Kings11 Opublikowano 3 Listopada 2012 #1 Opublikowano 3 Listopada 2012 Witam, otóż od kilku dni jest coś nie tak z moim pieciem. Otóź jak napale i temperatura jest w granicach 50- 60 *C to piec zaczyna jak by stukać i szumić. Piec ogrzewa około 140m2 ( około 14 kaloryferów ). Do pieca jest podłączona Pompa, jest ustawiona na 3. Wody w Bojlerze jest tyle ile trzeba, zegar pokazuje na 5. Kaloryfer żadeń nie jest zapowietrzony, nie wiem co jest. Piec jest 2 drzwiczkowy. Od dołu Klapa ( do powietrza dolnego ), drzwiczki 1, drzwiczki 2 i Klapa do czyczeszenia przejścia do komina. Proszę o Pomoc, zaniepokoi mnie to! Pozdrawiam Cytuj
sambor Opublikowano 3 Listopada 2012 #2 Opublikowano 3 Listopada 2012 Witam Daj pompę na 2 bieg lub nawet na 1 Czy masz głowice termostatyczne na grzejnikach? Pozdr. Cytuj
Kings11 Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor #3 Opublikowano 3 Listopada 2012 Pompa była na bieg 2 i to samo było. Tak mam głowice [..] Cytuj
Kings11 Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor #4 Opublikowano 3 Listopada 2012 Ustawiłem na 2 i tak samo robi, ale jak by mniej... Cytuj
sambor Opublikowano 3 Listopada 2012 #5 Opublikowano 3 Listopada 2012 To jeszcze została mała poprawka w sypialni lub łazience odkręć na max głowicę lub ją zdemontuj - te objawy mogą powstawać z przymknięcia wszystkich zaworów na grzejnikach i pompa się dławi. Może wystarczy 1 bieg. Pozdr. Cytuj
mlodzieniec Opublikowano 4 Listopada 2012 #6 Opublikowano 4 Listopada 2012 Kiedy dolewałeś wody do instalacji? Mnie czasem tak szumi jak porządnie wyczyszczę kocioł, stuka i puka potem ustaje. Jest obecnie ciepło na zewnątrz i mały odbiór ciepła z kotła, przyjdą mrozy, powinno przejść. Cytuj
Kings11 Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor #7 Opublikowano 4 Listopada 2012 (edytowane) Witam, problem rozwiązałem!, jak?: Otóż, jeżeli palimy w piecu i jest gorąca woda w bojlerze, to nie raz ona wyparowuje, i robi się jej mniej. I wtedy trzeba dopuścić wody, ja nie dopuszczałem przez około 3 tygodnie, a ciagle paliłem i było 60-70 C. Więc dopuściłem wody, i przestało!, brakowoło wody w bojlerze. Jeżeli tak macie, to dopuście wody. Dodatkowo mam wszystkię grzejniki na maxa odręcone :0 Pozdrawiam. Edytowane 4 Listopada 2012 przez Kings11 Cytuj
mlodzieniec Opublikowano 5 Listopada 2012 #8 Opublikowano 5 Listopada 2012 Z bojlera nie wyparuje, co innego ze zbiornika wyrównawczego, u siebie uzupełniam raz na miesiąc kilka litrów, na zimę pamiętaj, by go ocieplić jeśli jest na nieogrzewanym poddaszu, gdy zamarznie może rozsadzić kocioł, nawet doprowadzić do wybuchu. Cytuj
Kings11 Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor #9 Opublikowano 6 Listopada 2012 Oj, oj nie wiem.. Chyba jest ocieplony. Poniewaz mieszkam rok w tym domu, i ostatnią zimę przeżyłem:0 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi