ozorzyce Opublikowano 14 Grudnia 2012 #1 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Witam, od 3 tyg. posiadam kocioł MARCINIAK 20 kw. Problem w tym, że za dużo spala w ciągu doby - ok 40 kg. Dom ma ok 138 mkw + garaż 36. Pomimo niskiej temperatury zadanej na piecu 50C spala ok 40 kg/dobę. Grzejniki są średnio ciepłe. Odpowietrzałem już je 2 razy dla pewności. Zawór 3 dr ustawiony na 8 - tak polecił instalator CO. 2 pompy. Zdaję sobie sprawę, że są to informacje ogólne ale jestem laikiem w paleniu piecem. Jeśli bedzie trzeba to spiszę wszystkie parametry sterownika. Eko-groszek - wydaje mi się dobrej jakości (spala się prawie na popiół) Proszę o porady w tej sprawie, bo już nie wydalam staniem nad piecem (starciłem już ze 2 tyg na stanie nad nim :( Mogę równierz załączyć zdjęcia z paleniska jeśli są potzrebne. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 14 Grudnia 2012 #2 Opublikowano 14 Grudnia 2012 (edytowane) imienniku drogi mało informacji jak dom nowy to spali ile mu wsypiesz jak stary i nieocieplony bedzie trochę lepiej już na dzień dobry kocioł za duży nawet jak chałupa stara i nie ocieplona wrzuć te zdjęcia dodaj więcej informacji o domku i o kotle- sterownik, ustawienia, temperatury na kotle i na ukladzie, jaki układ CO- czy tylko kaloryferki czy również podłogówka, są termostaty na grzejnikach albo termostat pokojowy?. co znaczy wydaje Ci się że dobrej jakości opał? podaj źródło i parametry- jak czeski to nie spieka i nawet przy złym ustawieniu może nie być kalafiorów w popielniku ps instalatora nie słuchaj Edytowane 14 Grudnia 2012 przez TIMON120777 Cytuj
ozorzyce Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor #3 Opublikowano 17 Grudnia 2012 witam, dzis spisze wszystkie niezbedne informacje i dodam foty. Cytuj
MarekMazur Opublikowano 17 Grudnia 2012 #4 Opublikowano 17 Grudnia 2012 witam ja mam kocioł Marciniak 26kW dom 180m garaż 36m (lekko dogrzewany) sciana 30Leier P=W styropian 12cm moje ustawienia Pau 180s ofs 12 (w skali do 36) ppo 8 coc 6 cdp 35s bpo 10 (w skali do 36) temp na pecu 58 stopni piec dochodzi do 58 stopni pote podbija do 65 stopni po kilku godzinach gaśnie nie potrafi utrzymać żaru w podtrzymaniu pale grosszkiem Cytuj
ozorzyce Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor #5 Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) imienniku drogi mało informacji jak dom nowy to spali ile mu wsypiesz jak stary i nieocieplony bedzie trochę lepiej już na dzień dobry kocioł za duży nawet jak chałupa stara i nie ocieplona wrzuć te zdjęcia dodaj więcej informacji o domku i o kotle- sterownik, ustawienia, temperatury na kotle i na ukladzie, jaki układ CO- czy tylko kaloryferki czy również podłogówka, są termostaty na grzejnikach albo termostat pokojowy?. co znaczy wydaje Ci się że dobrej jakości opał? podaj źródło i parametry- jak czeski to nie spieka i nawet przy złym ustawieniu może nie być kalafiorów w popielniku ps instalatora nie słuchaj Witam, mam już parametry ustawień mojego pieca (sterownik SIGNUM 700 lub 7000 -test) jakiś nowy używają, bo widzę, że kolega powyżej ma jeszcze starego typu. NASTAWA PIECA - różnie raz 48, raz 50C (trochę mało wiem) DMUCHAWA obroty dmuchawy (4) temp. wył. dm. podt. (30C) czas dm. podtrz. (25sek) obr. dm. podtrz. (5) obr. dmuch. wzrost (0) PODAJNIK czas przesyp (0) krotn. podaw. (0) czas oczekiwania (10min) czas pauzy podtrz. (5min) czas kontr. obr. (15sek) czas inicjacji ruchu (4sek) CWU czas pracy CWU (10min) nast. kotła wzrost (2C) priorytet CWU (wył) tryb pracy CWU (zima) Temperatura nast CWU 42C HISTEREZA - ostatnio przestawiłem na 1 - fabrycznie było na 2 (jest efekt w postaci niższego spadku temp poniżej zadanej) Dom jest nowy, budowany z silki 24cm. W środku tynki cem-wap. Z zewnątrz ocieplone styropianem (12cm termoorganika) -jeszcze nie zaciągniete klejem. Dom posiada tradycyjne ogrzewanie (grzejniki) bez podłogówki. Grzejniki (purmo) posiadają głowice (ferro) z termostatem - bez termostatu pokojowego. Powierzchnia domu ok 140 m2 + podwójny garaż ok 38m2 (też grzejnik- ale na minimum) Opał - podobno pieklorz - bez miału. Zdjęć jeszcze nie mam bo po przeprowadzcce nie mogę znaleźć kabla do aparatu ale płomień jest żółty bez znacznych odchyleń w kierunku komina. Jakby jeszcze jakieś parametry były potzrebne to daj znać. Pozdrawiam Krzysiek. Edytowane 18 Grudnia 2012 przez ozorzyce Cytuj
user Opublikowano 22 Marca 2016 #6 Opublikowano 22 Marca 2016 ustawiłem według twoich parametrów ale mam pytanie, na ile strcza ci opału w podajniku, co ile gom uzupełniasz? Cytuj
Mariooki1986 Opublikowano 12 Grudnia 2016 #7 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Krzysiek jakie masz teraz parametry tego pieca na tym sterowniku signum 700 bo mam ten sam i potrzebuje pomocy Cytuj
ozorzyce Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor #8 Opublikowano 12 Grudnia 2016 co do zuzycia wszystko zależy od poziomu ustawienia głowic termostatycznych w pomieszczeniach - u mnie jest pomiędzy 2 a 3 co daje temperatury w pomieszczeniach około 21 a 22 C. przy takim ustawieniu + temperatura zadana na piecu 48C spalanie opału przy zasypie podajnika 3 worki ekogroszku wystarcza na około 4 dni. Cytuj
ozorzyce Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor #9 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Krzysiek jakie masz teraz parametry tego pieca na tym sterowniku signum 700 bo mam ten sam i potrzebuje pomocy a co dokładnie chcesz wiedzieć, bo temat jest obszerny ? Cytuj
Mariooki1986 Opublikowano 12 Grudnia 2016 #10 Opublikowano 12 Grudnia 2016 a co dokładnie chcesz wiedzieć, bo temat jest obszerny ? Dokładnie ustawienia sterownika od wentylatora do algorytmu pracy bo na żadnym forum jeszcze nikt przy tym sterowniku nie podał wszystkich parametrw jak ma ustawione?! Cytuj
ozorzyce Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor #11 Opublikowano 13 Grudnia 2016 podstawowe parametry bez zmian oprócz podajnika i dmuchawy. czas oczekiwania 12 lub 13 krotnośc podawania 3 czas pauzy podtrzymania 3,5 dmuchawa obroty dmuchawy 1 obroty dmuchawy podtrzymania 3 czas dmuchawy podtrzymania 15s histereza zmieniona na 1. pompa CO ustawiona na 2bieg pompa CWu ustawiona na 2 bieg to wszystko + fest kaloryczny ekogroszek 27000+ da efekt! napisz, jak uda ci sie dopracować ustawienia, i do jakiej ilości węgal na dobę udało się zejść. a jaką ilość węgla piec pożera ci w tej chwili? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi