematu pozwoli. 聽 Pozdrawiam Maciek
AdamGuitar Opublikowano 15 Marca 2013 #2 Opublikowano 15 Marca 2013 jedno pytanie. Ten zaw贸r tr贸jdro偶ny s艂u偶y do ochrony powrotu? Bo w tym uk艂adzie do tego w艂a艣nie s艂u偶y.
Grum Opublikowano 15 Marca 2013 Autor #3 Opublikowano 15 Marca 2013 Tak dok艂adnie, do tego s艂u偶y. M贸j instalator nie wysili艂 si臋 niestety aby mi przedstawi膰 mo偶liwo艣ci z instalacj膮 zaworu 3D / 4D i zrobil jak chcial. W tej chwili na grzejniki idzie woda z temp. kotla. Czy jest sens domontowania do tego ukladu kolejnego zaworu 3D ktory obnizalby temp na grzejniki? Jesli tak to gdzie? O ile w ogole mozna obnizyc temp na grzejniki zaworem jesli i tak temp powrotu musi byc 55 stopni? (tak w instrukcji kotla wielkimi literami napisali)?
AdamGuitar Opublikowano 15 Marca 2013 #4 Opublikowano 15 Marca 2013 Prze艂贸z go na zasilanie (przed pomp膮) a na powrocie zr贸b bajpas z pomp膮 i termostatem lub tanim sterownikiem aby dba艂 o temperatur臋 powrotu
Grum Opublikowano 15 Marca 2013 Autor #5 Opublikowano 15 Marca 2013 Czy m贸g艂by艣 narysowa膰 jaki艣 schemat jak to zrobi膰? Czy mam jakie艣 podstawy wymaga膰 od instalatora wykonania poprawy tej instalacji? Jakie艣 niezgodno艣ci z przepisami itp? Ca艂o艣膰 kosztowa艂a niema艂o i nie chcia艂bym teraz jeszcze przerabia膰 to i dok艂ada膰 kas臋.
AdamGuitar Opublikowano 15 Marca 2013 #6 Opublikowano 15 Marca 2013 Przesy艂am schemat. To najprostsze rozwi膮zanie. Tr贸jdro偶ny trzeba prze艂o偶y膰 zgodnie ze schematem.
Balzak Opublikowano 15 Marca 2013 #7 Opublikowano 15 Marca 2013 Jak膮 pomp臋 polecacie na obieg kot艂owy??
AdamGuitar Opublikowano 15 Marca 2013 #8 Opublikowano 15 Marca 2013 min.25/40 np. Grundfosa. poniewa偶 pracuje cyklicznie nie musi by膰 elektroniczna
grzeg Opublikowano 15 Marca 2013 #9 Opublikowano 15 Marca 2013 Grum,jak nie chcesz grawitacji to wywal r贸偶nic贸wk臋,jesli przy grzejnikach masz zawory termostatyczne to one odpowiadaj膮 za regulacje temperatury wiec przenoszenie tr贸jdroznego nie konieczne
Grum Opublikowano 16 Marca 2013 Autor #10 Opublikowano 16 Marca 2013 Czy m贸g艂by mi kto艣 powiedzie膰 czy to wykonanie jest prawid艂owe? Chcia艂bym wiedzie膰 czy mam jeszcze wymaga膰 od wykonawcy poprawek czy nie? 聽 Grawitacja mi nie przeszkadza, i tak 99% czasu jak jest zasilanie to dzia艂a pompa co i grawitacji nie ma. R贸偶nic贸wka zosta艂a za艂o偶ona tylko po to aby w przypadku przegrzania kot艂a i braku zasilania dzia艂a艂 ma艂y obieg i nast臋powa艂o sch艂adzanie w w臋偶ownicy (bez tego zamyka艂by si臋 na zaworze zwrotnym za pompa co), dodatkowo grzejniki te偶 mog膮 odebra膰 cz臋艣膰 wody (ale one s膮 ograniczane przez termostaty).
Grum Opublikowano 16 Marca 2013 Autor #11 Opublikowano 16 Marca 2013 Jak dla mnie to na ma艂ym obiegu nie powinno by膰 偶adnych instalacji, pomp, zawor贸w itd., ale aby tak zrobi膰 trzeba by kompletnie przerobi膰 to co mam w tej chwili wykonane. M贸j wykonawca na pewno si臋 na to nie zgodzi, chyba 偶e go przycisn臋 jakimi艣 przepisami, wymogami itd. Czy kto艣 mo偶e mi pom贸c czy mam jeszcze o co walczy膰?
vernal Opublikowano 16 Marca 2013 #12 Opublikowano 16 Marca 2013 Czy m贸g艂by mi kto艣 powiedzie膰 czy to wykonanie jest prawid艂owe? Chcia艂bym wiedzie膰 czy mam jeszcze wymaga膰 od wykonawcy poprawek czy nie? 聽 Grawitacja mi nie przeszkadza, i tak 99% czasu jak jest zasilanie to dzia艂a pompa co i grawitacji nie ma. R贸偶nic贸wka zosta艂a za艂o偶ona tylko po to aby w przypadku przegrzania kot艂a i braku zasilania dzia艂a艂 ma艂y obieg i nast臋powa艂o sch艂adzanie w w臋偶ownicy (bez tego zamyka艂by si臋 na zaworze zwrotnym za pompa co), dodatkowo grzejniki te偶 mog膮 odebra膰 cz臋艣膰 wody (ale one s膮 ograniczane przez termostaty). Mnie si臋 to wykonanie zupe艂nie nie podoba. Jest wykonane bez pomys艂u, jakiej艣 konkretnej koncepcji, no i bez podstawowej wiedzy o dzia艂aniu zawor贸w mieszaj膮cych. Jakie艣 kombinowane po艂aczenia, mo偶e to i dzia艂a ale na pewno kulawo. 聽 Wydaje si臋, 偶e g艂贸wnym za艂o偶eniem tego systemu jest moment kiedy kocio艂 b臋dzie przegrzany i zabraknie pr膮du. I tak wygl膮da wykonanie. Przyznasz, 偶e nie taki cel ma by膰 instalacji. Tym bardziej, 偶e moment ten nigdy nie zaistnieje...nigdy, to znaczy raz na 1350 lat. 聽 Widz臋 tu 2 wyj艣cia - albo pogodzi膰 si臋 z t膮 zupe艂nie niestandardow膮, przekombinowan膮 hybryd膮. albo zrobi膰 to od nowa wyrzucaj膮c troch臋 niepotrzebnych cz臋艣ci i po艂膮czy膰 zupe艂nie inaczej, prosto, klasycznie, mo偶e z dodatkow膮 pomp膮 mieszaj膮c膮 jak koledzy pisz膮. 聽 Wydaje mi si臋, 偶e instalator zrobi艂 sobie poligon Twoim kosztem, dorzucaj膮c przy okazji par臋 niepotrzebnych rzeczy zwi臋kszaj膮cych tylko jego doch贸d. Przykre ale i cz臋ste podej艣cie. 聽 Pozdrawiam.
Grum Opublikowano 16 Marca 2013 Autor #13 Opublikowano 16 Marca 2013 Dzi臋kuj臋 za opini臋, potwierdza to tylko moje odczucie 偶e ta instalacja za bardzo si臋 kupy nie trzyma. Niby to dzia艂a, ale z nowoczesno艣ci膮 ma niewiele wsp贸lnego. Kosztowa艂o mnie to niema艂o pieni臋dzy, st膮d ponawiam swoje pytanie: Czy ta instalacja jest zgodna z wymogami, przepisami, a je艣li nie to na co mo偶na si臋 powo艂ywa膰?
Franek19 Opublikowano 16 Marca 2013 #14 Opublikowano 16 Marca 2013 Witam! Odpowietrznik umieszczony po ssawnej stronie pompy. Mo偶e zasysa膰 powietrze. By nie miesza膰 za du偶o -proponuj臋 przed nim zamontowa膰 zaw贸r -otwierany tylko w czasie postoju pompy. Nie rozumiem jak to jest z w臋偶ownic膮 sch艂adzaj膮c膮, ona ma dzia艂a膰.Do tej pory my艣la艂em ,偶e jest ona zamontowana w kotle w celu sch艂adzania kot艂a.Na tym schemacie (oby to by艂 b艂膮d rysunkowy tylko na schemacie)-w臋偶ownica sch艂adza wod臋 wyp艂ywaj膮c膮 z kot艂a. W kotle nadal b臋dzie si臋 gotowa艂a??.Pozdrawiam
vernal Opublikowano 16 Marca 2013 #15 Opublikowano 16 Marca 2013 A co, niech si臋 gotuje w kotle, od tego jest. Mo偶e tak by膰 w臋偶ownica. 聽 Co do przer贸bek, to nie widz臋 tu 偶adnej podstawy prawnej. Po prostu jest zrobione przez niedouka. Co, mamy uczyc instalatora podstawowych rzeczy? Np. 偶e si臋 nie daje odpowietrznika automatycznego przed pomp膮. Albo, 偶e te filtry nie maj膮 byc w takim po艂o偶eniu (jak wyj膮膰 zanieczyszczenia w nich zebrane???). Naprawd臋, zero poj臋cia. A o zaworze 3D to ju偶 nie ma co wspomina膰. Chodzi o to, 偶e dzia艂a膰 to nawet mo偶e, tylko 偶e si臋 b臋dzie cz臋sto psu膰, zapowietrza膰 itd. 聽 Ja bym na Twoim miejscu narysowa艂 instalacj臋 od nowa - ju偶 tu zreszt膮 koledzy pomogli - i kaza艂 instalatorowi przerabia膰. Nie b臋dzie mia艂 wi臋cej roboty ni偶 np. zmiana po艂o偶enia tych filtr贸w. 聽 Jak b臋dziesz mia艂 gotowy schemiat i pewno艣膰 偶e jest on dobry, sprawdzony przez osoby znaj膮ce si臋 na rzeczy (jak guitar czy kiminero) to instalator musi na to p贸j艣膰 - nie musi nic my艣le膰 tylko poprzekr臋ca膰 to w inne miejsca i po b贸lu. 聽 Pozdrawiam.
kiminero Opublikowano 17 Marca 2013 #16 Opublikowano 17 Marca 2013 Dzi臋kuj臋 za opini臋, potwierdza to tylko moje odczucie 偶e ta instalacja za bardzo si臋 kupy nie trzyma. Niby to dzia艂a, ale z nowoczesno艣ci膮 ma niewiele wsp贸lnego. Kosztowa艂o mnie to niema艂o pieni臋dzy, st膮d ponawiam swoje pytanie: Czy ta instalacja jest zgodna z wymogami, przepisami, a je艣li nie to na co mo偶na si臋 powo艂ywa膰? Je艣li nie by艂o projektu kot艂owni, kt贸ry samowolnie zmieni艂 hydraulik, to nic nie zrobisz. Zaufa艂e艣 wiedzy instalatora i tyle. 聽 B艂臋dy twojego uk艂adu mo偶na nazwa膰 b艂臋dami w sztuce. Zaw贸r 3D niby rozdziela, ale gdy pompa na zasilaniu, to 3D powiniem by膰 te偶 na zasilaniu. Jak 3D na powrocie, to i pompa na powrocie. 聽 W臋偶ownica sch艂adzaj膮ca jest OK. Innego sposobu monta偶u w臋偶ownic zewn臋trznych nie ma. Do bezpo艣redniego sch艂adzania kot艂a nale偶a艂oby u偶y膰 dwufunkcyjnego zaworu sch艂adzaj膮cego. Na co艣 trzeba si臋 po prostu zdecydowa膰. Przy braku zasilania i pracy pompy, w臋偶ownica niewiele pomo偶e. Grawitacyjny obieg b臋dzie za ma艂y. Osobi艣cie u偶y艂bym zaworu sch艂adzaj膮cego. Wad膮 tego rozwi膮zania jest wprowadzanie do uk艂adu 艣wie偶ej wody i zwi膮zanych z tym zanieczyszcze艅 oraz kamienia, ale jak pisa艂 vernal, ile razy mo偶e doj艣膰 do sytuacji awaryjnej? Je偶eli kocio艂 gotuje si臋 regularnie, to albo palacz do D, albo b艂膮d w budowie uk艂adu. 聽 Odpowietrznik jest niezgodnie ze sztuk膮, tak si臋 nie robi, ale akurat w uk艂adzie zamkni臋tym powietrza nie zaci膮gnie. Taka sytuacja jest mo偶liwa tylko wtedy, gdy na odpowietrzniku pojawi艂oby si臋 podci艣nienie rozumiane jako ci艣nienie ni偶sze od atmosferycznego. Podejrzewam, 偶e taka zabudowa odpowietrznika ma na celu pozbycie si臋 powietrza po operacji czyszczenia filtra. Do tego wystarczy艂by r臋czny. Innego powietrza odpowietrznik ten nie usunie. Wszystko "zabierze" pompa i po艣le na uk艂ad. Alternatyw膮 by艂oby domontowanie separatora tu偶 za pomp膮. 聽 Grum chce regulowa膰 temp na uk艂ad a w tym rozwi膮zaniu tego nie osi膮gnie. Jednocze艣nie ma by膰 55 sC na powrocie. To du偶o. Poszed艂bym za rad膮 guitara i 3D w funkcj臋 mieszania plus pompa ochrony powrotu. Te偶 wybra艂bym Grundfosa, bo utrzymanie tak wysokiego parametru powrotu to cz臋sta praca pompy kot艂owej i najlepiej wybra膰 oszcz臋dn膮 pomp臋. Sprawdzi膰 te偶 nale偶y czy przypadkiem sterownik kot艂a nie posiada funkcji obs艂ugi pompy kot艂owej. Pytanie te偶, czy producent stawiaj膮c warunek ochrony powrotu nie podpowiedzia艂 metody jej realizacji. Poszukaj w DTR schemat贸w. Je艣li takie znajdziesz i b臋d膮 si臋 one r贸偶ni膰 od stanu obecnego, to masz bardzo dobry argument na instalatora. Zignorowanie zalece艅 producenta nara偶a ci臋 na utrat臋 gwarancji i mo偶esz 偶膮da膰 od fachowca doprowadzenia uk艂adu do wymog贸w gwarancyjnych. Troch臋 to naci膮gane, bo jak pisa艂em mamy tu do czynienia raczej z b艂臋dami po艣rednimi, a cel ochrony powrotu jest osi膮gni臋ty. 聽 Reszta jest kwesti膮 umowy z klientem. Je艣li nie postawi艂e艣 warunku swobodnej regulacji temperatury zasilania grzejnik贸w, to fachura mo偶e si臋 "wy艣lizga膰". Rozmowa o oczekiwaniach klienta jest cz臋sto pomijana i p贸藕niej przychodzi rozczarowanie. Cz臋sto te偶 hydraulikom nie chce si臋 t艂umaczy膰 alternatywnych rozwi膮za艅 a r贸wnie cz臋sto klient z opisanych alternatyw nie potrafi wybra膰 i rzuca og贸lnikowe "Ma by膰 dobrze i tanio". 艢wiadomych klient贸w jest niewielu przed faktem, a po fakcie nagle ka偶dy wie wszystko. Dlatego ustalenia wst臋pne (najlepiej ze schematem do akceptacji) s膮 tak wa偶ne. Gdyby ci hydraulik da艂 do r臋ki schemat tego co ma zamiar zrobi膰, to studiowa艂by艣 go a偶 do zrozumienia jak dzia艂a. B艂臋dy wykonawcze typu odpowietrznik tu, a nie tam, filtr tak, a nie inaczej itp., to ju偶 inna bajka. 聽 聽 Pozdrawiam. 聽 P.S. Alternatyw膮 dla pompy kot艂owej jest zabezpieczenie kot艂a termostatycznym zaworem ochrony powrotu o progu otwarcia 偶膮danym przez producenta (55 sC). Tu ju偶 ca艂y uk艂ad do przer贸bki. Kosztowo w tej sytuacji lepiej pompa. Mniej przer贸bek. 聽 Ni偶ej masz koncepcj臋 z pomp膮 kot艂ow膮. Gdyby jeszcze uda艂o si臋 zmusi膰 pomp臋 kot艂ow膮 do pracy w momencie uruchomienia zaworu sch艂adzaj膮cego w臋偶ownicy, to i kocio艂 szybko si臋 sch艂odzi. Nie mam narazie pomys艂u jak to zrobi膰. 聽
kiminero Opublikowano 17 Marca 2013 #17 Opublikowano 17 Marca 2013 W艂a艣nie zajrza艂em na opis tego kocio艂ka. Nie ma atestu do uk艂adu zamkni臋tego! Max ci艣nienie robocze 0,1 MPa! No i po gwarancji... chyba, 偶e co艣 si臋 zmieni艂o lub dosta艂e艣 dyspens臋 od producenta. 聽 Cytuje z opisu (DTR nie znalaz艂em): 聽 "Kot艂y typu "TECH AQUA DUO" mog膮 by膰 stosowane wy艂膮cznie w instalacjach centralnego ogrzewania systemu otwartego z grawitacyjnym lub wymuszonym obiegiem wody i ci艣nieniu roboczym 0,1 MPa, zabezpieczone zgodnie z wymaganiami PN-91/B-02413 dotycz膮cych zabezpiecze艅 ogrzewa艅 wodnych systemu otwartego. 聽 Kot艂y s艂u偶膮 do ogrzewania i przygotowania ciep艂ej wody u偶ytkowej w: obiektach budownictwa mieszkalnego, rolniczego, u偶yteczno艣ci publicznej i przemys艂owego. W obiektach tych temperatura wody zasilaj膮cej nie przekracza 95掳C, a ci艣nienie maksymalne wynosi 0,1 MPa. Kot艂y nie podlegaj膮 rejestracji UDT." 聽 Innymi s艂owy czeka ci臋 rozdzielenie uk艂ad贸w wymiennikiem. Sprawd藕 te偶 jakim ZB zabezpieczy艂 fachura uk艂ad . Producent zaznaczy艂 max ci艣nienie pr贸bne na poziomie 2,5 bara. Jak ty masz tam na grupie bezpiecze艅stwa zaw贸r 3 bary, to wszelkie ostrze偶enia producenta s膮 przekroczone! Zanaczam, 偶e opieram si臋 na opisie "sklepowym" http://www.termoeko.com/Kociol_TECH_AQUA_DUO_20_kW_z_zeliwnym_podajnikiem_i_rusztem_wodnym-519.html i DTR nie czyta艂em.
vernal Opublikowano 17 Marca 2013 #18 Opublikowano 17 Marca 2013 I kolejny instalator zyska darmowe szkolenie ;)
Grum Opublikowano 18 Marca 2013 Autor #19 Opublikowano 18 Marca 2013 Bardzo dzi臋kuj臋 wszystkim za tak fachow膮 pomoc. Jednak s膮 ludzie kt贸rzy ch臋tnie pomagaj膮. Postaram si臋 teraz w miar臋 sk艂adnie wszystko opisa膰, mo偶e kto艣 uniknie b艂臋d贸w. 聽 Przyst臋puj膮c do tej inwestycji stara艂em si臋 do tego jak najlepiej przygotowa膰. Nie mia艂em gotowej piwnicy, wi臋c ca艂a kot艂ownia by艂a robiona na miar臋 zgodnie z przepisami budowlanymi kt贸re przestudiowa艂em (wentylacja, nawiew, instalacja elektr., drzwi ppo偶, specjalna izolacja z xps-u pod pod艂og膮 wytrzymuj膮c膮 nacisk 4,5 tony na m2, itp itd Wykonawca te偶 wybrany z kilku, z ka偶dym by艂a przeprowadzana rozmowa o jego propozycji wykonania, materia艂ach itp itd. (z oko艂o 20 wydzwonionych tylko 5 w og贸le chcia艂o rozmawia膰 i zrobi膰 kosztorys. Ja nie wiem jak oni funkcjonuj膮, czy naprawd臋 ludzie dzwoni膮 i m贸wi膮: - Panie zr贸b mi Pan... ile b臋dzie kosztowa艂o, - a co艣 ko艂o tego.., - dobrze ???) Grzejniki, spos贸b przeprowadzenia instalacji (dom zamieszka艂y, do niedawna grzany kominkiem) opracowywa艂em sam, przedstawia艂em tylko wykonawcy moje wymagania co do tego. Oczywi艣cie je艣li mia艂 on jakie艣 lepsze rozwi膮zanie nie upiera艂em si臋 na swoim. Osobi艣cie nadzorowa艂em wszystkie te prace, bo nie wierz臋 tym wszystkim fachowcom. 聽 Poniewa偶 zamieszkuj臋 parter, a pi臋tro domu nie jest moje szuka艂em rozwi膮zania na instalacj臋 bez otwartego naczynia, bo nie mia艂bym je gdzie powiesi膰. Instalacja zamkni臋ta rozwi膮zywa艂a problem a przewag膮 nad zastosowaniem wymiennika by艂o uproszczenie instalacji, jedna pompa mniej i brak straty ciep艂a na wymienniku. W proponowanym kotle przestudiowa艂em wcze艣niej DTR (udost臋pnione na stronie producenta). Te偶 zwr贸ci艂em uwag臋 na brak przyzwolenia na monta偶 w uk艂adzie zamkni臋tym co sprowokowa艂o mnie do wymiany korespondencji z producentem. Jego odpowied藕 cytuj臋: "Piec mo偶e pracowa膰 w uk艂adzie zamkni臋tym..." Rysunki w DTR-ce wykonane koszmarnie jako艣ciowo, wstyd producencie. Dodatkowo schemat wykonanej instalacji r贸wnie偶 wys艂a艂em do producenta, bo mnie nurtowa艂o czy jest ok, ale tu olali mnie pisz膮c "Odpowiedzialno艣膰 (za instalacj臋) dokumentuje sie piecz膮tka hydraulika." 聽 Schemat z zaworem 3D podgl膮da艂em na stronie producenta sterownika (za艂膮czam), w chwili obecnej stwierdzam 偶e ten schemat jest kompletnie do d... Przecie偶 to jest wprowadzanie ludzi w b艂膮d, przecie偶 pompy co i cwu wg niego b臋d膮 wyci膮ga艂y wod臋 z powrotu do zasilania! 聽 Niestety, nikt, kompletnie nikt z wykonawc贸w mi nie wspomina艂 nic o zaworach 3D i 4D i ich mo偶liwo艣ciach, wi臋c ja nic o tym nie wiedz膮c tematu nie dr膮偶y艂em i tak zosta艂em z tym co mam. 聽 Odpowietrznik zosta艂 zainstalowany poniewa偶 notorycznie zapowietrza艂a si臋 pompa co, i to nie po dw贸ch czy trzech dniach ale po kilku tygodniach. Za choler臋 nie chcia艂a przepchn膮膰 tego powietrza dalej i tego nie rozumiem bo tak na m贸j ch艂opski rozum powinna. Odpowietrznik spraw臋 za艂atwi艂, ale faktycznie je艣li ju偶 powinien by膰 r臋czny, do czasu kolejnego zapowietrzenia pompy b臋dzie po prostu zakr臋cony. 聽 Dzi臋ki vernal za zwr贸cenie uwagi na 藕le zamontowany filtr sitkowy, tego wykonawcy nie popuszcz臋, b臋dzie 5 poprawka instalacji. Zaw贸r bezpiecze艅stwa ma 2,5 bar, sprawdza艂em osobi艣cie, zastanawia艂em si臋 nawet czy mo偶e nie zmieni膰 na 1,5 bar. Wad膮 zamkni臋tej instalacji s膮 niestety spore wahania ci艣nienia w zale偶no艣ci od temperatury, my艣la艂em o domontowaniu ustrojstwa np produkcji SYR co utrzymuje sta艂e zadane ci艣nienie, ale to drogawe a na dodatek nie lubie jak co艣 samo sobie puszcza wod臋 z instalacji. 聽 Generalnie mam troch臋 skrzywienia na punkcie bezpiecze艅stwa (pracuje jako likwidator szk贸d po po偶arach, kot艂贸w r贸wnie偶) co vernal ju偶 zauwa偶y艂, wi臋c mo偶e za du偶o tego, ale m贸j spok贸j wewn臋trzny wi臋cej warty. Generalnie nie bardzo widz臋 mo偶liwo艣膰 przegrzania kot艂a przy braku zasilania ( bardzo ma艂a ilo艣膰 paliwa w palniku, a zasobnik chroniony kolejnym zaworem bezpiecze艅stwa jednofunkcyjnym), ale ju偶 usterka elektroniki b膮d藕 czujnik贸w mog艂aby narobi膰 bajzlu. 聽 Ostatecznie pewnie zostanie mi to co mam, ale ju偶 wiem 偶e na pewno przerobi臋 to na wersj臋 z zaworem 4D sterowanym ze sterownika pieca jak tylko troch臋 kasy i czasu b臋d臋 mia艂 po sezonie grzewczym. 聽 Podsumowuj膮c: Gratuluj臋 jak komu艣 si臋 chcia艂o to czyta膰. Chcesz mie膰 dobrze zrobione, zr贸b to sam albo b膮d藕 w temacie ekspertem. Po kilku latach budowy domu zacz膮艂em si臋 powa偶nie zastanawia膰 czy nie p贸j艣膰 na budowlank臋, dyplom mam niemal zaklepany. 聽 Pozdrawiam wszystkich
vernal Opublikowano 18 Marca 2013 #20 Opublikowano 18 Marca 2013 Zaw贸r bezpiecze艅stwa ma 2,5 bar, sprawdza艂em osobi艣cie, zastanawia艂em si臋 nawet czy mo偶e nie zmieni膰 na 1,5 bar. Wad膮 zamkni臋tej instalacji s膮 niestety spore wahania ci艣nienia w zale偶no艣ci od temperatury, my艣la艂em o domontowaniu ustrojstwa np produkcji SYR co utrzymuje sta艂e zadane ci艣nienie, ale to drogawe a na dodatek nie lubie jak co艣 samo sobie puszcza wod臋 z instalacji. Widz臋, 偶e dajesz rad臋 z tym wszystkim ;) To Ci臋 czeka jeszcze par臋 przer贸bek. 聽 Co do waha艅 ci艣nienia, to wcale one nie powinny by膰 du偶e. Maksymalnie 0,1- 0,2 bara - to zale偶y od odpowiedniego doboru i ustawienia zbiornika przeponowego. Napisz jak masz, to si臋 na pewno odpowiednio ustawi. Inaczej zajecha膰 mo偶esz ten kocio艂ek. Bezpiecznik to max 1,5 bara by膰 powinien, najlepiej do艂贸偶 dodatkowy taki je艣li masz tylko 1. 聽 Pozdrawiam.
Grum Opublikowano 19 Marca 2013 Autor #21 Opublikowano 19 Marca 2013 Jak b臋d臋 przerabia艂 instalacj臋 to do艂o偶臋 dodatkowy zaw贸r bezpiecze艅stwa 1,5 bar. Tak na m贸j rozum to powinien on by膰 za zasilaniu ( a mam teraz na powrocie) bo przecie偶 tam b臋dzie najpierw ros艂o ci艣nienie. Czy mo偶na go na zasilaniu montowa膰? 聽 Wahania ci艣nienia s膮 zdecydowanie za du偶e. Przy pracy kot艂a w granicach 55-65 stopni ci艣nienie waha si臋 w granicach 1 - 1,5 bar. Naczynie to Reflex 18 litr贸w . Nie dysponuje dzisiaj manometrem to nie sprawdz臋 jego ci艣nienia, ale ju偶 nie dowierzam 偶e m贸j wykonawca go ustawia艂. Na etykiecie ma podane ci艣nienie wst臋pne 1,5 bar. Je艣li dobrze zrozumia艂em instrukcj臋 z naczynia to po od艂膮czeniu od instalacji powinno mie膰 0,8 bar, a po pod艂膮czeniu na zimnej wodzie w instalacji powinno by膰 dobite do 1 bar Zak艂adam ci艣nienie robocze 1 bar. 聽 Czy taka pojemno艣膰 naczynia jest prawid艂owa - 18 l? Je艣li si臋 dobrze orientuj臋 to powinno mie膰 8% z pojemno艣ci instalacji. Kocio艂 ma 85 litr贸w, grzejniki maj膮 moc 8,5 kW to chyba te偶 ko艂o 80 litr贸w b臋dzie. Wiem wiem, kocio艂 za du偶y ale rozbudowywa膰 b臋d臋, na razie dzia艂a tylko na parter. Rury rozci膮gni臋te w mo偶liwie najkr贸tszych przebiegach w piwnicy o 艣rednicach od 40 do 25 PP wi臋c chyba za du偶o wody nie przechowuj膮. Przewymiarowane naczynie przeponowe stwarza jakie艣 problemy? My艣l臋 偶e chyba nie, nawet powinno by膰 lepiej, znaczy stabilniej. 聽 Jak b臋d臋 mia艂 chwil臋 to usi膮d臋 i zaprojektuje sobie od nowa instalacj臋 w kot艂owni. Mam nadziej臋 偶e rzucicie na ni膮 swym krytycznym okiem. 聽 Pozdrawiam
vernal Opublikowano 19 Marca 2013 #22 Opublikowano 19 Marca 2013 Naczynie to Reflex 18 litr贸w . Nie dysponuje dzisiaj manometrem to nie sprawdz臋 jego ci艣nienia, ale ju偶 nie dowierzam 偶e m贸j wykonawca go ustawia艂. Na etykiecie ma podane ci艣nienie wst臋pne 1,5 bar. Je艣li dobrze zrozumia艂em instrukcj臋 z naczynia to po od艂膮czeniu od instalacji powinno mie膰 0,8 bar, a po pod艂膮czeniu na zimnej wodzie w instalacji powinno by膰 dobite do 1 bar Zak艂adam ci艣nienie robocze 1 bar. Mo偶e tak byc, tylko trzeba sprawdzi膰 czy rzeczywi艣cie jest 0,8 powietrza na odpi臋tym zbiorniku.
damianN Opublikowano 29 Marca 2013 #23 Opublikowano 29 Marca 2013 Witam!!Czy mo偶e Pan napisa膰 jak sprawuje si臋 kocio艂ek?Czy pali Pan tylko groszkiem czy te偶 drewnem?Czy komora na drewno jest wystarczaj膮ca?Mam zamiar zakupi膰 aqua duo 15kw i poszukuj臋 opini u偶ytkownik贸w takich kocio艂k贸w.
Grum Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor #24 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Ja pal臋 do艣膰 nietypowo pelletem, przy u偶yciu dedykowanej przez producenta nak艂adki stalowej do palenia pelletem. Og贸lnie jednak nie polecam tego paliwa do tego kot艂a. Z paleniem nie mia艂em problem贸w, palnik brucera spisuje si臋 bardzo dobrze, trzeba jednak sprawdza膰 jego poprawno艣膰 odlewu, sw贸j musia艂em troch臋 podszlifowa膰 bo by艂 nier贸wny. Drewnem mo偶na spokojnie pali膰, komora sporych rozmiar贸w. Od producenta sterownika wiem 偶e mo偶na im wys艂a膰 go do aktualizacji i wgrywaj膮 oprogramowanie z PID. W chwili obecnej wybra艂bym chyba jednak inny kocio艂.
damianN Opublikowano 4 Kwietnia 2013 #25 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 A mo偶na wiedzie膰 czemu inny?Jakie wady ma obecny kocio艂?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zosta艂o zablokowane.