Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Parę miesięcy temu u mnie w domu został wymieniony piec z zasypowego na piec z podajnikiem (Heitz 24kW + komputer Plum3 bodajże - poprawię jutro rano jak sprawdzę).

Pierwsza i najważniejsza rzecz: mimo iż na piecu jest 65 stopni np. wyjściowa temp. na kaloryferach jest mniej niż 40 stopni a kaloryfery są ledwo ciepłe. Ma ktoś może jakiś pomysł co jest nie tak?

Druga rzecz jest taka: kocioł mi wręcz połyka węgiel (Na Fuzzy Logic idzie 1,5-2 worków po 25kg na dobę) zaś na manualnym trybie z kolei nie udaje mi się wyciągnąć temp. wyżej niż 45-50 stopni - tu chciałbym zapytać o jakiś ustawienia albo porady jak co ustawić gdyż nie bardzo się orientuję co z czym i dlaczego:)

Dokładne info co do ustawień dmuchawy + czasu podawania itp dam jutro jak już będę w domu. Na manualu dmuchawa chodziła zazwyczaj na około 35-45%. Czas podawania około 8s na 75sek przerwy. Są to jednak info z pamięci więc skoryguję jutro posta około południa.

Na FL korekta nadmuchu jest 85-90%

Pozdrawiam

Nisstyre

Opublikowano

Czas podawania około 8s na 75sek przerwy.

Witam.

Ustaw 8/50 i dostosuj do tego powietrze, żeby się ładnie paliło.

Wtedy powinien do zadanej temp. dociągnąć.

Opublikowano

Witam.

Parę miesięcy temu u mnie w domu został wymieniony piec z zasypowego na piec z podajnikiem (Heitz 24kW + komputer Plum3 bodajże - poprawię jutro rano jak sprawdzę).

Pierwsza i najważniejsza rzecz: mimo iż na piecu jest 65 stopni np. wyjściowa temp. na kaloryferach jest mniej niż 40 stopni a kaloryfery są ledwo ciepłe. Ma ktoś może jakiś pomysł co jest nie tak?

Druga rzecz jest taka: kocioł mi wręcz połyka węgiel (Na Fuzzy Logic idzie 1,5-2 worków po 25kg na dobę) zaś na manualnym trybie z kolei nie udaje mi się wyciągnąć temp. wyżej niż 45-50 stopni - tu chciałbym zapytać o jakiś ustawienia albo porady jak co ustawić gdyż nie bardzo się orientuję co z czym i dlaczego:)

Dokładne info co do ustawień dmuchawy + czasu podawania itp dam jutro jak już będę w domu. Na manualu dmuchawa chodziła zazwyczaj na około 35-45%. Czas podawania około 8s na 75sek przerwy. Są to jednak info z pamięci więc skoryguję jutro posta około południa.

Na FL korekta nadmuchu jest 85-90%

Pozdrawiam

Nisstyre

fuzzy logic jest najgłupszą aplikacją jaką ktoś nieznający tematu wymyślił a sam takiej głupoty nie wymyslił to musiała cała rodzina na tym myslec jak tak prosty proces zepsuć: wyłacz te funkcję i zrób normalne ustawienia np podawanie 5s ,przerwa 30s i dmuchawa na 60-100% przesłona otwarta na max
Opublikowano

Okej zrobię według rady. Pozostaje mi tylko kwestia słabo nagrzewających się kaloryferów. Przykład z dzisiaj: na kotle 65+ stopni, temperatura na wyjściu około 35-40 stopni co owocowało chłodem w domu (domek jednorodzinny).

Zastanawiam się jak ustawić pompę (ma 3 stopniową regulację; obecnie jest na "dwójce". Zmieniałem tez na "jedynkę" ale nie zmieniało to za bardzo nic. Od razu dodam, że kaloryfery są odpowietrzone i odkręcone na maxa więc kompletnie nie mam pojęcia co się dzieje.

Pozdrawiam

Niss

Opublikowano

Okej zrobię według rady. Pozostaje mi tylko kwestia słabo nagrzewających się kaloryferów. Przykład z dzisiaj: na kotle 65+ stopni, temperatura na wyjściu około 35-40 stopni co owocowało chłodem w domu (domek jednorodzinny).

Zastanawiam się jak ustawić pompę (ma 3 stopniową regulację; obecnie jest na "dwójce". Zmieniałem tez na "jedynkę" ale nie zmieniało to za bardzo nic. Od razu dodam, że kaloryfery są odpowietrzone i odkręcone na maxa więc kompletnie nie mam pojęcia co się dzieje.

Pozdrawiam

Niss

wklej foto instalacji kotłowni
Opublikowano (edytowane)

@Smok jest. cała instalacja jest na zdjęciach jakby co=]

Ciśnienie jest na 0,8.

Pompa cwu jest na "jedynce".

Pompa do kaloryferów jest na "dwójce".

Wczoraj i dzisiaj palimy samym drewnem - na wieczór rozpalam na groszek.

W razie co jestem przy kompie cały czas więc mogę walczyć z tym dzisiaj.

Wczoraj przestawiłem zawór czterodrogowy na takie ustawienie jak widać na zdjęciu (był na 3) - temp skoczyła do góry ale nie wiem czy dobrze zrobiłem;)

Pozdrawiam

Niss

post-40007-0-49710900-1355648962_thumb.jpg

post-40007-0-18593400-1355648969_thumb.jpg

post-40007-0-16607500-1355649012_thumb.jpg

Edytowane przez Nisstyre
Opublikowano

I po raz kolejny brak inf od pytającego - ile można wyciągać od ludzi co mają w instalacji?

Jak to tajemnica co masz w instalacji to nie pytaj o rozwiązanie Swojego problemu,

Jeżeli chcesz porady to max wiedzy o instalacji na samym początku. a nie jak powyżej - dopiero w 7 poście wychodzi co i jak.

Pozdr.

Opublikowano

Wczoraj przestawiłem zawór czterodrogowy na takie ustawienie jak widać na zdjęciu (był na 3) - temp skoczyła do góry ale nie wiem czy dobrze zrobiłem;)

Właśnie tym zaworem regulacyjnym zmienia się temperaturę na dom.

Opublikowano (edytowane)

@Sambor: Nie było mnie wczoraj w domu więc nie mogłem dać zdjęć ani dokładnego info. Wiedziałem, że jest zawór ale dopiero rano dzisiaj mogłem odpisać i dać zdjęcia. Jak wróciłem do domu o tej 2 w nocy to rozpaliłem jeszcze piec i przestawiłem ten nieszczęsny zawór by sprawdzić efekty.

Poza tym... piec i instalację mam od niedawna i po prostu szukam porad u ludzi, którzy wiedzą więcej niż ja (Ci "magicy" co mi go instalowali i się podobno na tym znali praktycznie nic mi nie wyjaśnili co do palenia w zimie -.-')

@Vernal: Dziękuję w takim razie za informację :) jest na 6.

Dzisiaj na wieczór wracam do groszku. Przeczytałem temat o paleniu w retortowych w całości i zastanawia mnie jedno: Zacznę od ustawienia 5/30-40 ale pomysłu na ile ustawić przerwę w nadzorze to nie mam pojęcia (obecnie 25 minut - myślę czy nie zejść do 15 minut). Są jakieś zależności np od czasu podawania i przerwy w pracy? na samym początku eksperymentowałem na manualu ale nie mogłem dobić do zadanej a spieki miałem okrutne.

Pozdrawiam

Niss

Edytowane przez Nisstyre
Opublikowano

Ja także mam pewne wątpliwości a w zasadzie UWAGI.

Od paru dni w innym temacie poruszany jest problem z "pożarem kotła".

W Twojej instalacji widocznej na zdjęciach nie widać najważniejszej z rur, a mianowicie rury do naczynia wzbiorczego. Jest za to masa zaworów odcinających skutecznie instalacje CO od kotła na paliwo stałe.

A Ty wspominasz jeszcze, że palisz drewnem. Poproś fachowców by poprawili fuszerkę.

Opublikowano

Jest układ zamknięty. Wybaczcie moje niedopatrzenia co do informacji: nie wiem do końca co jest potrzebne. Ostatni raz jak poprosiłem o pomoc miałem stary piec zasypowy i wystarczyły same zdjęcia i przekrój poprzeczny pieca.

Co do palenia drewnem: palimy drewnem jak jesteśmy wszyscy w domu by trochę zaoszczędzić gdyż ilość spalanego groszku była kosmiczna (około 45-50kg na dobę). Jeżeli wypunktujecie mi informacje, których mam udzielić to zaraz się wezmę do roboty i wszystko podam:)

Opublikowano

Na zdjęciach widać zawór bezpieczeństwa i manometr wpięte bezpośrednio w powrót kotła, tylko nie widać naczynia przeponowego, masz takowe?

Co do podtrzymania to są dwie szkoły, albo częste aby utrzymać ładny kopczyk, dobrze rozpalony tak aby po przejściu w tryb pracy kocioł odrazu palił z dużą mocą, albo jak najdłużej żeby nie wietrzyć kotła a nadrabiać w trakcie pracy, dłuższe dochodzenie do optymalnych parametrów pracy. Zależy jeszcze jak długie przestoje masz i z jaką mocą palisz, parametry trzeba dobrać do konkretnego przypadku.

Opublikowano

Przeponowe jest za ścianką na lewo od pieca-może 2m (jak nie mniej) od pieca.

Po nocy doszedłem do takich ustawień:

Podawanie: 10s

Przerwa: 40s

Przerwa w nadzorze: 15 minut

Dmuchawa: 50% otwarta, 35% mocy

Problem w tym, że bardzo długo zajmuje mu dobicie do zadanej (od godziny męczy się by dobić z 55 na 60 stopni).

Obserwacje po nocy:

Na obecną chwilę wszelkie zmiany z otwarciem klapy dmuchawy/zmianą jej mocy/zamknięciem klapy dmuchawy owocują spadkiem temperatury i jeszcze dłuższym dobijaniem do zadanej.

Opublikowano

więc dokładniejsze info o mojej insatalcji:

Piec Heitz Eco 16kw ze sterownikiem Plum EcoMax 800

Powierzchnia 100mkw, dom piętrowy o grubym murze, nieocieplony (stare budownictwo)

Okna drewniane aczkolwiek szczelne.

Grzejników 12 w domu z zaworami termostatycznymi. Instalacja bez kryzowania ani zaworów kryzujących.

Obecne ustawienia:

Podawanie: 10s

Przerwa: 40s

Przerwa w nadzorze: 25 minut

Dmuchawa: 75% otwarta, 50% mocy

Zawór 4D na 3,5 ustawiony