sambor Opublikowano 14 Lutego 2013 #26 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zainteresował mnie ten kocioł SOKÓŁ bo jest małych gabarytów. Kocioł to nie świnka morska , którą się kupuje bo ma małe gabaryty, ;) z resztą mały kocioł - krótki okres palenia. Dla początkującego palacza kocioł to duży problem, mogący nawet zagrozić życiu mieszkańców Przy montażu palnika na pellet w starym kotle można wykorzystać istniejącą automatykę i instalację bez przeróbek. A palnik jak palnik - jednemu spala 15kg /24 a drugiemu 25-30kg/24h ale taki palnik można zostawić na tydzień bez dozoru . Pozdr.
RedEd Opublikowano 14 Lutego 2013 #27 Opublikowano 14 Lutego 2013 Witam sambor masz racje, z tego co znalazłem w necie ten buderus to "ładne cacko" i tylko wystarczy dobrać palnik i zamiast zbiornika na oil wstawić pelletowy, no chyba że nie stoi on w domu to już większe wyzwanie mimo wszystko bym spróbował, a palnik to chyba najlepiej samoczyszczący pozdrawiam RedEd
emus Opublikowano 15 Lutego 2013 #28 Opublikowano 15 Lutego 2013 Zainteresował mnie ten kocioł SOKÓŁ bo jest małych gabarytów. Jeżeli w ciągu następnych 3 lat nie będziesz ocieplać domu to proponuję SDG-13 o mocy 16 kW dla węgla. Każdy instalator który w chwili obecnej proponuje dla Twojego domu kocioł większy niż 16 kW to partacz. Masz bojler, podłogówkę, prawdopodobnie zawór 3-y lub 4-o drogowy, 4-y pompy to instalator musi być bardzo dobrym fachowcem aby to wszystko zintegrować w jedną całość. Jeżeli wszystko będzie kupował instalator (VAT 8%, a nie 23%) (kocioł komplet z dmuchawą i sterownikiem temperatury kotła, sterownik pogodowy sterujący siłownikiem na zaworze 3-y lub 4-o drogowym, czujnik temperatury zewnętrznej, czujnik temperatury pokojowej, regulator ciągu pod dmuchawę, zbiornik wyrównawczy, niezbędne inne materiały) i z montażem to koszt całości powinien się zmieścić w kwocie poniżej 7000 zł. Pozostaje jeszcze kwestia składowania 4-5 ton węgla. Takie roczne zużycie przewiduję dla Twojego domu. Przy oleju opałowym to kotłownia była czysta jak sala operacyjna w szpitalu, przy węglu już tak nie będzie!!!
Natalia2 Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor #29 Opublikowano 15 Lutego 2013 Z tego co piszecie wnioskuję, że pellet jest najlepszą opcją. Takim początkującym palaczem to ja nie jestem w domu rodzinnym był normalny piec na węgiel i to bez sterowania tak że mam troszeczkę pojęcia o brudzie w kotłowni i o paleniu ale teraz się rozleniwiłam. Jeżeli chodzi o składowanie opału to pellet będę musiała umieścić w garażu, a węgiel mogę mieć na podwórku, ale to mały problem.
Natalia2 Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor #30 Opublikowano 15 Lutego 2013 Dzwoniłam do Kostrzewy i powiedziano mi, że palnik BIO 1 z montażem kosztuje ok. 5000 do 6000 zł. ale dokładną wycenę przyjedzie zrobić ich serwisant. Byłam również zobaczyć piece z Żywca i tam zaproponowano piec KDO-U ewentualnie OPAL w cenie 2900 zł. plus montaż 500,00 plus części, ale ten model działa w układzie otwartym.
Natalia2 Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor #31 Opublikowano 15 Lutego 2013 Oferowano mi również piece w układzie zamkniętym ale materiały do przerobienia instalacji 1 500,00
mac65 Opublikowano 15 Lutego 2013 #32 Opublikowano 15 Lutego 2013 No to jeszcze coś podpowiem . Zasobnik na opał nie musi być w tym samym pomieszczeniu . A tutaj tego dobry przykład . W tej kotłowni również nie ma szału z przestrzenią . http://www.youtube.com/watch?v=9oAhQDyHT6M
Natalia2 Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor #33 Opublikowano 15 Lutego 2013 Szczerze mówiąc ta kotłownia na filmiku to jest potęga w porównaniu z moją, ale serdeczne dzięki za podpowiedź. Po waszych namowach palenia pelletem był serwisant od Kostrzewy i wycenił montaż zestawu z palnikiem BIO 1 na ok. 5000 zł. plus zbiornik na pellet na zewnątrz domu 800 zł. tylko zbiornik trzeba dodatkowo ocieplić. Pozdrawiam
sambor Opublikowano 15 Lutego 2013 #34 Opublikowano 15 Lutego 2013 plus zbiornik na pellet na zewnątrz domu 800 zł. tylko zbiornik trzeba dodatkowo ocieplić. Pozdrawiam Zbiornik na pellet na zewnątrz domu musi być szczelny od wilgoci - pellet bardzo łatwo chłonie wilgoć , już to przerabiałem :angry: , zasobnik na 2m3 pelletu , z pokrywą a jak tylko trochę deszczu lub większa mgła to pelletu robiła się bryja.
Natalia2 Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor #35 Opublikowano 16 Lutego 2013 A udało Ci się to jakoś uszczelnić, czy byłeś zmuszony ulokować zbiornik w pomieszczeniu?
Natalia2 Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor #36 Opublikowano 16 Lutego 2013 Dowiedziałam się również, że przy użyciu palników na pellet można spalać zboże, czy miał ktoś z Panów już doświadczenie z takim opałem?
sambor Opublikowano 16 Lutego 2013 #37 Opublikowano 16 Lutego 2013 A udało Ci się to jakoś uszczelnić, czy byłeś zmuszony ulokować zbiornik w pomieszczeniu? Nie udało, wróciłem do pomieszczenia - zasobnik na 9-10 worków 15kg wystarcza na 7-14 dni i tak samo często czyszczę kocioł.
sambor Opublikowano 16 Lutego 2013 #38 Opublikowano 16 Lutego 2013 Dowiedziałam się również, że przy użyciu palników na pellet można spalać zboże, czy miał ktoś z Panów już doświadczenie z takim opałem? nie każdy palnik jest przystosowany do spalania owsa czy innych zbóż. Trzeba sprawdzić w instrukcji.
Natalia2 Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor #39 Opublikowano 18 Lutego 2013 Jeżeli z pelletu ma mi się robić ciapra to czy jest możliwość przedłużenia podajnika rynnowego i zasobnik będzie wtedy na zewnątrz. Mam nadzieję, że z groszkiem i miałem nie będę miała tego problemu. Wylot spalin z pieca do góry. ( Jeszcze kilku fachowców mnie odwiedzi i napiszę pracę magisterską )
Natalia2 Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor #40 Opublikowano 22 Lutego 2013 Mam następny problem mój obecny kocioł na olej odmówił posłuszeństwa i muszę go wymienić w trybie natychmiastowym. Czy ktoś ma doświadczenie z kotłem PROTECH STK 13,5 kw lub KBO KMW-R bo wtej chwili tylko na taki mnie stać.
mac65 Opublikowano 22 Lutego 2013 #41 Opublikowano 22 Lutego 2013 No to masz kumulacje . Współczuje i proponuje to : http://kotly.com.pl/produkt-kociol-dolnego-spalania-dakon-dor-f-12---13-5kw-228.html?l=pl
sambor Opublikowano 22 Lutego 2013 #42 Opublikowano 22 Lutego 2013 Tak to rozsądny wybór, nawet w zamkniętym układzie będzie działać - brać, instalować i spokój na 5-8lat.
Natalia2 Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor #43 Opublikowano 22 Lutego 2013 Czy ten piec może mieć podłączone sterowanie ?
aTomek Opublikowano 22 Lutego 2013 #44 Opublikowano 22 Lutego 2013 Do każdego kotła założysz sterowanie. Pytanie, czy potrzeba. Ja w Dakonie od 5 lat palę korzystając z fabrycznego miarkownika ciągu i jestem bardzo zadowolony.
Natalia2 Opublikowano 27 Marca 2013 Autor #45 Opublikowano 27 Marca 2013 Witam! Dawno mnie nie było na forum, ale mój piec z Buderusa całkowicie wyzionął ducha i musiałam na prędce organizować ciepełko do domu. Stanęło na tym, że zainstalowali Panowie piec z Żywca KDO-U 12 KW z miarkownikiem ciągu i sterownikiem TECH 427. Temperatury w pomieszczeniach są optymistyczne oscylują między 22 a 24 C. Gabaryty pieca na początku mnie przeraziły ( mały) ale daje radę. Po próbach z opałem najlepiej się sprawdza orzech II z KWK Wesoła i miał 25 Mj ze składu niewiadomego pochodzenia oraz flotokoncentrat z KWK Krupiński. Dalsze próby w toku. Piec 12 KW w zupełności wystarczy do ogrzania domu 120 m2 przy mrozach 10 do 12 C i jeszcze jest zapas mocy. Spróbuję jeszcze palić koksem, ale co mi z tego wyjdzie dam znać. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.