Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kilka Pytan O Camino

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

wiem ze o tym piecu jest sporo na forum ale tematy sa tak obszerne ze ciezko mi wyszukac to co potrzebuje a szukajka jakos mi nic nie znajduje

po namowach uzytkownikow forum postanowilem zmodernizowac moj kociolek tak wiec prosze o odpowiedz na kilka pytan

1.jak zamontowac termometr i miarkownik ciagu (z 1 calowego wyjscia dac trojnik i podlaczyc oba urzadzenia??) jak ktos poratuje zdjeciem bede wdzieczny

2.jak obliczyc moc kotla u mnie sa w sumie 4 elementy (zeberka /czlony czy jak to sie zwie) mam ok 65m powierzchni

3.czy dokladajac jeszcze jeden czlon( zwiekszy mi sie komora zasypowa) co bedzie skutkowalo dluzsza stalopalnoscia (teraz bez miarkownika mam ok 8h)no i dluzsza droga spalin (gora po zaslepieniu w tylnej sciance wyjscia prosto w komin)wiec powinno lepiej grzac??

4.koledzy w innym moim temacie napisali zeby dorobic kierownice powietrza wtornego niestety nigdzie nie moge znalezc jak to zrobic (fotki mile widziane)

wszystkie wskazowki dotyczacze modernizacji pieca mile widziane ( z dolaczonymi fotkami bedzie juz bajka)

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Miarkownik w kocioł w ten otwór 1 cal a termometr opaskowy na rure wyjściową z pieca

http://allegro.pl/te...2695276914.html

Jak razem z przodem i tyłem 4 to masz Camino 3/4

Jeśli 4 w środku + przód i tył to masz 3/6 a tutaj sa wszystkie modele :

http://www.dozamet.p...gory,piece-c.o.

Jeśli kocioł będzie zbyt duży to spalanie sie nie zmieni a nadwyżka ciepła ucieknie w komin albo paliwo zacznie się zdymiać i smolić kocioł bez dostępu powietrza . Na miarkowniku powinieneś spokojnie wydłużyć ten czas do 10 h na zasypie .

Kierownice powietrza zawsze zdążysz zrobić na drzwiach zasypowych ale jak chcesz zobaczyć jak to robią inni to proszę post kol @kowitz nr 423 zdjęcie u dołu po lewej

http://forum.info-og...3/page__st__420

A czy palenie od góry sie powiodło ?. Na przyszłość nie musisz zakładac nowego postu sam sie przekonałes że lepiej szukać w jednym temacie dotyczacym danego kotła .

Pozdrawiam

Edytowane przez mac65
Opublikowano (edytowane)

dzieki za wyczerpujaca odpowiedz wlasnie o takie info mi chodzilo

ps co do rozpalania od gory to kiepsko mi to szlo, tzn rozpalic rozpalilem ale zeby sie nagrzalo to nie powiem, mam nadzieje ze jak zaloze miarkownik, i pouszczelniam wszystko jak nalezy to troche zaoszczedze na opale

Edytowane przez piterb