Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Witam, otóż od kilku dni jest coś nie tak z moim pieciem. Otóź jak napale i temperatura jest w granicach 50- 60 *C to piec zaczyna jak by stukać i szumić. Piec ogrzewa około 140m2 ( około 14 kaloryferów ). Do pieca jest podłączona Pompa, jest ustawiona na 3. Wody w Bojlerze jest tyle ile trzeba, zegar pokazuje na 5. Kaloryfer żadeń nie jest zapowietrzony, nie wiem co jest. Piec jest 2 drzwiczkowy. Od dołu Klapa ( do powietrza dolnego ), drzwiczki 1, drzwiczki 2 i Klapa do czyczeszenia przejścia do komina. Proszę o Pomoc, zaniepokoi mnie to!

Pozdrawiam

Opublikowano

To jeszcze została mała poprawka w sypialni lub łazience odkręć na max głowicę lub ją zdemontuj - te objawy mogą powstawać z przymknięcia wszystkich zaworów na grzejnikach i pompa się dławi.

Może wystarczy 1 bieg.

Pozdr.

Opublikowano

Kiedy dolewałeś wody do instalacji? Mnie czasem tak szumi jak porządnie wyczyszczę kocioł, stuka i puka potem ustaje. Jest obecnie ciepło na zewnątrz i mały odbiór ciepła z kotła, przyjdą mrozy, powinno przejść.

Opublikowano (edytowane)

Witam, problem rozwiązałem!, jak?:

Otóż, jeżeli palimy w piecu i jest gorąca woda w bojlerze, to nie raz ona wyparowuje, i robi się jej mniej. I wtedy trzeba dopuścić wody, ja nie dopuszczałem przez około 3 tygodnie, a ciagle paliłem i było 60-70 C. Więc dopuściłem wody, i przestało!, brakowoło wody w bojlerze. Jeżeli tak macie, to dopuście wody. Dodatkowo mam wszystkię grzejniki na maxa odręcone :0

Pozdrawiam.

Edytowane przez Kings11
Opublikowano

Z bojlera nie wyparuje, co innego ze zbiornika wyrównawczego, u siebie uzupełniam raz na miesiąc kilka litrów, na zimę pamiętaj, by go ocieplić jeśli jest na nieogrzewanym poddaszu, gdy zamarznie może rozsadzić kocioł, nawet doprowadzić do wybuchu.

Link afiliacyjny

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty