Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty
Opublikowano

Witam. Posiadam piec Galmet 22 kW. Dowiedziałem się, iż mój sterownik ST-32 zPID ma jeszcze tzw. MENU SERwISOWE. Do tej pory pracował z tym zPID, ale teraz chciałem się dowiedzieć, jak ustawić przedmuchy z chwilą gdy wyłączę PID?

Z tego co czytałem to trzeba ustawiać 3 parametry:

1. Praca przedmuchu

2. Przerwa przedmuchu

3. Moc przedmuchu

no i oczywiście temperaturę CO. W moim przypadku będzie to 50 stopni. Co dalej?

Wiem, że napiszecie mi, że to wszystko będzie metodą prób (oby nie błędów) w każdym razie, jak wstępnie podejść do tematu?

Palę w piecu węglem kamiennym.Rozpalam od góry. Piec ma ruszt wodny.

No i dobrze by było jakby ten piec nie "kichał" (wiem, wiem - pobożne życzenia)

Jak dobrać bezpiecznie parametry, żeby się nic nie działo, a żeby piec utrzymywał temoeraturę ok 50.

Opublikowano (edytowane)

Dla węgla orzech mam przerwa 5 minut, przedmuch 10 sekund, dmuchawa 1 bieg na 10 możliwych, czyli 10% mocy. Nie mam wybuchów, bo czyszczę komin i nie otwieram drzwiczek podczas pracy i po zatrzymaniu wentylatora.

A nawiasem po co chcesz wyłączać PID? Ja go nie mam ale on pomaga lepiej sterować pracą kotła niż zwykły dwustanowy sterownik.

Edytowane przez mlodzieniec
Link afiliacyjny

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty