Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Co, Bojler, Grzalka Na Prad. Wymiana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam jestem tu pierwszy raz .mam pytanie a wzasadzie kilka,a wiec. mam w domu kociol na wegiel i drewno. i do tego bojler 200 l. i teraz pytanie ; chcialbym zamatowac grzalke w tym bojlerze na prad i grzac tym wode .co musze wykonac ? czy trzeba przelanczac jakie zawory czy mozna caly czas grzac wode grzalka i palic w kotle w tym samym czasie ..czy moze wymienic bojler na jakis nowy juz z 2 grzalkami termostatem ,po prostu jestem zielony w tych sprawach prosze o odpowiedz.

Opublikowano

podaj model tego zasobnika czy to stojący ,jaka firma ,i nawazniejsze pytanie skoro palisz eglem i drewnem czyli koszt wytwozenia energi masz 3* mniejszy niz grzanie prądem to po co sobie głowę zawracasz prądem??? mozesz to uzasadnić??

Opublikowano

jest dosc stary i jest poziomo ulozony niemam pojecia jakiej firmy bo nigdzie niemoge znalesc jakiejkolwiej informacji. chcialbym dogrzewac wode w okresie letnim .i moze tez ustawic jakos zebym mial wode ciepla tak od 6 rano do 10 jak czasem wstaje do pracy a reszta rodziny jeszcze spi. myskle ze muglbym wymienic na jakis nowy tez 200l .tylko jaki, mam budrzet 5.000 czy to wystarczy na podlacz i jakies zmiany co wogule musialbym zrobic

Opublikowano

jest dosc stary i jest poziomo ulozony niemam pojecia jakiej firmy bo nigdzie niemoge znalesc jakiejkolwiej informacji. chcialbym dogrzewac wode w okresie letnim .i moze tez ustawic jakos zebym mial wode ciepla tak od 6 rano do 10 jak czasem wstaje do pracy a reszta rodziny jeszcze spi. myskle ze muglbym wymienic na jakis nowy tez 200l .tylko jaki, mam budrzet 5.000 czy to wystarczy na podlacz i jakies zmiany co wogule musialbym zrobic

Jak jest stary to na pewno już nieekonomiczny i lepiej wymienić.

Pionowy, jeśli nie ma być solarów, to z 1 wężownicą i miejscem na grzałkę, grzałkę można dokupić od razu z termostatem i będzie ok.

Aby mieć pojęcie jak to wygląda zobacz sobie ofertę Kospel w internecie...

Połowa budżetu na wszystko powinna wystarczyć.

Opublikowano

spokojnie mozesz mieć wolfa np 300l i do tego patencik mianowicie w górnej cześci zbiornika tj ok 60-70l jest miejsce na grzałkę taka do 2kW i jak nie chcesz grzac całego zasobnika to mozesz sobie cyklicznie podgrzeac tylko te wspomniane 60l natomiast masz małe straty ,jak chcesz to mozesz do takiego zasobnika wkrecic grzałkę w połowie jego wysokości o mocy od 2-18kW i wtedy grzejesz 150l wody ale rozwianie jest super bo mimo że mamy duzy sasobnik to ogrzewamy tylko tyle ile nam starczy a cały to grzejemy np kotłem lub solarami do wyboru w zalznosci jak go podłączymy
Opublikowano

czyli jedna odpowiedz ;nowy bojler ale ,czy mozna grzac i grzalka i palic w kolte, w tym samym czasie nieprzelanczajac zadnych zaworow czy jest Jakas mechanika ktora to umozliwi.

A moze tak czy sa jakie alternatywy na grzanie wody w domu jednorodzinnym 2 pietrowym z instalacja CO i niebardzo drogie,jak wyglada sprawa kolektorow slon. np. w zimie czy zeczywiscie jest ta ciepla woda?

Opublikowano

można w niczym to nie przeszkadza grzałka ma termostat wiec jak woda osiągnie swoją temp. po prostu sie wyłączy ale nie jest to oszczędny sposób . w zimie solary grzeja tylko przy słonecznych dniach ale nie mozna liczyć na to zę będzie z nich ciepła woda w zimie

Opublikowano

można w niczym to nie przeszkadza grzałka ma termostat wiec jak woda osiągnie swoją temp. po prostu sie wyłączy ale nie jest to oszczędny sposób .

To właśnie jest oszczędny sposób.

Czasem jak wygaśnie w kotle a zimno nie jest to nie opłaca się rozpalać tylko po to, żeby trochę ciepłej wody było.

Ma być grzałka dodatkowo, tak się robi i tak działa automatycznie jak tu kol. pasik napisał.

Opublikowano

Jeśli będzie grzałka 2 kW wystarczy zwykłe gniazdko,Baniak powinineś wybrać Sam tak żebys miał najmniej przeróbek ,baniak koniecznie z termostatem ew programator czasowy jeśli chcesz mieć wode na daną godzinę.poz Hermogenes

Opublikowano

witam ponownie ,zoczolem szukac tych bojlerow i natknolem sie na wiatrowa elektrownie z grzalkami do bojlerow . czy ktos moze czegos takiego uzywa , jakies in formacje na ten temat ogulnie fajna sprawa ale czy warto wydac troche kasy na takie zeczy

Opublikowano

Za długo.

Lepiej jak grzałka jest większa niż mniejsza.

Byle tylko wytrzymała instalacja elektryczna.

2kW to absolutne minimum, ale może dać radę.

Zależy jak będzie używana.

Opublikowano

czyli odradzacie , wiec moze jakies firmy boilerow z grzalkami termostatem itd. jakies sprawdzone moze ktos juz uzywa czegos podobnego u siebie.

jesli szikasz konkretnego na lata to juz pisalem jaki a jesli potrzebujesz jakiś to np galmet taki na 5-6 lat
Opublikowano

Jak nie będziesz brał wody to wytrzyma z tym że jak już jest ciepła to ręka sięga zawsze do tego z ciepła choć potrzebna jest zimna nie wiem w czym tkwi sprawa chyba w genach.poz Hermogenes Ja Tobie nie powiem co masz kupić mam jakieś Biawar z tym że przepływowe już 16 lat w jednym zmieniałem grzałki byłu 16 kW i się przegrzewały teraz są 12 kW od 10 lat i jest git odpukać.Także popieram polskie produkty.