sambor Opublikowano 26 Stycznia 2013 #1 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Chciałbym poruszyć ważny temat a mianowicie izolację rur w waszych kotłowniach i nie tylko kotłowniach : Grubość izolacji cieplnej obecnie reguluje rozporządzenie Ministra infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki 690 z 2003 r. nr 33, poz. 270 oraz z 2004 r. nr 109, poz. 1156). rozporządzenie weszło w życie z dniem 1 stycznia 2009 r. Wg tego rozporządzenia izolacja cieplna przewodów rozdzielczych i komponentów w instalacjach centralnego ogrzewania, ciepłej wody użytkowej (w tym przewodów cyrkulacyjnych) Powinna wynosić Dla rur o średnicy wewnętrznej do 22 mm - minimalna grubość izolacji cieplnej z materiału[ 0,035 W/(m×K)*] -20mm Dla rur o średnicy wewnętrznej od 22 do 35 mm - minimalna grubość izolacji cieplnej z materiału[ 0,035 W/(m×K)*] - 30mm Dla rur o średnicy wewnętrznej od 35 do 100 mm - minimalna grubość izolacji cieplnej z materiału[ 0,035 W/(m×K)*] - równa średnicy wewnętrznej rury Dla rur o średnicy wewnętrznej ponad 100 mm - minimalna grubość izolacji cieplnej z materiału[ 0,035 W/(m×K)*] - 100mm Pozdrawiam ciepło :) Cytuj
mlodzieniec Opublikowano 27 Stycznia 2013 #2 Opublikowano 27 Stycznia 2013 To wymiary dla rur zewnętrznych. Dla wewnętrznych bez narażenia na czynniki atmosferyczne są o połowę mniejsze. Pozdrawiam również :) Cytuj
sambor Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor #3 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Mylisz się. Wystarczy sprawdzić http://www.administr...sytuowanie?p=25 A nie wpuszczać innych w błąd, Pozdr. Cytuj
pasik1002 Opublikowano 29 Stycznia 2013 #4 Opublikowano 29 Stycznia 2013 byłem ostatnio na szkoleniu z termaflexu i też był poruszany ten temat. i wszyscy instalatorzy którzy byli na tym szkoleniu uznali iż ten kto robił to rozporządzenie nie miał o tym zielonego pojęcia :) oczywiście wszystkie zawory i kolana powinny być tak samo zaizolowane. a pytanie kto z instalatorów robi taką średnicą izolacje ?? Cytuj
sambor Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor #5 Opublikowano 29 Stycznia 2013 To po co te szkolenia jak instalatorzy wiedzą lepiej bez szkolenia. Takimi grubościami izolacji robotę od 2 lat sam robię i nie ma problemu. Klient chce zgodnie z przepisami , płaci i co więcej, jeszcze jak ma upierdliwego inspektora nadzoru to musisz tak zrobić bez szemrania. ;) A u siebie mam jeszcze grubiej , tylko kotłownia w 30mm izolacji, rury przesyłowe - pianka 30 + wełna ile weszło na rurę . na moim grzaniu lub CWU Co mam płacić za straty na moim grzaniu lub CWU. :P Pozdr Cytuj
Sławek D. Opublikowano 3 Lutego 2013 #6 Opublikowano 3 Lutego 2013 Witam, mam zmontowaną wężownicę schładzającą na kotle, czy też należ zaizolować? Cytuj
sambor Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor #7 Opublikowano 3 Lutego 2013 Jeżeli przez nią na co dzień przepływa czynnik grzewczy ( woda) to tak. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi