Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stukanie Pukanie Stuk W Grzejniku.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam.

od tygodnia zmagam sie z dziwnymi dzwiekami w grzejniku.

co jakis czas glosniej stuknie (jakby ktos mlotkiem uderzyl) a tak to bardzo czesto sluchac glosy jakby cos kapalo tylko w wersji metalicznej ;)

jest to bardzo uciazliwe szczegolnie w nocy.

jesli chodzi o jakies ustawienia pomp to nic nie bylo zmieniane. pompa C.O 2 bieg pompa CWU 3 bieg.

regulowalem obie na roznych biegach i nic nie pomoglo.

modyfikacji w instalcji nie robilem.

grzejniki w pelni odpowietrzone.

cisnienie wody na manometrze przy piecu w normie (takie jak mialem kazdego sezonu)

wode dolewalem 2 razy w ciagu pierwszych dwoch tygodniu uzytkowania pieca, wiec napewno jest jej w miare

Edytowane przez dsz1985
Opublikowano

Jest to na jednym grzejniku? Spróbuj go zamknąć na chwilę i słuchaj czy przestanie.

Opublikowano

czy w czasie stukania zmienia się temperatura zasilania? Bo wygląda to na pracę instalacji pod wpływem różnicy temperatury na zasilaniu w samym grzejniku. moze to być jakiś uchwyt gdzie przesuwa się rura lub grzejnik po zawieszkach

Opublikowano

Pewnie temperatura na wyjściu nie jest stała, grzejnik to się nagrzewa, to stygnie - i takie odgłosy wydaje, też czasem jak w nocy mi strzeli to się obudzić można. Najbardziej w duże mrozy to słychać.

Opublikowano

Pewnie temperatura na wyjściu nie jest stała, grzejnik to się nagrzewa, to stygnie - i takie odgłosy wydaje, też czasem jak w nocy mi strzeli to się obudzić można. Najbardziej w duże mrozy to słychać.

to raczej nie roznica temperatur. nie mam duzej roznicy miedzy zasilaniem a powrotem. na poczatku sezonu mialem i nic nie stukalo.

Z rana dolalem wody i teraz czekam az sie wszystko dogrzeje i zobaczymy czy bedzie stukac. nie ukrywam rano jak sie obudzilem w 2 kaloryferach "kapalo" i to ciaglym dzwiekiem. na chwile obecna jest cisza, ale tez wiadomo wzrasta poziom halasu wewnatrz jak i na zewnatrz takze to jest mniej slyszalne. jak piec sie dogrzeje to dam znac.

czy w czasie stukania zmienia się temperatura zasilania? Bo wygląda to na pracę instalacji pod wpływem różnicy temperatury na zasilaniu w samym grzejniku. moze to być jakiś uchwyt gdzie przesuwa się rura lub grzejnik po zawieszkach

obszedlem wszystkie rurki sprawdzone 2 razy. wszystko sie trzyma i nic nie ociera
Opublikowano

Te grzejniki są nowe czy mają już kilka sezonów za sobą? Choć moje po dekadzie czasem tak pykają. Jak piec się rozgrzewa to i grzejniki, a metal to takie tworzywo, że pod wpływem ciepła się rozszerza, gdy stygnie kurczy. Mnie nie chodziło o różnicę między zasilaniem a powrotem, tylko czy z kotła na grzejniki masz stale podawaną taką samą temperaturę? Bo np. u mnie ona się waha od 48 do 60 stopni, i podczas tych wahań są słyszalne małe stuki, puki, strzały itp. Nie ma co się przejmować, jeśli woda nie leje się z grzejnika to potraktuj to "ten typ tak ma". Ja tak zrobiłem, bo w nerwicę bym się wpędził. Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

maja 5 lat. wiesz zignorowalbym to gdyby nie fakt ze jest to grzejnik w sypialni, gdzie w nocy jest to bardzo uciazliwe.

natomiast termostaty i glowice na grzejnikach mam wszedzie nowe. ale tak jak wczesniej pisalem pale juz grubo ponad miesiac i dopiero teraz to wyszlo

Edytowane przez dsz1985
Opublikowano

Podczas wzrostu temperatury następują wydłużenia materiału rur. Powoduje to powstawanie naprężeń. Uchwyty, zawieszki grzejników przeciwstawiają się tym naprężeniom. Przy wzroście naprężeń jest punk krytyczny który powoduje, że uchwyt , zawieszka puszcza i rurka ulega skokowemu wydłużeniu. Te wydłużenia nie są wielkie ale wystarczające aby powstał metaliczny stuk. Tak to w skrócie wygląda. Można sprowokować taką reakcję poprzez zamkniecie termostatu aż do ostygnięcia grzejnika i gwałtowne otwarcie. powinny pojawić się stuki. W celu zwiększenia efektu można podnieść temperaturę zasilania. Miejsce powstawania naprężeń trudno jest nieraz znaleźć, ale można zweryfikować (podczas w/w eksperymentu), samo miejsce zaś próbować zlokalizować w miejscach styku z uchwytami lub zawieszkami. Takie stuki mogą występować tak przy nagrzewaniu jak i stygnięciu instalacji (kurczenie się instalacji). a jak piszesz doszły termostaty i one poprzez przymykanie i otwieranie powodują zmiany temperatury w instalacji. Przy cieplejszych dniach (początek grzania) nie było większych różnic temperatur.

Opublikowano

Sprawdź czy grzejnik wisi poziomo lub czy strona z odpowietrznikiem jest wyżej.

Możliwe że to powietrze tam wlazło i nie chce wyjść.

Dodatkowo grzejnik nie powinien byc montowany na sztywno, powinien mieć możliwość przesuwanie się na uchwytach - nawet o 1-2mm

Pozdr.

Opublikowano (edytowane)

1. nie jest to spowodowane napewno dzialaniem pompy CWU, oraz pompy cyrkulacyjnej czyli calego ukladu grzania CWU.

2. co prawda stuki TE GLOŚNE ustaly przynajmniej na dluzszy czas a zarazem jak juz wystepuja nie sa takie glosne.

3. to cale "skraplanie" dzieje sie gdy doplywa goraca woda do grzejnika! co trwa kolo 20-40 sekund. po czym ustaje. teraz pozostaje pytanie jak to wyelimininowac.?

akurat rurki, ktore ida do mnie do pokoju na pietrze w dolnym pokoju sa na wierzchu (nie wyremontowany pokoj) wiec probowalem podczas stukania jest przytrzymac, czy to postutkowalo ? nie bardzo moze w 5 % mniej stukalo. Nastepnie rurki ida w sufi w otulinie wiec nie maja za bardzo duzego styku z czym kolwiek glowa rura.

U mnie w pokoju jest to najbardziej slyszalne w okolicy termostatu.

Wiec to grzejnik lub glowica. W pokoju na dole ledwo ledwo slychac te stuki.

Edytowane przez dsz1985
Opublikowano

Musiałbyś mieć zawsze jednakową temperaturę wody w grzejniku, by się nic nie rozszerzało ani kurczyło. Gdy masz termostaty, to tak nie będzie, bo głowica to się otwiera, to zamyka. Wyrzucenie termostatu też nie da wiele, mam zwykły zawór kulowy i też czasem stuka. Śpij ze stoperami w uszach.

Opublikowano

widzisz wiec jak na dłoni,że to naprężenia termiczne. czy przy zawieszkach grzejnika są na styku z uchem grzejnika plastikowe uszka które separują uchwyt od zawiesia grzejnika? Brak tychże może również powodować generowanie się dźwięku.

Opublikowano

ide w twoim kierunku guitar poniewaz kaloryfer obok, ktory jest podlaczony z dolnego pietra tym samym zasilaniem rowniez podstukuje co jest pewnie przyczyna jakiegos ocierania

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

od 7 dni nic sie "nie leje" raz czy tam 2 razy dziennie moze cos stukie ale na tym koniec.

samo z siebie przestalo po ponad 10 dniach meczarni. w tym czasie nie robilem zmian w ustawieniach pieca ani nie poprawialem czegokolwiek w istalacji CO