damian85 Opublikowano 25 Stycznia 2013 #1 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Witam, w tym roku pierwszy raz palę w piecu CO (Heiztechnik Q PLUS 15kw), pale węglem(groszek), drewnem lub miałem w zależności od pogody/czasu. Chciałbym sie dowiedziec w jaki sposób prawidłowo palić miałem. Ja robie tak: wsypuje caly worek (25kg) do pieca, na to troche drewna/papierów i rozpalam. I w ten sposób czas palenia wynosi ok 15 -20h (zalezy od temp na zawnatrz). Pod koniec palenia w piecu mimo ze w piecu jest jeszcze dosc sporo żaru to temp wynosi ok 35-40 stopni. I teraz moje pytanie: czy mozna ten zar jeszcze w jakis sposob rozpalic czy jest to juz po prostu rozżarzony popiol? Ja na ogól wyrzucam to wszystko z pieca i rozpalam od nowa iwrzucam na wierzch troche tego zaru. Cytuj
pepito82 Opublikowano 25 Stycznia 2013 #2 Opublikowano 25 Stycznia 2013 To raczej w większości rozżarzony popiół, ale można wyciągnąć z niego jeszcze resztkę energii dokładając trochę suchego drobnego drewna. Póki taki żar trzyma się kupy nie warto go rozgarniać bo cały spadnie w popielnik tylko lepiej podrzucić mu trochę drewna, które rozpali się od tego żaru, wzmoże ciąg kominowy i całość dopali się bez resztek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.