Skocz do zawartości
IGNOROWANY

bojler CWU i kocioł zawory zwrotne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów! TO moj pierwszy post :rolleyes:, nie wypowiadałem sie jeszcze, ale uważnie czytam Wasze wypowiedzi, ktore BARDZO mi pomogły w wykonaniu CO, proszę o opinie i słowa krytyki, co zmienic? co usprawnić? Mam zamiar dołozyc nadmuch i sterownik do pieca na dwie pompy, na rys zaznaczyłem miejsca gdzie mam zamiar zamontowac zawory zwrotne, jeden juz zakupiłem (mosiężny klapowy na pozioma rure) i zastanawiam sie nad drugim jaki zastosować. Chyba nie mam wyboru musi to byc ze spręzyna na pion, czekam na wypowiedzi wachowców, dziękuje;)

post-1968-1225998692_thumb.jpg

post-1968-1225998924_thumb.jpg

Opublikowano

1. piec Kamen 1,5 z dolnym spalaniem (troche przewymiarowany, ale mam zamiar zagospodarowac poddasze i dlatego na taki sie zdecydowałem) w tej chwili to ok 80m2 do ogrzania potem ok 150m2

2. grzejniki aluminiowe, na całej powierzchni 60szt zeberek + na 3m2 w łazience podłogówka z pexy + 1szt grzejnik łazienkowy (suszarka)

3. wszysto na rozdzielaczu, od rozdzielacza PEXa do grzeników 16mm, do rozdzielacza miedź

4. rozdzielacz powieszony w kotłowni zaraz nad piecem, tylko tam znalazłem na niego miejsce i wydaje mi sie ze to dobre miejsce, poniżej grzjników a nad piecem

5.wyjście z pieca ocynkiem, 6/4 od razu zredukowane na 5/4 potem zawór 4d i do rozdzielacza miedź 28mm (to widac na zdjęciu) następnie pompka OHI 25/60 z zaworem różnicowy zamontowanym poziomo

6.odpowietrzniki wkrecone w rozdzielacz na zasilaniu i powrocie po 1szt i oczywiscie na grzejnikach

7. naczynie wzbiorcze ze stali nierdziewnej 20l okrągłe umieszone przed zejsciem do kotłowni (poprowadziłem jedna rura wzbiorcza 22mm, wsi przy suficie nad grzejnikami ok 1m)

. bojler to Galmet 200L z węzownica spiralna pionowy, pompka do zasilania bojlera to OHI 25/40 (to raczej bład powinna byc pompka do CWU ale te sa o wiele droższe)

Jeśli cos opisuje niezrozumiale prosze pytac;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeżeli jeszcze aktualne ....

Co do zamontowania zaworów rozumiem, że chcesz zamontować zawory zwrotne na obwodzie do bojlera. Z rysunku wynika że chcesz zamontować 2 szt.

Moim zdaniem jeden w zupełności wystarczy.

Jeden i w dowolnym miejscu na obwodzie bojlera, najlepiej za pompą (od bojlera)

pompka OHI 25/60 z zaworem różnicowy zamontowanym poziomo

Nie jestem specjalistą w temacie, ale wydaje mi się że tego typu zawory montuje się w pionie (choc może ...)

Opublikowano

Witaj

Zauważyłem:

- błąd zawór różnicowy z kulką poziomo - źle!!! pompa pompuje a woda wraca przez zawór różnicowy.

Tak nawiasem mówiąc nie ma możliwości działania grawitacyjnego w obiegu CWU za mała różnica poziomów wytnij wszystko i pompa na wprost

- zestaw pompowy to przed pompą filtr siatkowy, a za pompą zawór zwrotny

- potrzebujesz tyle zaworów zwrotnych ile masz pomp więcej nie potrzeba

- teraz to już za późno, ale nie powinno się mieszać miedzi i aluminium

- rura wzbiorcza o średnicy wewnętrznej nie mniej niż 25mm czyli rura miedziana fi 28mm lub stal 1'

- jeśli chodzi o wątpliwości związane z CWU rodzaj pompy - pompa jest OK.

Narysuj schemat instalacji bo z fotki niektórych szczegółów nie widać. Jak podłączysz poddasze to naczynie wzbiorcze do góry około 1 m nad grzejnikami.

Pozdrawiam

Opublikowano

U mnie zawór różnicowy jest w poziomie i jak najbardziej funkcjonuje. Na tym forum ktoś pisał już, że te zielone bez problemu działają w takiej pozycji. Działa tutaj różnica ciśnień za i przed pompą (zresztą jak sama nazwa wskazuje).

Opublikowano

Witam,

Tak naprawdę to wszystko zależy od konstrukcji wewnętrznej tego zaworu. Kolor ich tak naprawdę jest nieważny. Spotkałem się z takimi, które w tym "rozszerzeniu" miały tylko kulkę z tworzywa i te nie nadawały się do pracy w poziomie. Nowsze zawory maja wewnątrz coś w rodzaju prowadnicy dla tej kulki utrzymując ją w osi wlot - wylot z zaworu i te mogą pracować w poziomie. Niemniej zawory różnicowe mają jedną wadę: hałasują w momencie załączenia pompy - w instalacji słychać wtedy mniej lub bardziej głośny stuk. Osobiście wolę stosować zawory zwrotne klapowe. Wada: cena i montaż tylko w poziomie.

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano
U mnie zawór różnicowy jest w poziomie i jak najbardziej funkcjonuje. Na tym forum ktoś pisał już, że te zielone bez problemu działają w takiej pozycji. Działa tutaj różnica ciśnień za i przed pompą (zresztą jak sama nazwa wskazuje).

Witaj Marcin,

Ostatnio montowałem idealnie taki sam, jak ten z fotki, i specjalnie zwróciłem uwagę na ulotce producenta wskazanie było jednoznaczne jeżeli chodzi o sposób montażu - pionowo, ale nie neguję, że może on również działać pod innym kontem.

Pozdrawiam

trumoter

Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczów! TO moj pierwszy post :), nie wypowiadałem sie jeszcze, ale uważnie czytam Wasze wypowiedzi, ktore BARDZO mi pomogły w wykonaniu CO, proszę o opinie i słowa krytyki, co zmienic? co usprawnić? Mam zamiar dołozyc nadmuch i sterownik do pieca na dwie pompy, na rys zaznaczyłem miejsca gdzie mam zamiar zamontowac zawory zwrotne, jeden juz zakupiłem (mosiężny klapowy na pozioma rure) i zastanawiam sie nad drugim jaki zastosować. Chyba nie mam wyboru musi to byc ze spręzyna na pion, czekam na wypowiedzi wachowców, dziękuje;)

kolego wstaw zamiazt zaworów kulowych przy pompach