Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 3-Drogowy - Chyba Trzeba Założyć. Prośba O Pomoc...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie potrzebuję pomocy w sprawie zamontowania zaworu 3 - drogowego. (forum obczytałem, ale jest tyle przypadków że postanowiłem opisać swój i zdać się na radę b. doświadczonych forumowiczów.)

Zacznę od początku:

Przesadziłem nieco z mocą kotła i teraz poszukuję rozwiązania do obniżenia temperatury na grzejnikach. Mam zawory termostatyczne, ale po ich ustawieniu nie jestem zadowolony z efektu.

Chodziło by mi o coś co obnirzy mi temperaturę na grzejnikach a na piecu utrzyma temperaturę bezpieczną dla kotła. I z tego co wyczytałem na forum byłby to zawór 3 - drożny o ile się nie mylę. Wyobrażam sobie to tak, że na zaworze 3 - drogowym ustawiam temperaturę wody jaka ma iść na grzejniki a zawory termostatyczne otwieram na max-a i jest z czapki.

Kolejną sprawą jest miejsce w którym powinienem go zamontowac. Załączyłem zdjęcie instalacji z nad pieca i byłbym wdzięczny gdyby któryś z forumowiczów zasugerowałby mi miejsce montażu zaworu i jakieś jego parametry a przynajmniej jaką średnicę powinien mieć.

Pionowa rura która schodzi z gory na doł po lewej stronie jest od zasilenia baniaka, za podajnikiem jest jeszcze jedna- powrot z baniaka.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, uwagi i pomoc

post-21544-0-23811400-1351080604_thumb.jpg

Opublikowano

Tak, kocioł z podajnikiem. Mam prośbę. Mógłbyś wytłumaczyć mi troszkę jaśniej o tym czterodrogowym? Tak jak chłop krowie na miedzy. Zaznaczam, że między kotłem a pompką cyrkulacyjną nie ma mowy żeby zmieścił się jakikolwiek zawór. Z góry dziękuję.

Opublikowano

Sadze ze tak jak proponujesz nie wejdzie. Zrobie dokladniejsze zdjecie po powrocie do domu i wtedy moze jakas propozycja przejdzie. Rozumiem ze zawor 3 badz 4 drogowy powinien byc przed pompka?

Kurna, ciasno mam bo pomieszczenie jest niskie, a piec swoją wysokość ma.....

Opublikowano

Sądząc po zdjęciu z puierwszego posta spokojnie wszystko zmieścisz. Zespół pompowy podniesie Ci się max 5-10 cm do góry. Zawór zwrotny za pompą z mego schematu możesz zamontować w poziomie i masz jeszcze niżej. Dobrym miejscem na zmontowanie całości wydaje się być ta wnęka za zasobnikiem paliwa lub po przeniesieniu naczynia przeponowego przestrzeń nad kotłem

Opublikowano

Zrobię w domu zdjęcie z innej perspektywy to może wtedy bedzie lepiej widać co i jak :)

Opublikowano

Witam

zawór 3D 4D nie jest lekarstwem na przewymiarowany kocioł, natomiast obniży temperaturę wody na grzejniki jednak może się okazać że w tym czasie kocioł dojdzie do bardzo wysokiej temperatury nawet w tzw podtrzymaniu

pozdrawiam RedEd

Opublikowano

Witam,

święte słowa. Przewymiarowany kocioł, to same problemy i straty. Kocioł może się gotować, albo gasnąć, wszystko zależy jak ustawione jest sterowanie podajnika, bo widzę, że kociołek z podajnikiem.

A jak zawór 4D, czy 3D, to też lepiej ze sterowaniem, aby w podbramkowej sytuacji otwierał się na maxa i nie dopuścił do gotowania kotła.

Ja ten problem, czyli przewymiarowany kocioł u Rodziców rozwiązałem w ten sposób, że dołożyłem bufor. Inaczej się nie dało. Koszt był, ale korzyści wiecej.Palenie na maxa od góry (kocioł śmiciuch Termixa ) i bezproblemów z cyklicznością palenia. Sterowanie pogodowe uzupełnione. W końcu kocioł i komin czyste i nie zarastają.

A kocioł z pionowymi kanałami, więc wyciąga ciepło dość skutecznie ze spalin. Brakuje dobrej komory dopalajacej, ale to już taka konstrukcja kotła.

Pytanie, jak bardzo ten kocioł jest przewymiarowany?

Może da się zmiejszyć jego moc?

Generalnie na przykładzie moich Rodziców, to zapotrzebowanie na ciepło + cwu to 9kW, po rozgrzaniu, to max 3 kW do ok. +3 na zewnątrz, a kocioł 17,5 kW. Przy paleniu drewnem, to była produkcja węgla drzewnego ;).

Pozdrawiam