Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Zwracam się z prośbą o rozwianie mojego dylematu, który wzbudza we mnie trochę wątpliwości, bo po raz pierwszy uslyszałem opinię, która jest dla mnie trochę zaskakująca.

Otoż od serwisu technicznego jednego z producentów sterowników (na tą chwilę pozostawmy bez nazwy producenta) otrzymalem informację że sterownik z protokołem PID i panel pokojowy (sterowanie temperaturą pieca i działaniem pompy CO/CWU) to zestaw, który nie powinien byś stosowany ze względu na poważne problemy z działaniem i nalezy stosować standardowe sterowniki (czyli ze zdefiniowanym na stałe parametrami częstotliwości/czasu/mocy dmuchawy w trybie przedmuchów).

Na chwilę obecną używam takiego zestawu do pieca miałowego, zasypowego (z którego jestem zadowolony więc nie bardzo wiem o co chodzi) a przymierzajac się do instalacji, w ukladzie, oddzielnej pompy CWU rozpocząłem poszukiwania dobrego sterownika z protokołem PID obsługującego obie pompy oraz panel pokojowy co w konsekwencji skończyło się na otrzymaniu powyższego stwierdzenia.

Czy ktoś ma logiczne wytłumaczenie takiego stanu rzeczy ?

A może czegoś do końca nie rozumiem ?

Z góry dziękuję za sugestie

Edytowane przez jmarecik
Opublikowano

Witam,

Kolego, straciłeś tyle czasu a nie napisałeś/nie dowiedziałeś się najważniejszego.

Jakie przykładowe "poważne" problemy.

Dowiedz się tego jeszcze raz od serwisu, bo z podanymi dotąd argumentami nikt poważny dyskutował nie będzie.

I jeszcze jedna niekonsekwencja.

Znalazłeś sterownik obsługujący jednocześnie:

1. Kocioł przy użyciu PID (to nie jest protokół tylko algorytm).

2. Panel pokojowy.

Czyli producent coś takiego zrobił a następnie zakazał użytkować....

Przyznasz, że dziwne ;)

Opublikowano

co do dodatkowych informacji ....

1/ producent którego sterownik z PID'em (i panelem pokojowym) używam w tej chwili nie produkuje (tak przynajmniej wynika z danych technicznych) sterownika z algorytmem PID obsługującego pompę CWU

2/ to nie od tego producenta otrzymałem informację od "nieprawidlowościach" działania takiego zestawu a od innego - nad którego sterownikiem się zastanawiam

kluczową dla mnie funkcją w odniesieniu do:

1/ panela pokojowego - jest wyłączanie pompy CO w momencie osiągnięcia zadeklarowanej temperatury w pomieszczeniu

2/ sterownika z algorytmem PID - jest brak konieczności ustawienia zdefiniowanych na stałe parametrów przedmuchu (czas/częstotliwość przedmuchów/prędkość dmuchawy).

w tej sytuacji (w odniesieniu jeszcze do Twojego posta), bo być może jestem w błedzie, czy praca w trybie "automatycznej" regulacji przedmuchów jest charakterystyczna TYLKO dla sterowników z algorytmem PID ?

Opublikowano

1/ producent którego sterownik z PID'em (i panelem pokojowym) używam w tej chwili nie produkuje (tak przynajmniej wynika z danych technicznych) sterownika z algorytmem PID obsługującego pompę CWU

Skoro jesteś zadowolony, to:

Kup osobny sterownik poniżej 100 zł, który obsługuje pompę cwu w odniesieniu do temp. kotła (2 czujniki temperatury) i tak będzie nie tylko najtaniej ale i najlepiej.

2/ to nie od tego producenta otrzymałem informację od "nieprawidlowościach" działania takiego zestawu a od innego - nad którego sterownikiem się zastanawiam

Ale rozumiem, że ich sterownik taką funkcjonalność ma ale zabraniają używać (niech podadzą przykład/y, to jest ciekawe co tam nawymyślali fachowcy).

1/ panela pokojowego - jest wyłączanie pompy CO w momencie osiągnięcia zadeklarowanej temperatury w pomieszczeniu

Taki rodzaj sterowania powoduje nieprzyjemne odczucia dla mieszkających.

Należałoby zastosować lepszy sterownik pokojowy: Tybox, Diana itp. Wtedy będzie przyjemnie (pod warunkiem, że rury nie stukają przy zmianach temperatur wody).

w tej sytuacji (w odniesieniu jeszcze do Twojego posta), bo być może jestem w błedzie, czy praca w trybie "automatycznej" regulacji przedmuchów jest charakterystyczna TYLKO dla sterowników z algorytmem PID ?

Ogólnie można tak powiedzieć, PID to najłatwiejszy sposób osiągnięcia takiego efektu, dlatego nikt inaczej nie robi.

Opublikowano

Skoro jesteś zadowolony, to:

Kup osobny sterownik poniżej 100 zł, który obsługuje pompę cwu w odniesieniu do temp. kotła (2 czujniki temperatury) i tak będzie nie tylko najtaniej ale i najlepiej.

o i to jest coś o czym wogóle nie pomyślałem a wydaje się, że jest rozwiązaniem moich problemów.

Myślisz, jak mniemam o czymś takim: http://www.sterownik...niki/cs-12.html

Ale rozumiem, że ich sterownik taką funkcjonalność ma ale zabraniają używać (niech podadzą przykład/y, to jest ciekawe co tam nawymyślali fachowcy).

nie, z rodziny ich sterowników z algorytmem pid żaden nie ma złącza do sterownika pokojowego a na pytanie "dlaczego ? i czy jest taka opcja" odpowiedź brzmiała iż taki zestaw powoduje niekontrolowany wzrost temperatury pieca i/lub niekontrolowane jego wygaszanie (czyli ze skrajności w skrajność)

Taki rodzaj sterowania powoduje nieprzyjemne odczucia dla mieszkających.

Należałoby zastosować lepszy sterownik pokojowy: Tybox, Diana itp. Wtedy będzie przyjemnie (pod warunkiem, że rury nie stukają przy zmianach temperatur wody).

nieprzyjemne odczucia ?

przejrzałem specyfikację Tybox (model 710) i nie widzę tam nic w czym mógłby mi pomóc jesli założymy że chcialbym mieć przez 24h/7d taką samą temperaturę w pomieszczeniu ?

Opublikowano

nie, z rodziny ich sterowników z algorytmem pid żaden nie ma złącza do sterownika pokojowego a na pytanie "dlaczego ? i czy jest taka opcja" odpowiedź brzmiała iż taki zestaw powoduje niekontrolowany wzrost temperatury pieca i/lub niekontrolowane jego wygaszanie (czyli ze skrajności w skrajność)

Nie przejmuj się, nie wiedzą o czym mówią.