Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

mam problem z kotłem ( tutaj jest link do niego: http://kotly-plonka....kp-osiek3v2.pdf 27kV).

Otóż ostatnio często zapycha mi się palenisko, po prostu z miału robią się bryły a miał idzie do przodu i gaśnie poczym włącza się alarm (temperatura CO nie rośnie). Po takim czymś muszę od nowa wszystko wyczyścić i rozpalić co przy obecnych mrozach jest problemem.

Posiadam sterownik ST77 (http://www.termoeko...._77_TECH-7.html), temperaturę mam ustawioną na 46 stopni (przy mniejszych mrozach 40st wystarczy bez problemu do ogrzadnia domu), nadmuch ustawiłem na 2/4. Reszta ustawień jest fabryczna, nic innego nie zmieniałem.

Otwór od wentylatora jest otwarty w 50%.

Jaki może być powód robienia się brył z miału i ogromnego spalania? W ciągu doby spala mi cały podajnik na miał a to kilkanaście wiaderek.

Dom ma powierzchnie około 180mkw, nieocieplany.

Proszę o jakąś pomoc, z góry dziękuję. Jeśli potrzeba więcej danych - proszę pisać.

Edytowane przez kociol11
Opublikowano

kupiłeś piec teraz?jeżeli nie to czy miałęś wcześniej ten problem?

problem może tkwic w:

- jakości paliwa

- temperatury spalania (za niska)

- ustawień (za duża częstotliwośc zasypu paleniska)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Piec został kupiony kilka lat temu, ale na wiosnę tego roku wrócił z modernizacji więc jest tak jakby nowy. Przedtem sporadycznie zdarzały się takie problemy. Co do paliwa - kupujemy miał 19 czyli tej z najgorszych. Ostatnio kupiliśmy 23 i nie robią się już bryły, popiół jest bardzo sypki i ładnie się spala.

Jednak jeszcze jedna rzecz mnie niepokoi. Otóż na sterowniku mamy ustawioną temperaturę 45st, gdy temp spadnie do 43 to załącza się dmuchawa i podajnik. Jednak muszą one pracować jakieś 10-12 minut zanim temperatura znowu podskoczy do wymaganych 45 stopni. Nie wiem czemu tak długo się musi nagrzewać.

Macie jakieś pomysły?