Gość bartek86 Opublikowano 21 Grudnia 2012 #1 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Witam.Mam nietypowe pytanie.Mianowićie szukam miału w klasach 19-25 który ma NAJWIĘCEJ siarki. Szukam i szukam i wszędzie mniejwiecej w tych samych granicach.Bardzo pilna sprawa.Jeśli ktoś wie to prosze o podanie z jakiej kopalni.Pozdrawiam Bartek. Cytuj
Gość jacek61 Opublikowano 21 Grudnia 2012 #2 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Witam Można to znaleźć na stronach KWSA w zakładce oferta. Najwięcej siarki ma miał II 18MJ z Ziemowita od 1,2 do 1,4%. Podobnie miał II z Południowego Koncernu węglowego. Generalnie ilośc siarki zależy od kopalni i od gatunku miału im drobniejszy i mniej kaloryczny ma jej więcej. A można wiedzieć do czego kolega to potrzebuje, chyba nie chce otruć sąsiada :ph34r: . Pozdrawiam Cytuj
gerix Opublikowano 21 Grudnia 2012 #3 Opublikowano 21 Grudnia 2012 czeski komorany też ma sporo :) Cytuj
Gość bartek86 Opublikowano 22 Grudnia 2012 #4 Opublikowano 22 Grudnia 2012 JACEK Dzięki za podpowiedz. Klient prosił mnie zebym załatwił miał o najwiekszej siarce.Szczerze mówiąc sam nie wiem dlaczego takie wytyczne... Jak bede wiedział wiecej dlaczego chce taki to napisze po świętach. GERIX czeski odpada. Dzięki za podpowiedz Pozdrawiam i Wszystkiego dobrego na święta! Cytuj
kabajo6 Opublikowano 30 Grudnia 2012 #5 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Może robi jaką bombę?Zwykle wszyscy chcą jak najmniej siarki. Cytuj
gerix Opublikowano 30 Grudnia 2012 #6 Opublikowano 30 Grudnia 2012 może myśli że im więcej siarki tym większa kaloryczność węgla, w końcu siarka kojarzy się z zapałkami :) Cytuj
sambor Opublikowano 30 Grudnia 2012 #7 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Z zapałkami to się kojarzy bajka "Dziewczynka z zapałkami" Ch Andersena. :P a nie siarka. Może chce sprawdzić skuteczność jakiegoś wynalazku na utylizację spalin ze związkami siarki? Nie wiem jaka musiałaby być kaloryczność samej siarki aby jej zawartość miała wpływ na kaloryczność węgla? z resztą przytoczę wzór na spalanie węgla przyjmowany na zajęciach z techniki cieplnej: Wartość opałowe składników palnych paliwa wynoszą: węgiel ? 34000 kJ/kg; wodór ? 121500 kJ/kg; siarka ? 10500 kJ/kg. Wu= 34000c +121500 [H-Op/8] +10500s ?2510[ w+9/8Op] KJ/kg Wzór ten daje wyniki przybliżone; są one najbardziej poprawne dla węgla kamiennego.Udział całkowity wodoru w paliwie zmniejszony został o ilość wodoru, który mógł się związać z wolnym tlenem znajdującym się w paliwie i dlatego H-Op/8 oznacza tzw. ?wodór wolny" do spalania . Z tego też powodu w ostatnim wyrazie wzoru do udziału wilgoci należy dodać ilość pary wodnej powstałej w reakcji wiązania wolnego tlenu paliwa z wodorem. Pozdr. Ps Może ktoś chce się pozbyć kolejnego smoka i w bajkach znalazł stary krakowski sposób na smoka - z braku siarki napcha barana miałem wysokosiarkowym i smok zdechnie jak to w bajce było :lol: :lol: :lol: 1 Cytuj
KazioWihora Opublikowano 30 Grudnia 2012 #8 Opublikowano 30 Grudnia 2012 5kg siarki w worku kosztuje około 20-25zł, dosyp klientowi do miału ze 2 worki na tonę, będzie zadowolony :lol: Cytuj
Gość bartek86 Opublikowano 3 Stycznia 2013 #9 Opublikowano 3 Stycznia 2013 hehe dobry pomysł.Spytałem klienta poco mu tyle siary to coś bełkotał o kominie,ze taki juz kiedś kupował i był ok,hmm no o kominie to rozumiem to jak mu uwali komin to ja niebede stawiał nowego komina,,, ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi