Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do was pytanie czy na etapie kladzenia instalacji co-cwo instalator powinien zamontowac zawor 4d lub 3d do co czy jest usluga dodatkowa i dopiero sie montuje po tym jak juz sie pali w piecu ,Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

No to mnie rozbawiłeś!

Usługą dodatkową, to można uznać wszystko, czego nie uzgodniono w umowie. W zależności od specyfiki układu (złożoności) nie można uznać za usługę dodatkową, pominiętej przez instalatora czynności, przewidzianej przez zastosowaną technologię. Wspomniany 4D jest w większości przypadków wymogiem gwarancyjnym producenta koła (lub inne rozwiązanie wskazane w DTR) i jako takie musi być spełnione. Ty jako klient nie jesteś od "myślenia". Od tego jest "fachowiec". Wszelkie odstępstwa od sztuki powinny być klientowi przedstawione do akceptacji wraz z uzasadnieniem.

Co do metodologii montażu 4D, to chyba pytanie retoryczne zadałeś.

Edytowane przez kiminero
Opublikowano (edytowane)

Mam do was pytanie czy na etapie kladzenia instalacji co-cwo instalator powinien zamontowac zawor 4d lub 3d do co czy jest usluga dodatkowa i dopiero sie montuje po tym jak juz sie pali w piecu ,Pozdrawiam

Jak sobie to wyobrażasz - to tak jakbyś kupował samochód bez świateł drogowych i sprzedawca by ci wmawiał że swiatła to panu w mieście nie potrzebne, będzie pan wyjeżdżał na drogę to panu zamontujemy. :)

Nie wiem jak była skonstruowana Oczywiście za dodatkową opłatą. ;)

?Nie wiem jak była skonstruowana umowa ale jeżeli w zakresie był montaż kotla to musi być to montaż zgodnie z wymogami producenta z zabezpieczeniem przed zbyt niską temp powrotu wody na kocioł - I wszystko w temacie

Jezeli majster nie wie jak to kiepski majster

Pozdr.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Witam

sam osobiście przeanalizował bym dokładnie DTR czy kociołek może (powinien ) również pracować bez zaworów 3 lub 4 D . wszystko zależy od tego co producent zaleca :)

a jeśli mimo wszystko powierzasz wszystko instalatorowi to czemu pytasz ?

Opublikowano

Bo jak mi robil instalacje to ja niewiedzialem ze na powrot montuje sie zawor 3d lub 4d a on zamontowal jakis tani zawor umowe mialem podpisana na wykonanie calej instalacji i tyle ale chodzi mi o to czy jego obawiaskiem bylo zamontowac zawor 3d lub4d albo mnie o tym poinformowac o takiej mozliwosci bo jak czytam wasze fora to inni tez niemaja zamontowanego zaworu 3d lub 4d i montuja go pozniej