Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Muł Opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam okazje kupic muł...no właśnie nic wiecej nie wiem oprócz ceny 90zł netto przy ilości ok 50tonach.Podobno kalorycznośc 16MJ

Palił ktoś mułem?aha muł jest mokry przez to pewnie taka cena.

Prosze o opinie sprawdzone.

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś, dawno temu paliłem mułem z KWK Rydułtowy-Anna i z KWK Knurów-Szczygłowice. Paliły się nieźle, kaloryczność ok.18Mj/kg, ale z obydwu bardzo dużo popiołu, nawet do 20%.

Obecna ich cena na kopalniach to około 250 zł brutto bez akcyzy.

Za 90 zł netto nic dobrego nie kupisz, chyba nie jesteś na tyle naiwny i zdajesz sobie z tego sprawę? Prawdopodobnie jest to tzw. wysokopopiołowy muł z KWK Borynia, którego ze względu na niską cenę i relatywnie dobrą kaloryczność sporo pojawiło się ostatnio na rynku - parametry podawane przez JSW to kaloryczność min.13 Mj/kg, popiół min. 30%, cena 70 zł netto bez akcyzy. Porównaj to sobie do cen i parametrów innych mułów oferowanych przez Jastrzębską Spółkę Węglową:

http://www.jsw.pl/dla-kontrahentow/cennik-wegla/

Edytowane przez lysy1l
Opublikowano

Poprostu nie miałem styczności z mułem.Przysłali mi oferte na odbiur hurtowy z gwarexu i podają taką wartoś opałowa i taką cene...

Ok Łysy dzieki za info.

Opublikowano

Słuchaj, to jest prawdopodobnie muł uzyskiwany przez nich podczas przerobu hałdy górniczej w zakładzie odzyskiwania węgla w Bukowie koło Wodzisławia Śląskiego.

Nie wiem, skąd wzięli kaloryczność, szkoda, że nie podali popiołu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja kupiłem z pobliskiej kopalni kwk budryk muł ciężkie jak cholera pewnie masa kamienia w tym jest niż węgla zasada taka: ile do pieca tyle z pieca i straszne spieki się robią i szlaka takie kawały że nawet z pieca nie szło ich wydobyć.Nigdy więcej!!

Opublikowano

Dziwne, bo w oficjalnej ofercie JSW pod którą należy KWK Budryk nie widnieje coś takiego jak muł węglowy z Budryka, jest natomiast miał 21 Mj/kg, popiół min. 25%.

Opublikowano

2 lata temu kupowałem osobiście, muszę wujka zapytać bo tam pracuje to będzie wiedział

Opublikowano

http://www.kwsa.pl/sprzedaz_wegla/jak_i_gdzie_kupic_wegiel zakladka muł

najtańszy jest za 65zl/tona kalorycznosc 10mj.

Osobiście polecam tylko emerytom , którzy lubią siedzieć w kotłowni.

Mój ojciec często kupował z kwk ANNA popiołu min 40% spieki ciężko usunąć , za to świetna cena

Ale czy warto?

Sam kupiłem świadomie 3t miału 19mj z kwk chwałowice i ogólnie pali dobrze ale popiołu jest ok 30-40% mieszam z groszkiem 27mj , ale drugi raz na cenę się nie skuszę