sambor Opublikowano 5 Listopada 2012 #26 Opublikowano 5 Listopada 2012 Program Flamco jest dużo prostszy. Pozdr. Cytuj
hinzr Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor #27 Opublikowano 6 Listopada 2012 I tak powinien wyglądać program doboru NW. Ten program potwierdził wcześniejsze wyliczenia - około 160 l wystarczy dla temp. 75-80 st.C. I ponad 200 l dla 90 st.C. Sambor - dziękuję. Cytuj
sambor Opublikowano 6 Listopada 2012 #28 Opublikowano 6 Listopada 2012 Weź 200l lub 220l zawsze masz zapas i niwelację ew błędów. Ja dobierałem wg obu w jednym wyszło 160l a w drugim 180l, więc przezornie wziełem 200l ;) Zastanów się nad separatorem powietrza - taki jak podałem w poście #6, warto. Pozdr. Cytuj
hinzr Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor #29 Opublikowano 7 Listopada 2012 Zastanów się nad separatorem powietrza - taki jak podałem w poście #6, warto. Czy w moim ukladzie otwartym separator zainstalowac przy kominku (kominek jest zabudowany i nie ma latwego dostepu - chociaz jakis tam jest) czy przed buforem (przed pompa - bo na pewno idzie na zasilanie) ?? Ew. moge na tym fragmencie, ktory idzie pod podlaga - rury na razie leza w korytku, ktore nie jest zabudowane. pozdrawiam R. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 7 Listopada 2012 #30 Opublikowano 7 Listopada 2012 Ten ostatni jest dobry jak chcesz to wstaw w miejsce tego odpowietrznika separator spowolni przeływ przez siebie i polepszy wytrącanie powietrza ,kominek będzie się odpowietrzał przez rurę bezpiecz a co ewentualnie przeleci to wychwyci separator.poz Hermogenes Cytuj
Wyrzyk Opublikowano 13 Listopada 2012 #31 Opublikowano 13 Listopada 2012 kolego hinzr miałem problem podobny do twojego, ten sam układ instalacji i odwieczny problem z bulgotaniem przy wyższych temp. Jak ktoś wcześniej napisał, polecam flamcowent - u mnie zainstalowany tuż przy kominku na rurze zasilającej sprawił, że problem zniknął. Trochę to drogie, ale warto :rolleyes: Pompa pozostała w tym samym miejscu jak masz teraz, ja bym jej nie ruszał. Ale: 1 sama idea ładowania bufora przez wężownicę jest bez sensu - ja się o tym przekonałem. Kominek powinien być z buforem w układzie zamkniętym! Miałeś tego samego niedouczonego hydraulika co ja? :blink: Radzę Ci zarwać parę nocek, poczytać w necie o buforach, samej idei buforowania i uwarstwianiu. Temat jest naprawdę obszerny i ciekawy, jak się w niego zagłębisz. Polecam na początek znane forum i ponad 300 stron w temacie :) A zmiany w instalacji kosztowne, więc warto się do tego dobrze przygotować i całość przemyśleć. 2. Sterowanie pompą moim zdaniem trochę do modyfikacji. 3. Naczynie przeponowe masz stanowczo za małe, ale o tym już wiesz zobacz mój wątek, może Cie zainspiruje, jak będziesz miał pytania wal na priv, podam nr tel to pogadamy pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi