Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W domu mam starą instalację CO otwartą. Do tej pory podłączony był do niej 30 letni piec żeliwny, który działał grawitacyjnie. Niestety się zepsuł i został wymieniony na nowy 12 KW z pompą obiegową i dmuchawą. Nowy piec znajduje się na poziomie grzejników. Rura od kotła odprowadzająca ciepłą wodę do instalacji łaczy się z rozgałęźnikiem jedna jego strona prowadzi do wszystkich grzejników w domu z wyjątkiem jednego, a druga do właśnie tego jednego grzejnika. Rura wzbiorcza zbiornika odpowietrzającego nieprzepływowego jest podłączona do sieci około 30 centymetrów w bok od przedmiotowego rozgałezienia po stronie instalacji doprowadzającej wodę do tego jednego grzejnika. I tu moje pytanie. Czy tak zamontowany zbiornik spełnia swoją rolę odpowietrznika? A jest to jedyne miejsce odpowietrzania całej instalacji, grzejniki nie mają żadnych odpowietrzników. W chwili obecnej wszystkie grzejniki grzeją równo na całej swojej powierzchni, ale trochę niepokoi mnie to, że podczas rozpalania rury dosyć głośno stukają przez jakieś dwie, trzy minuty po czym wszystko cichnie i jest normalnie, aż do momentu gdy chyba w okolicy kotła słychać nagłe przelewanie się wody, gdy kocioł i woda w rurach są już gorące. Trwa ono nie dłużej niż 20 sekund i ma charakter dwóch lub trzech osobno słyszalnych przelewów i jest dosyć głośne i zdarza się też, że owe przelewanie też ma miejsce gdy kocioł jest wygaszony a instalacja letnia. Z tym, że przy letniej instalacji słyszalny jest tylko jeden ciłągły przelew trwający do 5 sekund. W kwestiach instalacji CO jestem totalnym laikiem, więc mam nadzieję, że swoim wywodem w miarę jasno przedstawiłem sytuację.