fx29 Opublikowano 20 Października 2012 #1 Opublikowano 20 Października 2012 Cześć, Na wstępie zaznaczę, że piec służy do przemysłu gdzie muszę mieć temperaturę obiegu wody około 70 - 80'C. Obecnie mam piec Buderusa z 1995r w którym padła elektronika przez co pracuje w trybie manualnym i zawsze na pełnej mocy co nie jest ekonomiczne. Naprawę pieca wyceniono na ok 4500 zł. Zastanawiam się czy warto w niego inwestować i go naprawić czy ewentualnie rozejrzeć się za innym piecem używanym / nowym ? Używany można kupić w tych samych pienidzach (np. na alledrogo Wolf NG-31E-110, który pewnie będzie głównie chodził na 1 stopniu - 60kW) z drugiej strony jeżeli nowy będzie znacznie ekonomiczniejszy,że się zwróci za 5-7 lat i się nie popsuje ,bo jego komponenty zostały wyliczone na 8 lat pracy (nie wiem nie znam się :) ) Co doradzicie ?? Cytuj
automatyk Opublikowano 21 Października 2012 #2 Opublikowano 21 Października 2012 kocioł zapewne żeliwny masz kilka mozliwości po piersze okresl sie co dokładnie jest do wymiany i mogę zamiennie lub w dobrej cenie to wymienić lub tez jesli na firme i mozesz wymienić aby miec koszty Fng lub NG który moge sprzedac w dobrej cenie Cytuj
Gość mak Opublikowano 22 Października 2012 #3 Opublikowano 22 Października 2012 Jak kocioł działa a do wymiany jest sterownik ( też chyba nie do końca bo pracuje) za 4,5 tys zł to jaki jest sens kupować 3 lata młodszy kocioł za 5 tys zł ? Dla mnie bez sensu. Cytuj
Mushasi Opublikowano 22 Października 2012 #4 Opublikowano 22 Października 2012 (edytowane) Do trzymania stałej temperatury w tym zakresie zdecydowanie żeliwniak . Edytowane 22 Października 2012 przez Mushasi Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi